Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako borilne veščine vplivajo na zdravje otrok?

4. maj 2015    1741 ogledov

Zavedati se je treba, da če želimo biti močni in zdravi, se mora naše telo pravilno razvijati. K pravilnemu razvoju otroka v odraslo osebo pripomorejo predvsem telesna aktivnost, pravilna prehrana in seveda socializacija, vse našteto pa najdemo v borilnih veščinah. Z borilnimi veščinami torej lahko pomagamo otrokom graditi močan značaj, ki bo trajal vse življenje in ki jim bo pomagal na njihovi življenjski poti do uspeha in želenih ciljev.

Otroci so že od nekdaj med največjimi praktiki borilnih veščin, naj se borilnih veščin učijo za samoobrambo pred nasilneži v šoli ali pa samo za zabavo. Borilne veščine otrokom pomagajo, da:

Postanejo aktivni

V današnjih časih se otroci rodijo v digitalni dobi, zato se velikokrat znajdejo na kavču ali pred računalnikom namesto v aktivnostih v zunanjem okolju. V tem primeru lahko borilne veščine pomagajo, da postanejo otroci bolj aktivni vsakodnevno ter predvsem redno.

To je lahko eden od najpomembnejših vidikov borilnih veščin, saj pomaga otrokom zgraditi ljubezen do aktivnega življenjskega sloga, ki lahko traja do konca njihovega življenja. Aktiven način življenja jim bo preprečil, da bi imeli številne zdravstvene težave tako v mladosti in najstniških letih kot tudi takrat, ko bodo starejši.

Izboljšajo telesno držo

Drža ima lahko ogromen vpliv na življenje posameznika. To še zlasti velja, ko začnemo iskati navade otrok, saj bodo te trajale do konca njihovega življenja. Borilne veščine so osredotočene na pravilno držo in tehniko, ki je številni ljudje ne dosežejo v vsem svojem življenju. Ko smo seznanjeni z obliko, kako se gibljemo, imamo možnost, da izboljšamo svojo držo in preprečimo težave s hrbtenico, ki lahko povzročijo veliko škode drugim delom telesa. Učenje pravilne drže in tehnike je pri otroku zelo pomembna in ena izmed najkoristnejših stvari, ki se jih lahko otroci naučijo, sploh v dobi, ko preživijo večino dneva sključeni na stolih v šoli, pred televizorjem in za računalnikom. Če bi se ti otroci udeleževali treninga borilnih veščih, bi pridobili zavedanje o pomembnosti svoje drže in bi si tako prizadevali za izboljšavo te tudi v vsakdanjem življenju, kar bi znatno pripomoglo k izboljšanju njihovega zdravja v prihodnjih letih.

 Se socializirajo

Borilne veščine so lahko ena izmed največjih povezovalnih izkušenj mladih. Poleg tega, da jim pomaga, da se naučijo delati kot ekipa, je to priložnost, da otroci spoznajo nove prijatelje in se naučijo komunicirati z drugimi ljudmi svoje starosti. Morda imajo veliko stika z otroki v šoli, vendar nimajo toliko skupnih stvari kot z otroki, s katerimi bodo trenirali borilne veščine. Ko posameznik dela sparing z drugimi otroki, se med njimi zgradi zaupanje, ki ga je težko vzpostaviti v vsakdanjem življenju, predvsem v življenjskem slogu sodobnih otrok. Ali lahko takšno zaupanje in vezi vzpostavijo prek igranja videoiger na računalniku z osebami daleč stran ali z osebami, ki jih niti ne poznajo?

Na skupnih treningih borilnih veščin se prek posameznih treningov tvorijo vezi na podlagi zaupanja in predvsem zanašanja na druge ljudi, upoštevanja drugih mnenj, spoštovanja drugih ter sprejemanja. V takem okolju se ustvarijo močne prijateljske vezi, ki jih je nemogoče nadomestiti z virtualnim svetom (svetom videoiger).

