Tina Pipan

Božanstva - deve prostora v vastuju

piše: Tina Pipan
2. julij 2015    747 ogledov

Pri praktičnem delu vastuja je pomembnih devet božanstev prostora, ki vladajo devetim smerem neba: štiri glavnim, štiri stranskim in centru. Poglejmo si jih podrobneje.

To so:

ISA  vlada severovzhodu

INDRA  vlada vzhodu

AGNI  vlada jugovzhodu

JAMA  vlada jugu

PITRI  vlada jugozahodu

VARUNA  vlada zahodu

VAJU  vlada severozahodu

SOMA/KUBERA  vladata severu

BRAHMA  vlada središčnemu delu  brahmastanu

 

VAJU

SOMA

KUBERA

ISA

VARUNA

BRAHMA

INDRA

PITRISI

JAMA

AGNI


PODROBEN OPIS BOŽANSTEV PROSTORA

BRAHMA

Brahma je eden izmed treh osnovnih naravnih zakonov in eden izmed trojice glavnih vedskih bogov, ki so BRAHMA, VIŠNU in ŠIVA.

Brahma je tisti, ki ustvarja, in legenda pravi, da so iz njega ustvarjena vsa druga živa bitja. Brahma vlada središčnemu delu in predstavlja mesto stvarjenja, izvor življenja.

Prav tako legenda pravi, da so štiri temeljne vede (Rig, Jadžur, Sama in Atharva) nastale iz njegovih štirih glav.

Brahma sedi na lotosu in lotos je njegov simbol, tudi močna preventiva za središčni del stanovanja, hiše oziroma kateregakoli prostora.

Njegovo vozilo (vahana) je bel labod s čarobnimi lastnostmi. Zato je tudi labod simbol, ki podpira središčni del – brahmastan.

Partnerica Brahme je Sarasvati, boginja modrosti in znanja.

ISA

Isa je eno izmed imen Šive, ki je poleg Višnuja in Brahme eden izmed glavnih naravnih zakonov, eden izmed trojice glavnih vedskih bogov.

Šiva je tisti, ki uničuje (Brahma ustvarja, Višnu vzdržuje, Šiva uničuje). Uničevanje se nanaša na odpravljanje zla, na razkroj iluzij oziroma vsega, kar ni resnično in kar je prepreka nadaljnji evoluciji.

Šiva predstavlja absolutno, čisto zavest in vlada severovzhodu.

Pravijo, da je Šiva lahko videti zelo različno. Najpogosteje je prikazan v sedečem položaju s prekrižanimi nogami in modrim grlom. Običajno sedi na tigrovi koži, kobra pa nikoli ni daleč od njega.

Do njega najlažje dostopamo skozi tišino tako, da se potopimo v absolutno, čisto zavest, in v prostoru je on tisti, ki čuva prehod do Bogov, kakor tudi pravimo severovzhodu.

Šiva ima štiri roke in tri očesa. Tretje oko (na sredini čela) je vedno zaprto, razen takrat, ko Šiva želi uničiti nekaj, kar ni resnično, kar ni potrebno, zlo.

Njegov zvok je AUM (OM).

Pravijo, da Šiva živi na planini Kailaš v Himalaji. Njegovo vozilo je nandi – bik.

Globoka modra barva (barva Šivovega grla) je močna preventiva za področje severovzhoda.

Partnerica Šive je Parvati (boginja narave, mati Zemlja). Medtem ko je Šiva absolutna, čista zavest, je Parvati vse, kar je relativno, vidno. Skupaj predstavljata celoto.

Sinova Šive in Parvati sta Ganeš in Kartikeja. Ganeš predstavlja prehod med absolutnim in relativnim in je hkrati velik odstranjevalec ovir. Njegova slika, kipec ali simbol je močna preventiva na področju severovzhoda.

Tiger, kobra, modra barva ali predmeti modre barve so zaščitni znak severovzhoda – področja Šive oz. Ise.

INDRA

Indra je zelo poznan vedski bog, ki vlada področju vzhoda. Njegove značilnosti se tesno povezujejo z značilnostmi Sonca/Surje.

V Vedah je Indra najmočnejše božanstvo. Njegov edini močni nasprotnik je Varuna, ki je na nasprotni strani – na zahodu.

Indra je zelo močan, je kralj, bojevnik. Indra je Sonce, izvor življenja in hkrati tudi bog plodnosti. Upravlja nebo in mavrica je njegov simbol. Daje varnost in obilje ter podpira tiste, ki sledijo svoji dharmi.

Ko se prikazuje kot Surja, je predstavljen kot mladenič zlate barve, ki vozi kočijo, narejeno iz svetlobe, ki za seboj vleče sedem konjev (sedem barv mavrice).

Njegovo vozilo (vahana) je slon, ki je močan simbol za podporo vzhoda. Prav tako mavrica.

Simbol Indre (tako kot tudi Sonca) je svastika, ki je močan starodavni simbol za podporo vzhoda. Svastika predstavlja Sonce in celoto. Pomeni: vse je dobro, vse je celo.

 

Tina Pipan

www.eroja.si

Kako se pa tebi zdi? 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Vera repse
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
* Izbrisan
  komentiral 4 leto nazaj
Vse lepo in prav. Jaz obožujem vsa božanstva in vse kar je v zvezi z bogom. Pogrešam pa spletno trgovino tu pri nas, ker ne mislim naročati na amazonu, kjer bi lahko kupil kipce vseh božanstev, ki so mi všeč. Morda jo moram pa jaz odpret, samo ne vem kakšno bo povpraševanje.

Drugače pa poučen članek, hvala, lp.
SpiritualSoul
  komentiral 5 leto nazaj
❤ hvala
Nalagam...