Tina Pipan

Zakonitosti Vastuja

piše: Tina Pipan
2. april 2014    339 ogledov

1.    Kaj je Vastu?

Vastu je vedsko znanje, ki temelji na načelu povezanosti med makrokozmosom in mikrokozmosom, med človekom in vesoljem. Sklad med njimi se odraža kot stanje ravnovesja, zdravja in obilja. Vastu ustvarja in obnavlja to ravnovesje in nam kaže kako lahko uredimo naše življenjsko okolje, da v njem ustvarimo ta sklad in ravnovesje.

Kako deluje Vastu?

Vse je prežeto z energijo, tudi prostor. Okolica kjer živimo, kjer ustvarjamo, delamo, spimo…. ima svojo energijo – večjo ali manjšo. Tej življenjski energijo  rečemo prana. Ta energija pravzaprav predstavlja bolj energijski obrazec, vzorec, kot samo energijo. Ta  obrazec, vzorec pa je vedno stvar odnosa oziroma ravnotežja. Prana se ustvarja in izhaja iz usklajenega odnosa. Dve misli, dve celici, dva predmeta, dve osebi….v usklajenem odnosu ena nasproti drugi ustvarjata prano.  
VASTU je zasnovan na odnosih, ki nastanejo zaradi notranje ureditve prostora.
CILJ Vastuja je uskladiti globoke notranje odnose v prostoru ter hkrati med prostorom in človekom tako, da se lahko ustvari nemoten pretok življenjske energije – prane.

2.    Obča načela Vastuja

Osnova dela z Vastujem je VASTU PURUŠA MANDALA, osnovni kvadrat, ki v sebi vključuje vse elemente Vastuja. Najprej obče, splošne – kasneje tudi osebne, individualne.
Vastu mandala je kvadratne oblike ter ima v sebi ogromno slojev. »Uteleša« vsa prostorska načela in predstavlja načrt popolnega bivalnega prostora.

Ene izmed najbolj pomembnih zakonitosti Vastu purusha mandale so SMERI NEBA.

V Vastu purusha mandali in v vsakem prostoru ločimo 4 glavne strani neba, 4 stranske strani neba in osrednji – središčni del.

Za določanje ugodnosti lege stanovanja in prostorov v njej so smeri neba ključne in zelo pomembne. Vsaka od strani neba ima svoje zakonitosti in značilnosti, s katerimi je dobro da je prostor, oprema in mi osebno usklajeni
Vsako od smeri neba moramo spoštovati in ji dati pravo mesto v prostoru.

SEVER je področje zdravja in obilja, bogastva in blaginje, ženskega načela, rojstva in novih začetkov.

SEVEROVZHOD je področje duhovnega in materialnega napredka, rasti, življenjske energije, ki tu vstopa v prostor. Je področje miru, »prehod do Bogov«, najpomembnejši in ključen prostor iz vidika življenjske energije v prostoru.

VZHOD je očetovska, moška stran neba. Povezan je z zdravjem, znanjem, novimi začetki, ustvarjalnostjo, plodnostjo, močjo, vitalno energijo.

JUGOVZHOD je povezan s spremembami, s transformacijami na vseh nivojih. Je področje energije v tisti prvi, najvidnejši obliki.

JUG je področje modrosti, življenjske naloge, področje smrti in zaključevanja. Vendar nista potrebna skrb in strah, samo pravo mesto v prostoru in življenju moramo dati tudi kvaliteti juga

JUGOZAHOD je področje stabilnosti, teže, podpore, vpliva, prednikov. Če na njem ni dovolj stabilnosti, teže in zaprtosti, potem se na tem področju energija izgublja.

ZAHOD je področje neznanega, skritega, globokega, nevidnega, miru, teme.

SEVEROZAHOD je področje komunikacije, odnosov, gibanja, tudi nemira in nestabilnosti, premikanja.

SREDIŠČNI DEL – BRAHMASTAN je področje kjer se energija skladišči in od tu razpošilja po vsem prostoru. Mora biti odprto, prosto, čisto in neobteženo.

 

Komunikacija
Odnosi
Gibanje
Nemir
Nestalnost
 
Zdravje
Obilje
Rojstvo
 
Življenjska energija
Rast
Napredek
Obilje
 
Neznano
Skrito
Nevidno
Skrivnostno
Mir
Tema
 
Skladišče življenjske energije

Zdravje
Moč
Vitalnost

Znanje

Ustvarjalnost

Plodnost
 

Stabilnost
Teža
Vpliv
Predniki
Podpora
 
Modrost
Življenjska naloga
Izguba
Smrt
 
Energija
Spremembe
Zdravje
 

 

Tina Pipan

www.eroja.si

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...