Izboljšajo koordinacijo

Nekateri otroci se rodijo z veliko usklajenostjo rok in oči, a žal veliko staršev misli, da njihov otrok le ne bo tako dober in spreten. Da ne bi bilo tako, lahko borilne veščine pomagajo izboljšati koordinacijo in vključijo otroka v proces, ki mu omogoča učinkovit razvoj koordinacije, ki je morda nikoli ne bi imel oz. razvil, če se ne bi udeleževal vodenega treninga borilnih veščin. To se morda ne zdi nič takšnega, vendar ima lahko to velike posledice v njegovem življenju, predvsem če se ne nauči tovrstne spretnosti že na začetku svojega življenja.

Najdejo ravnovesje 

Ravnovesje je ključnega pomena za srečno, uspešno in zdravo življenje. Ravnovesje je potrebno na vsakem področju našega življenja in najdemo ga povsod, kamor pogledamo v naravi (razen seveda tam, kjer ga je uničil človek). Vse v življenju si prizadeva k ravnovesju, zato je izrednega pomena, da se posameznik nauči stremeti k ravnovesju že kot otrok. Pri tem mu lahko izredno pomagajo borilne veščine in globoka duhovna miselnost, ki se skriva za vsako izmed njih, ključ vseh je namreč prav ravnovesje.

Borilne veščine posameznika učijo ravnovesja oziroma iskanja ravnotežja med delom in igro, umom in telesom.

Otroci morda mislijo, da je igra edina stvar, ki obstaja, ampak takšno mišljenje jim bo povzročilo težave, ko bodo prišli v šolo in bo treba narediti domače naloge in se učiti. Razumevanja ravnotežja se moramo namreč priučiti in dojeti, da ni svetlobe brez teme, veselja brez žalosti, brezdelja brez dela, užitka brez truda.

Borilne veščine imajo lahko s tega vidika zelo pomembno vlogo v njihovem življenju, ampak del nauka je, da bodo morali tudi šport oziroma izbrano borilno veščino vključiti v druge aktivnosti svojega življenja, torej porazdeliti svoj čas tako, da ne bo trpel noben drug del njihovega življenja zaradi tega.

Se spoznajo s pravilno prehrano

Že v ranem otroštvu je izrednega pomena, da se otrok nauči prehranjevati zdravo, opazovati svoje telo, ga spoštovati in predvsem opazovati njegove odzive na različno hrano. Samo tako bo resnično lahko užival hrano, ki jo njegovo telo potrebuje.

Veliko otrok je dandanes preobilnih, pretežkih in imajo zaradi tega resne zdravstvene in psihične težave ali pa jim te šele grozijo. To se zgodi predvsem zato, ker jim ne znamo približati zdravega in zavestnega načina prehranjevanja.

Med otroki je v porastu uživanje sladkarij in nezdrave hitre hrane, saj je ta izredno priljubljena zaradi okusa in lahke dostopnosti, še zlasti če je otrokom dovoljeno, da je pojedo, kolikor je želijo. Zato je pomembno zanje, da prepoznajo posledice, ki nastanejo zaradi uživanja nezdrave hrane. Da se že kot mladi soočijo s tem, da je treba jesti živila, pridelana v bližnji okolici, da je zelo pomembno, kaj jemo, in da se splača vlagati v dobro kakovostno prehrano, saj smo to, kar pojemo.

Ko bodo otroci sodelovali v borilnih veščinah, bodo opazili, kako učinkuje hrana, ki jo uživajo, na njihovo telo. Več 'junk fooda' oseba poje, bolj trpi v telovadnici. Če otrok to prepozna zgodaj v življenju, bo imel možnost, da svoje prehranjevalne navade spremeni in se prilagodi bolj zdravemu načinu življenja. Tako bo ozavestil, kaj daje vase, in naredil pozitivno spremembo v svojem življenju, s katero bo drastično vplival na izboljšanje svojega zdravja.

Številni ljudje se tega nikoli ne naučijo kot otroci in posledice trpijo predvsem v zgodnji starosti ali pa že prej v mladosti, kar se kaže v povečani telesni teži, slabši kondiciji, slabši psihološki pripravljenosti, povečanih tveganjih za nastanek veliko bolezni …

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...