Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Zakaj smo kronično utrujeni in pod stresom

19. junij 2015    336 ogledov

Kronična utrujenost in stres

Kronična utrujenost lahko nastane kot posledica dveh glavnih skupin dejavnikov. V prvo skupino lahko štejemo notranje dejavnike, od katerih v diagnostičnem laboratoriju posvečamo pozornost hormonskemu sistemu, ki ob nepravilnem izločanju hormonov v kri vodi v hormonsko neravnovesje. Na drugi strani pa so zunanji dejavniki, na katere imamo več vpliva, saj lahko poskusimo jesti bolj zdravo, se izogibamo stresu in se dovolj rekreiramo.

Notranji dejavniki in hormonsko neravnovesje

Najpogosteje so razlog za hormonsko neravnovesje naravne telesne spremembe, ki so posledica staranja ali pa vplivov iz okolja. Težave v menopavzi npr. nastanejo zaradi upada predvsem spolnih hormonov (estrogena in progesterona). Na drugi strani imajo moški podobne težave, saj jih pesti andropavza – moška menopavza, ki pa je posledica upada testosterona.

Kako se občuti kronična utrujenost in kako poporodna depresija, dobro vedo novopečene mamice. Poporodna depresija je še ena težava, ki nastane, ko pride do velikih sprememb v telesu. Pri porodu se s posteljico izloči iz telesa velika večina progesterona, ki ima sicer ključno nalogo za zdravo nosečnost, zato se pojavita tudi kronična utrujenost in depresija.

Tudi žleza ščitnica je popolnoma odvisna od normalnih, 'zdravih' vrednosti hormonov. Ščitnica za svoje delovanje potrebuje zadostno količino hormonov, bolezni ščitnice, ki se kažeta kot visoke ali nizke vrednosti hormonov ščitnice T3, T4, in TSH, pa imenujemo hipertiroidizem in hipotiroidizem. Prav oslabljeno delovanje ščitnice (hipotiroidizem) se med drugim kaže kot kronična utrujenost, slabša prebava, pridobivanje teže, nižji glas in tanjšanje las. Za bolezni ščitnice so bolj dovzetne ženske. Dve teoriji podpirata to trditev. Prva je večja dovzetnost žensk za stres na delovnem mestu, ki povzroča kronično utrujenost, druga pa je, da ščitnica velikokrat oslabljeno deluje prav po porodu, ko je hormonsko neravnovesje toliko bolj izrazito.

Kronična utrujenost kot posledica zunanjih vplivov

Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si je le eden izmed številnih pregovorov, ki pa se ga drži tudi naše telo. Nekaterih živil na žalost naše telo noče ali pa jih ne more prebavljati, zato jih obravnava kot tujke in se proti njim bori. Za telo to pomeni stresno situacijo, daljša izpostavljenost stresu pa vodi v kronično utrujenost.

Zakaj sta alergija na hrano in intoleranca na hrano vedno pogostejši problem, si znanstveniki niso enotni. Po eni strani hrana naj ne bi bila več enaka in je preveč spremenjena. Manjkalo naj bi ji esencialnih sestavin, ki se zaradi hitre proizvodnje izgubijo v postopku predelave. Primer, ki podpira to teorijo, je intoleranca na mleko (oz. alergija na mleko tipa II), kjer ne gre za pravo alergijo (alergija proti intoleranca), temveč gre za nezmožnost prebave mleka zaradi manjkajočega encima laktaze, ki je sicer v mleku normalno prisoten, ob postopku fermentacije pa se izgubi. Posledično lahko zaradi intolerance na hrano pridobivamo težo.

Z množično proizvodnjo hrane se v živila vnesejo tudi snovi, ki ne vplivajo dobro na naše hormone. Gre za t. i. hormonske motilce oz. snovi, ki so po sestavi podobni našim hormonom in imajo zato vpliv na naše počutje. Mednje spadajo plastika, kemična čistila, nekateri dodatki v kozmetiki in podobno.

Stresssss

Na koncu sta tu še stres in stresni hormon kortizol. Tega izloča nadledvična žleza, ki se podobno kot žleza ščitnica slej ko prej ob prisotnosti hormonskih motilcev in daljšem hormonskem neravnovesju izčrpa. Kortizol nas namreč drži v stanju pripravljenosti, kar je dobro v tem trenutku. Stres na delovnem mestu, na primer, pa na dolgi rok ohranja kortizol umetno visoko. Med drugim pa visoke vrednosti kortizola vplivajo na to, da se znižajo druge vrednosti spolnih hormonov, zviša se krvni tlak in dvigne se krvni sladkor. Sploh zadnji dve 'tegobi' sta poglavitni razlog za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zanimive negativne učinke ima kortizol tudi na športnike, o čemer smo že pisali v enem izmed prejšnjih člankov.

Skrbite torej za svoje hormone in prepoznajte prve simptome hormonskega neravnovesja, saj boste tako občutno zmanjšali vpliv, ki ga ima kronična utrujenost na vaše telo. Če menite, da trpite za hormonskim neravnovesjem, se pozanimajte pri svojem zdravniku o možnostih za testiranje.

Vir: http://diagnosticni-laboratorij.si
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...