Založba 5KA, založništvo in izobraževanja

Preobremenjeni z informacijami

4. februar 2014    327 ogledov
Več znaš, več veljaš. Pravijo. Pa še strinjam se. Ampak …

V današnjem času imamo ljudje pooolno informacij. Če določene informacije nimamo, se hitro usedemo pred računalnik ali palični računalnik, ki nam s pomočjo strica Googla poda želeno informacijo. Če tega ni pri roki, iz torbice ali žepa vzamemo pametni telefon in vtipkamo svoje vprašanje v Google. Če se nam ne ljubi tipkati, pa samo povemo vprašanje in nam odgovor pove kar Siri.

Ampak zdi se mi, da nam je v življenju nekako težje, kakor je to bilo včasih (vsaj po statistiki čustvenih bolezni). Ali pa samo tako ljudje to povedo, ne vem …

Vidim pa, da je mnogo ljudi nezadovoljnih s svojim trenutnim stanjem, katerega kar ni in ni konec. Mnogi izmed njih berejo knjige, se izobražujejo na vsakem koraku, obiskujejo seminarje, in se udeležujejo delavnic, da ne govorimo o splošni visoki izobrazbi naroda. Znanja je torej dovolj, ogromno. Ne bom govorila o tem, kaj pa ljudem na splošno manjka, ampak bi rada izpostavila nekaj drugega …

Pred kratkim sem brala čudovito knjigo z naslovom Umetnost preprostosti. Prav ganila me je … V tej poplavi informacij in podatkov na vsakem koraku, v svetu kjer so nam odgovori dani dobesedno na dlani, le vtipkamo vprašanje v telefon ali računalnik, smo ljudje malo pozabili na PREPROSTOST.

Poenostavimo si življenje.

Sama verjamem, da življenje v osnovi JE enostavno. Sami si ga kompliciramo. Res, komplicira nam ga tudi gospodarstvo, ker nas »prisiljujejo« v služenje denarja. A kljub temu lahko mnogo storimo sami, da si poenostavimo življenje in se ne izgubimo v poplavi znanja in informacij. To so vse analitične in racionalne zadeve. Pozabili smo na čustva, srce, dušo in intuicijo. Vse to nam je dano, prirojeno, zato je tudi »enostavno za uporabo«, le poslušati se moramo.

Zato pa, še enkrat – poenostavite si življenje. Saj v osnovi je vse tako preprosto – moramo jesti, piti, se gibati, zadovoljiti osnovne čustvene potrebe, biti na toplem in imeti svež zrak. Narava ima vse, kar potrebujemo za življenje. Denar nam lahko to le še izpopolni in razširi zmožnosti doživljanje tega fizičnega sveta.

Ko želi nekdo hujšati, se najprej poda v iskanje pravih informacij. Prebere nekaj knjig, morda obišče kakšen seminar in skupne vadbe, prebrska po internetu kaj predlagajo drugi, preuči mnogo diet … In na koncu je zmeden v vseh teh informacijah, ker jih je preprosto PREVEČ in si niso niti podobne, kaj šele iste! Da je prišel do tu, je porabil že mnogo svojega časa in energije.

Namesto da bi poslušal sebe, vklopil »kmečko logiko« in si rekel … ja nič, potrebno bo manj jesti in se več gibati. Samo to potrebuje. Odločitev in »kmečko logiko«. Tako je pri večini stvareh. A so nas tako zasuli z informacijami, da se kar težko vrnemo v najbolj osnovno razmišljanje … v »kmečko logiko« …

Pojdite na sprehod in se naužite svežega zraka – to je za zdravje. Tekajte naokoli z otroci po čudoviti naravi  – to je rekreacija. Jejte tisto, kar vam telo narekuje, da je dobro za vas – to je zdrava prehrana (in ne tisto, kar TV reklame govorijo, da je dobro). Jejte domače pridelke z vašega vrta – to so vitamini (in ne umetni prehrambni dodatki). Namesto avtomobila se malo več sprehajajte in tecite po gozdovih – to je hujšanje. Poslušajte petje ptic in šumenje potoka v vaši bližini – to je meditacija (in ne v ta namen posneti CDji). Če imate suho kožo, se namažite z naravnimi olji (in se ne izgubljajte v neskončni ponudbi umetnih krem) – to je lepota. Če ste žejni, pijte navadno vodo – to je osvežitev (in en umetno pripravljene osvežilne pijače).

Poenostavimo si življenje in se ne obremenjujmo z nepomembnostmi. In ne dovolite, da večino svojega časa zapravljate za iskanje pravih produktov v neskončni ponudbi na trgu – raje ta čas in energijo usmerite tja, kar vas resnično veseli v življenju.
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...