Tina Grilc

Kako se hitro naučiti nemščino in druge tuje jezike?

piše: Tina Grilc
26. januar 2015    676 ogledov

Veliko ljudi pride na individualne tečaje z željo, da se nemščino naučijo hitreje. Kako pa se lotiti učenja nemščine (ali kateregakoli tujega jezika), da bodo rezultati prišli hitreje kot običajno, vi pa boste zadovoljni in pomirjeni s svojim znanjem brez znojnih rok in razbijanja v prsih komunicirali s tujci?

1. Postavite si jasen cilj

Prva pomembna odločitev, ki jo morate sprejeti, je jasen cilj. Na prvi pogled se sliši smešno, a opažam, da so tečajniki, ki že vedo, kdaj bodo jezik potrebovali (imajo rok in jasen cilj, saj želijo v življenju nekaj spremeniti), precej bolj uspešni. Imajo tisto notranjo motivacijo, ki je ključna za uspeh.

2. Govorite, govorite, govorite

Govor je pri učenju vsakega tujega jezika ključnega pomena. Veliko tečajnikov razume zapisano in govorjeno besedilo, a ne znajo veliko povedati. Zakaj tako? Ker se govora lahko naučite samo z govorom, pisanja samo s pisanjem, poslušanja samo s poslušanjem in branja samo z branjem. Seveda se vsi štirje elementi prepletajo, a bolj ko boste posamezno aktivnost uporabljali, boljši bo rezultat.

3. Naj vam pomaga hladilnik

A ne tako, da svoje frustracije pri učenju nemščine utapljate v alkoholu. :) Hladilnik vsak dan odpremo v povprečju sedemkrat. Če bi pri tem prebrali še eno novo besedo in jo tako ponovili, bi letno osvežili več kot 2.500 besed!! Veliko, a ne?

Torej, samolepilni lističi in gremo!

4. Bodite v stiku z jezikom vsak dan

Seveda ni treba, da imate tečaj vsak dan v tednu. Lahko pa poskusite najti dele dneva, ko bi lahko z minimalno spremembo dnevnih obveznosti porabili 15 minut za nemščino. Pri tem iščite možnosti, ki so vam všeč, saj je veliko lažje, če se učenja lotimo z nasmehom na ustih. Med vožnjo v službo lahko poslušate CD-je za učenje tujega jezika, podcaste, na iTunes lahko poiščete radijske postaje v nemškem jeziku (če ste že na višji stopnji). Prav tako obstajajo številke brezplačne aplikacije na telefonih, s katerimi se lahko naučite osnov nemščine. V trgovino na telefonu vpišite »Learn German« (Learn English, Learn Spanish) in gotovo boste našli nekaj zase!

Kje še imate 'luknje', ki bi jih lahko zapolnili, najbolj veste sami: ko čakate na avtobus, na vlaku, ko čakate na otroka pred glasbeno šolo, na poti v službo, do trgovine, med pospravljanjem stanovanja …

5. Zajahajte 'nemški val'

Nemška spletna stran Deutsche Welle (kar v prevodu pomeni nemški val) je najboljši vir informacij za vse, ki se želijo naučiti nemščino. Na spletni strani je ogromno vaj za različne stopnje, včlanite pa se lahko tudi v skupnost Community D, kjer se lahko v nemščini pogovarjate z ljudmi po vsem svetu, ki bi se prav tako radi naučili nemščino.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...