Kaja Kastner

Na kaj biti pozoren pred jemanjem superživil?

piše: Kaja Kastner
11. maj 2015    1222 ogledov

"Samo spijte ta čudežni prašek in vse vaše tegobe bodo minile!” so pogoste besede v oglasih in člankih o superživilih, superhrani ali prehranskih dodatkih. Dobri naj bi bili za vse osebe, ne glede na vzrok težav. Večinoma ti izdelki prihajajo iz tujine in so del tradicionalnega znanja o zdravljenju ali prehranjevanju. Uživanje teh izdelkov ni sporno, sporna so tri dejstva, ki bi jih morali upoštevati, preden začnemo te izdelke uživati.

Vsa živila, dodatki in zelišča imajo različne učinke na telo in um

Ali jih poznamo? Čeprav na to nikoli ne pomislimo, ima vse, kar zaužijemo, ne glede na to, s katerega predela Zemlje prihaja, štiri učinke delovanja na telo in um. Žal so nekateri zahodni medicini še nepoznani. Prvi je okus, ki spodbuja ali zavira delovanje notranjih organov ter vpliva na naša pozitivna ali negativna čustva; drugi učinek občutimo v želodcu, in sicer kot toploto ali hlad, tretji učinek se pokaže šele kasneje kot vpliv na povečanje ali zmanjšanje izločkov iz telesa.

Nekatera živila in predvsem zelišča imajo tudi specifičen učinek delovanja na določen organ, tkivo ali čustvo. Medtem ko zelišča na eni strani pozitivno učinkujejo na določeno težavo, imajo obenem tudi negativen ali dodaten učinek. Ta se izrazi, če užijemo neprimerno zelišče glede na vzrok težav.

Holističen pristop pomeni spremembo življenjskega sloga

Še vedno zasledujemo cilj zdravja na neholističen način. Prepričanje, da bo ena tabletka, ena mešanica zelišč ali eno superživilo odpravilo težave, ki so nastale zaradi našega neprimernega življenjskega sloga, prehrane, aktivnosti, napačnega čustvovanja ali razmišljanja, je zmotno. Tako še vedno želimo samo zakriti simptome in se ne spoprijeti s težavo in njenim izvorom.

Navajeni smo in tudi najlažje je poiskati hitro rešitev, kot pa se soočiti s seboj in narediti spremembo v svojem življenju.

Ena tabletka ni za vse

Vsi se razlikujemo med seboj in vsakdo ima edinstveno konstitucijo. Zaradi svoje edinstvenosti se ne moremo primerjati z drugimi, prav tako tudi ne slediti splošnim prehranjevalnim in zdravstvenim trendom, ki so namenjeni vsem. Naša teža, velikost, metabolizem, vzdržljivost, apetit, spalne navade, odziv na stres, nagnjenost k boleznim, vse to in še precej več je pod vplivom naše edinstvene telesno-umske konstitucije.

Zmotno je iskati rešitev v splošnem nasvetu. Vzrok za isto težavo je pri treh osebah lahko različen.

Ašvaganda & co.

Ašvaganda, shatavari, amla, brahmi, bibhitaki, shilajit, neem, guggulu, gotu kola … seznam na spletu dosegljivih ajurvedskih zelišč se še nadaljuje. To so prosto dosegljiva ajurvedska zelišča, ki so se tradicionalno uporabljala šele po ajurvedskem posvetu in se danes prodajajo kot superživila, prehranski dodatki in rešitev za vse tegobe.

Najbolj sta poznani ašvaganda kot pomoč proti stresu, nespečnosti, utrujenosti in izčrpanosti ter shatavari kot podpora plodnosti in vitalnosti pri ženskah. Manj poznan učinek ašvagande je adaptogenost in učinek pri avtoimunih boleznih; pri shatavariju je to protivnetno delovanje pri povišani doši pitta in kislini v želodcu. Torej je dobro zelišče tudi za moške, in ne samo ženske.

Skoraj nikoli na spletu ne zasledimo, kakšen učinek imajo zelišča na doše vata, pitta in kapha, ki so gradniki telesa in uma ter obenem vzroki neravnovesji. Ašvaganda učinkuje na doši vata in kapha, tako da ju znižuje, ob tem da došo pitta povečuje. Shatavari znižuje vato in pitto ter povečuje kapho.

Kontraindikacijepri uživanju ašvagande so povečani toksini v telesu ter povišan princip doše pitta, uživanju shatavarija pa bi se morale izogibati ženske z zgodovino raka na prsih in jajčnikih in ob občutljivosti za estrogen ter vsi s povečanimi toksini in sluzjo v telesu.

Preden zapademo v splošno evforijo brezglavega jemanja superživil in prehranskih dodatkov, se prej pozanimajmo, kako bodo učinkovali na naš specifični vzrok neravnovesja. Le tako nam bodo koristili.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...