Tina Pipan

Marec 2015 skozi djotiš

piše: Tina Pipan
9. marec 2015    254 ogledov

Djotiš je vedska astrologija, ki jo ljudje morda bolj poznajo pod imenom indijska astrologija. Vendar v času, ko je djotiš nastal, Indije takšne, kot jo poznamo zdaj, v resnici ni bilo, bila je samo visoko razvita vedska civilizacija, katere rišiji (vedski modreci) so skozi notranja spoznanja zapisali djotiš – znanje o naravnih ritmih.

Najpomembnejša stvar pri razumevanju djotiša je to, da je stanje na nebu samo odsev stanja v nas samih. Da nikoli ni nobenega Merkurja, Marsa ali Saturna, ki bi od zunaj deloval na nas in vplival na naša življenja. Stanje na nebu odraža stanje na Zemlji. Makrokozmos je enak mikrokozmosu. Planeti na nebu so samo zelo jasen in točen pokazatelj tistega, kar se dogaja v nas samih. Mi vsi smo ti planeti, ti energije, ta naravna načela. To so vedeli že rišiji nekoč in pomembno je, da to vemo tudi mi, preden preberemo katerokoli astrološko napoved. Ko razumemo sliko neba in dejstvo, da je ta le odraz tistega, kar je znotraj nas, potem lahko prevzamemo odgovornost in spreminjamo stvari. Nismo več nemočni opazovalci, ampak aktivni udeleženci Življenja.

Druga zelo pomembna stvar pri razumevanju astrologije in predvsem djotiša (ki se malo odmika od klasičnega razumevanja le-te) pa je poznavanje sideralnega oziroma dejanskega zodiaka/stanja na nebu ter tropskega oziroma navideznega zodiaka/stanja na nebu.

Tako djotiš kot vse druge stare astrologije upoštevajo dejansko stanje na nebu oziroma sideralni zodiak. Ta pa se od pri nas bolj poznanega tropskega zodiaka, ki ga upošteva zahodna astrologija, kar precej razlikuje. Zahodna astrologija ne upošteva dejanskega stanja na nebu, zato včasih prihaja do velikih razlik in nerazumevanja.

Zelo laično povedano to pomeni, da je na prvi pomladni dan, ko se po zahodni astrologiji začne znamenje Ovna (kar pomeni, da Sonce vstopi v znamenje Ovna), v resnici Sonce na pribl. 6 stopinj Rib in še kar precej daleč od Ovna! Pa ne samo Sonce, celotni zodiak je v resnici, glede na stanje na nebu, premaknjen 23 stopinj in še malo nazaj.

To je vedno dobro vedeti, ko beremo analize, kje je posamezni planet v naši rojstni karti in v tranzitu! In potem se astronomi oziroma ljudje, ki se resno ukvarjajo z opazovanjem neba, smejejo astrologom, češ saj še dejanskega stanja na nebu ne preberete prav! Treba je poznati in razumeti razliko.

Posebej je to pomembno tudi pri biodinamičnem kmetovanju, kjer je stanje na nebu še kako pomembno. Tudi tu obstajata dva različna setvena koledarja z različnimi naravnimi ritmi. Vsi resni biodinamiki pa upoštevajo dejanske naravne ritme – sideralni zodiak (setveni koledar Marije Thun je narejen na dejanske naravne ritme!)
Tudi djotiš izhaja iz sideralnega zodiaka, kar laično pomeni, da je vse, kar preberete v izračunih zahodne astrologije, treba premakniti pribl. 23 stopinj nazaj, da dobite dejansko stanje na nebu.

Marec 2015

Marec je z vidika naravnih ritmov zelo zanimiv in zagotovo se nam bo lahko veliko dogajalo – zunaj na nebu, a v resnici v nas samih, naših življenjih. Spet se srečamo z dvema mrkoma, najprej Sončevim, ki bo 20. marca, in kasneje z Luninim, ki bo 4. aprila 2015.

Mrki se bodo dogajali na osi Devica–Ribe, zato ga bodo vsi ljudje, ki so po djotišu glede na sideralni zodiak močno povezani s tema znamenjema ali imajo pomembne planete v njih, še močneje čutili.

Kot vedno, pri vseh mrkih je v tem obdobju naša notranja svetloba zmanjšana oziroma se dogaja večje čiščenje, zato v tem času ni dobro sprejemati pomembnih odločitev. Tišina, umirjanje, sproščanje, prisotnost, uravnovešena telesna aktivnost in meditacija so zagotovo najboljša orodja za ohranjanje ravnovesja.
Posebej pa moramo v marcu paziti na svojo naglost, impulzivnost in hitrost odločitev. Hiti počasi naj bo moto tega meseca. In ko imamo najmanj časa in smo v največji naglici, se ustavimo, zaprimo oči in se umirimo za 10 minut.

V začetku marca (5. 3.) se namreč na nebu zgodi 'srečanje' dveh naglih, ognjenih principov – Marsa in Ketuja – južnega luninega sečišča, ki energijo Marsa še okrepi, hkrati pa kaže na razčiščevanje vseh starih, nerešenih stvari, povezanih z jezo, zamerami, pogumom, močjo, vitalno energijo … Ker se jima sredi marca pridruži še Sonce, bo ognjene energije še več in zelo pomembno jo je pravilno usmeriti.

Vse to se bo dogajalo v znamenju Rib, zato bodite vse Ribice (spet pozor – glede na dejanske naravne ritme) malo bolj pozorne! In Device tudi, saj je to znamenje neposredno nasproti Rib in vpliv močno čutijo.

V tem obdobju je treba popaziti tudi na telo, ne samo na duha, ker se ves stres vedno nalaga na telesu – redna joga ali druga oblika aktivnosti, ki povezuje telo in duha, je zelo dobrodošla.

Konec marca, v obdobju med obema mrkoma, točneje 27. 3., pa v znamenje Rib vstopi tudi Merkur, ki sicer ni retrograden v tem obdobju, je pa glede na djotiš debilitiran svoje najslabše kvalitete. Jasnost razločevanja, modrost odločitev, pravilna usmerjenost, kakovostna komunikacija … vse to je lahko malo ogroženo. Z zavedanjem možne nekvalitete na nebu in s tem v nas samih pa jo lahko s prisotnostjo tukaj in zdaj preobražamo.

Merkur bo v Ribah vztrajal do 13. 4., ko se stvari sprostijo in bo spet dobro obdobje za nove začetke in načrtovanje novih poti.

Prav tako v marcu postane retrograden princip Saturna (od 14. 3. do 2. 8.) in čas je za ponovno poglabljanje njegovih lekcij, ki so seveda individualne za vsakega posameznika.

Ker bosta tako drugo polovico marca in začetek aprila (do 8. 4., ko se Jupiter obrne) retrogradna kar dva principa hkrati  Jupiter in Saturn –, je resnično čas za poglabljanje vase, bolj kot za nove pomembne zunanje akcije. To seveda ne velja za tisto, kar že teče … zgolj pozor pri aktiviranju in začetku pomembnih novih stvari!

Tina Pipan

www.eroja.si

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...