Taja Albolena

Tri faze v razcvetu Ženske

20. oktober 2014    239 ogledov

To, česar se dolgo nisem zavedala, ko sem raziskovala razcvet ženske, so tri faze rasti, širjenja, ki vodijo v razcvet iz popka v cvet. Pot preobrazbe, po kateri hodi prav vsaka ženska, ima tri prepoznavne faze, skozi katere potuje prav vsaka. In tega procesa evolucije ne moreš preskočiti ali ga zaigrati, izkusiti ga je treba v celoti, kar nam običajno ni niti malo všeč.

Ko govorimo o medsebojnih odnosih, partnerskih odnosih, te tri faze lahko prepoznamo zelo konkretno.

Prva faza

V prvi fazi ženske iščemo pozornost in ljubezen, negovanje, ki ga naš cvet potrebuje zunaj sebe. V tej fazi ženska išče čustveno podporo zunaj sebe. Išče nekoga, ki bo poskrbel za njen cvet in ki bo z neko 'čarovnijo' poskrbel za vse njene potrebe. In včasih je prav divje opazovati samo sebe, kaj vse smo pripravljene narediti za pozornost ljubljene osebe. Ženske smo mojstrice v prilagajanju, ugajanju in ustrezanju in v tej fazi smo za pozornost in ljubezen pripravljene narediti popolnoma vse. V zameno za pozornost in ljubezen se razprodamo. Razprodamo svoje talente, darove, to, kar nam je najbolj dragoceno. In tega, kar potrebujemo, običajno ne povemo na glas, saj je vendar samo po sebi umevno, kakšna so pričakovanja. V tej fazi največkrat popolnoma izgubimo stik s sabo, s svojimi potrebami, željami in hrepenenji in se največkrat znajdemo globoko v zanikanju sebe, ugajanju drugemu, kar vodi v neizogibno prebujenje iz iluzije.

Druga faza

Ko se tovrstno prebujenje zgodi, je slika običajno vse prej kot lepa. Po mojem opazovanju ženske narave se čustveno prebujenje ženske zgodi med 28. in 35. letom. V tem prebujenju ženske običajno spoznamo, da smo se žrtvovale za druge in da smo v procesu izgubile stik s seboj. Rada rečem, da se ženska v tej fazi prebudi v dejstvo, da je čustveno bitje in da ima čustvene potrebe. V realnosti pa v tej fazi rade rečemo: da nikogar ne potrebujemo, da znamo poskrbeti same zase in da si lahko damo ljubezen, ki jo potrebujemo ... same. Če smo v prvi fazi ljubezen iskale zunaj sebe, se v drugi fazi zavežemo temu, da bomo same poskrbele zase. V tej fazi gremo ženske pogosto v neodvisnost, v delo na sebi. Dajemo vtis samozadostnosti, moči, kot da imamo vse pod kontrolo, in to je pogosto le zunanji videz. V tej fazi ženske stopijo v svojo moško esenco in postanejo finančno in čustveno neodvisne.

Sama sem v tej fazi svojemu dragemu pogosto povedala, da ga pravzaprav sploh ne potrebujem, in s tem globoko ranila njegov moški ponos, kar sem kasneje obžalovala, in če bi lahko, bi ta del svojega življenja odigrala na novo.

Verjetno je odveč razlagati, da sem bila v tem obdobju svojega življenja izjemno nezadovoljna, nesrečna in vedno znova sem se soočala z mislijo, da je življenje zagotovo nekaj več kot zgolj to, kar sem izkušala. In skozi svojo krizo ženstvenosti sem spoznala, da ni treba, da sama sebi dajem ljubezen, kajti v svoji biti sem ljubezen. Namesto dela na sebi sem prevzela paradigmo negovanja sebe. In dojela sem, da če želim imeti harmoničen, intimen partnerski odnos, moram jaz postati ta ženska, ki živi to življenje in ima tak odnos, kot si ga želim. Končno sem si dopustila, da sem se odprla in si dovolila sprejeti. Dojela sem, da je ključ v negovanju sebe, ko si dopustiš, da si ranljiva in da si v služenju ljudem in svetu.

Tretja faza

Skozi pogum, da si to, kar si, stopiš v tretjo fazo, ki vodi v razcvet ženske. In razcvet je nekaj, kar se nikoli ne konča. Vedno se lahko razcvetiš še malo bolj in si še bolj to, kar si. Izziv je brez dvoma, kako se premakniti iz ene faze v drugo, in to, kar sem prepoznala pri sebi, je izziv, da si voljna stopiti v razcvet in opustiti svojo samozadostnost, enakovrednost in stopiti v stik z žensko, za katero si se rodila, da postaneš. Izziv? Brez dvoma. In vendar je vredno, da se spustiš in si to, kar si.

Seveda ni preprosto. V resnici je najtežja stvar, ki si jo lahko zamisliš. In vedno znova si na preizkušnji, ali boš ostala odprta ali se boš zaprla. Vendar kakorkoli obrnem, to so koraki na naši poti v celostnost, celovitost, enost, po kateri ženske tako hrepenimo. Ključnega pomena je iskrenost. Da si iskrena sama s seboj, kje si in kam potuješ, kajti zavedanje je nedvomno eden od pomembnih ključev na tem popotovanju, skupaj z razumevanjem, čutenjem in izkušanjem.

In ne glede na to, kje trenutno si, je na svoji poti rasti ali razcveta treba potovati skozi vse tri faze. In v vsakem partnerskem odnosu potujemo skozi vse tri, koliko časa preživimo v vsaki od treh, pa je odvisno od naše sposobnosti, da vidimo, kje smo, in vzamemo lekcije, ki jih vsaka faza prinaša. Da ne govorim o tem, da smo vsak dan znova izzvane, da prepoznamo, kje smo in v kateri fazi preživljamo večino svojega življenja.

Zavedanje je brez dvoma ključ. Kajti zavedanje tega, kje smo, nas vodi v rast, v razcvet in v širjenje svojih obzorij.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...