Tina Pipan

VASTU PURUŠA - dobri duh prostora

piše: Tina Pipan
27. april 2015    659 ogledov

Beseda VASTU (kot sem že večkrat pisala) pomeni dom, prostor ali bivalno okolje.

PURUŠA pa je duh, bitje. VASTU PURUŠA je torej dobri duh prostora.

Vastu puruša je dobri duh prostora, ki se rodi oziroma nastane takrat, ko neki prostor omejimo z zidovi in ga razglasimo za bivanjski prostor. Predstavlja določen energijski vzorec, ki mora biti z nami usklajen, če želimo, da se v nekem prostoru počutimo dobro in da ta prostor ugodno deluje na nas in na vsa področja našega življenja.

Vastu puruša v usklajenem odnosu znotraj nekega prostora varuje prostor, kjer bivajo ljudje, in jim zagotavlja srečno, zdravo, obilno in duhovno izpolnjeno življenje.

Pri učenju vastuja poznamo legendo o dobrem duhu prostora, ki odraža njegov smisel, namen in cilj vastuja.

LEGENDA O DOBREM DUHU PROSTORA

Vastu puruša je nastal kot posledica boja med Šivo in Andhako.

Šiva, eden izmed treh glavnih naravnih zakonitosti – vedskih bogov, se je boril z demonom Andhako, ki je v človeški svet želel vnesti nered.

Boj ni bil lahek, tudi za Šivo ne. Na koncu ga je Šiva vendarle premagal, a ne brez truda – in kot pravi legenda – tudi brez znoja ne.

Šivin znoj je zelo močna tekočina. V veliko legendah so iz njega nastali številni bogovi in mitološka bitja. Tako je tudi zdaj – kot posledica težkega boja Šive z Andhako in njunega znoja, ki se je pri tem izločal – nastalo novo bitje. To novo bitje je v sebi nosilo in izražalo tako Šivo kot Andhako. Imelo je značilnosti enega in drugega. Ker je bilo notranje razpeto, je začelo goltati vse, kar mu je prišlo na pot.

Ker je grozilo, da bo tako uničilo vse, kar obstaja, so ukrepali bogovi, predvsem Brahma, ki je eden izmed treh največjih naravnih zakonitosti, bogov – tisti, ki ustvarja. Niso mogli dovoliti, da bi bitje pojedlo celotno Vesolje. Potrebnih je bilo devet glavnih bogov in 36 pomočnikov, da so obvladali Vastu purušo – duha prostora. Takšno ime so mu nadeli zato, ker je bitje z goltanjem začelo tako rasti, da je napolnilo celoten prostor.

Obvladali so ga tako, da so ga obrnili proti severovzhodu in z glavo navzdol, Brahma pa mu je sedel na popek, center moči. Popek predstavlja točko spoja med materjo, ki daje življenje, in otrokom, ki dobiva življenjsko energijo. V tistem trenutku je Vastu puruša spoznal, kdo je in kaj je njegova naloga. Uravnotežil se je in postal cel.

Spoznal je, da je njegova naloga čuvati prostor in ljudi, ki v tem prostoru bivajo.

Ko je Brahma videl, kaj se je zgodilo, je izjavil, da nobena gradnja ali urejanje kateregakoli prostora ne bo nikoli dobra, če se znotraj njega ne bo uravnotežil Vastu puruša, dobri duh prostora.

Naloga Vastu puruše je: Varovanje prostora, v katerem bivajo ljudje, in zagotavljanje srečnega, obilja polnega in duhovno izpolnjenega življenja.

OSNOVNI POLOŽAJ VASTU PURUŠE

Glava Vastu puruše leži obrnjena proti severovzhodu, njegova stopala so na jugozahodnem področju.

Stabilnost in harmoničnost celotnega prostora je vedno v veliki meri odvisna od kakovosti, ki jo v sebi nosi ta diagonala.

Noge, stopala potrebujejo imeti v sebi veliko teže, stabilnosti, moči, elementa zemlje.

Glava Vastu puruše pa je na severovzhod in nosi v sebi sklad, inteligenco, svobodo, čistost in duhovno odprtost.

Centralna točka v diagonali Vastu puruše je popek oziroma brahmastan, ki povezuje vse dele prostora in njegovega biopolja, prav tako vse energetske tokove prostora.

Brahmastan vsakega prostora in predvsem brahmastan celotne hiše mora biti vedno odprt, svetel, svoboden, prost in neobtežen!

Če je center prost, energija v prostoru teče nemoteno v vse smeri, tudi v smeri nebo–zemlja.

Poleg brahmastana pa je z vidika življenjske energije najbolj pomemben severovzhod, kjer leži glava Vastu puruše.

Sklepi Vastu puruše so na osi severozahod–jugozahod in označujejo gibanje, pomičnost, dinamiko in energijo znotraj biopolja prostora.

Če os severovzhod–jugozahod imenujemo OS STABILNOSTI, potem os severozahod–jugovzhod imenujemo OS DINAMIKE.

V ajurvedi os stabilnosti upravlja kapha, os dinamike pa doši vata in pitta. Ključne so odprtost, čistost, jasnost, umirjenost na področju severovzhoda in brahmastana – centra stanovanja, ter stabilnost, prizemljenost, teža in zaprtost jugozahoda.
 

Tina Pipan

www.eroja.si

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...