Tina Pipan

Prostor in njegova božanstva - deve prostora

piše: Tina Pipan
3. oktober 2014    761 ogledov

Prostor je živ. Povezan je z naravnimi zakonitostmi, ki jih razberemo iz smeri neba. Povezan je z naravnimi elementi, ki so sestavni del žive in nežive narave. Povezan je s planeti – energijami, ki so v nas in povsod okrog nas. In na najgloblji ravni je povezan z božanstvi prostora – devami.

Ko omenjamo božanstva prostora, bi najprej želela povedati, da ne gre za nič mističnega in nenavadnega, temveč za naravne zakonitosti, ki so jim nekoč ljudje dali imena in jih poimenovali ter predstavili na način, ki je bil ljudstvu blizu.
A vseeno s svojo energijo obstajajo ter so prisotna v vidni in malo manj vidni obliki tako v naravi kot v prostoru in nas samih.

SREDIŠČNI DEL upravlja BRAHMA, ki je eden izmed treh glavnih naravnih zakonov, povezan s stvarjenjem. V tem pogledu je brahmastan – središčni del – mesto stvarjenja, izvor življenja. Lotosov cvet je simbol brahme – središčnega dela, prav tako labod.

SEVEROVZHOD upravlja ISA, ki je eno izmed imen ŠIVE, drugega izmed treh glavnih naravnih zakonov – tistega, ki uničuje. Uničevanje se nanaša na razkroj iluzij, uklanjanje vsega, kar preprečuje nadaljnjo rast in evolucijo. Šiva predstavlja absolutno, čisto zavest. Tiger, kobra, modra barva in predmeti modre barve so njegov zaščitni znak.
Na VZHODU je doma INDRA, ki je povezan s Soncem. Indra upravlja nebo in nebeško področje. Mavrica je njegov zaščitni znak, slon njegovo vozilo. Tako INDRA kot SONCE so izvor svetlobe, mladosti in življenja. Simbol Indre kot Sonca je svastika, ki predstavlja celoto – vse je dobro – vse je celo.

JUGOVZHOD upravlja AGNI, bog ognja. V našem telesu predstavlja prebavni ogenj, tako pomemben za absorpcijo hrane. Uklanja temo in je nujno potreben za vsako spremembo. Njegova simbola sta oven in rdeča barva.
JUG upravlja JAMA, bog smrti in dharme – življenjske naloge. Njegov simbol je bik, v prostoru pa ga lahko podpremo tudi s sliko modreca ali z nečim, kar predstavlja modrost. Vendar Jama ni samo simbol smrti, čeprav prav zavedanje smrti daje smisel življenju. Jama je tudi simbol realiziranega človeka, tistega, ki sledi ustvarjanju svoje življenjske naloge.

Na JUGOZAHODU so doma PITRISI, božanstvo prednikov. Oni predstavljajo naše umrle prednike, ki podpirajo svoje potomce. Smrti, nepokretnost, teža, stabilnost … vse to pripada PITRISOM. Do njih pristopimo z umirjenostjo in spoštovanjem. Simbol PITRISOV je lev, ki ščiti jugozahodno področje. Skrb za telo je zelo pomembna, saj smo ga dobili od svojih prednikov, in s skrbjo zanj jih na neki način počastimo.

ZAHOD upravlja VARUNA, bog morja in oceanov. VARUNA je tudi božanstvo temnih, skritih, skrivnostnih in nepoznanih stvari. Dobro ga je pustiti čim bolj pri miru. A nanj se ne sme gledati z negativnostjo. Daje tudi umirjenost in odmor od mentalne in psihične izčrpanosti. Medtem ko Indra predstavlja desno stran naših možganov, je Varuna leva – intuitivna stran. Medtem ko je Indra začetek, je Varuna konec, oboje je dobro sprejeti kot del življenjske modrosti. Zelena barva ga podpira, krokodil in globoko, temno morje sta njegov simbol.

SEVEROZAHOD upravlja VAJU, bog vetra. Povezan je z gibanjem in na tem delu ne sme biti nič, kar potrebuje stabilnost in trajnost. Hiter je in usmerjen na aktivnost, a ima rad tudi naravo, cvetje, je tudi božanstvo ptic in vseh rastlin. Rad ima svobodo in odprte prostore. Zelena barva ga podpira. Njegova simbola sta antilopa in zastava.

Na  SEVERU   sta doma SOMA in KUBERA. Soma je  drugo ime za LUNO, a nanaša se tudi na božanski nektar, ki d aje nesmrtnost in popolno zdravje. Somin simbol je polmesec, a tudi lotos. KUBERA pa je bog obilja: prikazuje se kot majhen človek z velikim trebuhom. Njegov simbol je hrček, pa tudi polna čaša in pehar sadja ali nečesa, kar predstavlja obilje.
 

VAJU

SOMA

KUBERA

ISA

VARUNA

BRAHMA

INDRA

PITRISI

JAMA

AGNI

 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...