Neja Zupan

Presna prehrana s perspektive ajurvede

piše: Neja Zupan
27. julij 2015    520 ogledov

Kako torej uskladiti ta dva nasprotna pola? Ali je en napačen in drugi pravilen? Kateremu načinu prehrane naj sledimo, da ohranimo zdravje? Glede na to, da se je ajurveda ohranila že več tisočletij in je veda o življenju, potem lahko njena načela in filozofijo uporabimo tudi pri presni prehrani in tako povečamo njen učinek ter ustvarimo ravnovesje. 

Veliko nas je, ki smo prek svoje izkušnje izkusili pozitivne učinke presne hrane: povečanje življenjske energije, jasnost misli, navdušenje, sijoča polt, dober spomin, hitra regeneracija, ozdravljenje avtoimunih bolezni, pospešena obnova telesa … če jih naštejem samo nekaj. Številni so s presno prehrano izgubili odvečno telesno težo in postali bolj pozorni na to, kaj vnesejo v svoje telo. Sama sem v procesu ozdravljenja raka jedla le presno prehrano in zmagala. Zatorej pozitivnih učinkov presne hrane ne moremo zanikati. 

Vendar pa raziskave kažejo, da ima presna prehrana tudi manj zaželene učinke. Sama sem to občutila kot napihnjenost, veliko me je zeblo in težko sem se ogrela, pogosto sem imela vetrove, nenehno sem bila lačna … Raziskave navajajo tudi slabo prebavo, nespečnost, hitro utrujenost, izgubo menstruacije, majhen libido, neplodnost, slabšanje zdravja zob, težave z lasmi in nohti, stres, čustveno neravnovesje … Nekateri zdravniki naravnega zdravljenja navajajo, da so pri svojih klientih, ki so dolgo jedli samo presno hrano, opazili tudi pretirano hujšanje, nevrološke motnje ter poslabšanje delovanja jeter in trebušne slinavke. 


Sama sem zato v svojo prehrano vnesla modrost ajurvede. Ajurveda prepoznava razlike med posamezniki. V ajurvedi ne obstaja samo en način, ki bi bil idealen za vse. Za določitev optimalne prehrane je treba poznati več dejavnikov: konstitucijo, življenjski slog človeka, poklic, vpliv letnih časov in klime na človeka … 

Dr. Mark Vinick navaja nekaj primerov: zdrava oseba (doša pitta), stara 25 let, ki živi v tropskem podnebju in dela kot učitelj joge, ali zdrava (doša vata) oseba, stara 60 let, ki živi na Norveškem, kjer je podnebje hladno in dela kot gradbinec na prostem. Brez poznavanja ajurvede je očitno, da ti dve osebi potrebujeta različno prehrano za vzdrževanje homeostaze, ravnovesja in optimalnega zdravja. 


Na splošno ljudje s konstitucijo pitta ali pitta/kapha brez močnega vpliva vate lahko uživajo presno hrano, še zlasti spomladi in poleti. Večina zagovornikov presne hrane je konstitucije pitta. Element ognja v njihovi (pitta) konstituciji dovoljuje, da jedo hladno hrano. Vendar če ima nekdo resno neravnovesje v doši vata (zaskrbljenost, strahovi, preobremenjenost, neprizemljenost, vetrovi, suha koža, napihovanje, zaprtost), potrebuje v procesu ozdravitve toplo hrano, ki je lahko prebavljiva. 


Eden izmed osnovnih razlogov za uživanje presne hrane je prana (življenjska energija, vitalna energija), ki je je v naravni surovi hrani veliko. Prana je neotipljiva snov, ki napolnjuje vse, kar obstaja v univerzumu. Prana obstaja v telesu in zunaj njega. Znotraj telesa ima pet oblik (dr. Mark Vinick): prana, udana, samana, vyana in apana. Zunaj telesa prano najdemo v treh kvalitetah: soma (hladna lunina energija), agni (topla sončna energija) in marut (subtilna vibracija prostora in zraka). To so tudi tri kvalitete, ki obstajajo v hrani. S te perspektive je treba razmisliti o resničnosti prepričanja, da kuhanje uniči prano (življenjsko energijo) oz. naredi hrano mrtvo, saj je agni oz. ogenj ena izmed kvalitet prane. Prano, življenjsko energijo, torej s kuhanjem ojačamo.

Pretirano razkuhana hrana resnično zmanjša prano, ker močan agni zmanjša somo. Prav tako priprava hrane v mikrovalovni pečici postane nevarna za zdravje, saj se molekule začnejo hitro in nasilno gibati, se medsebojno drgniti (trenje pa ustvarja vročino) in zaletavati, kar ustvarja proste radikale. Počasno kuhanje na ognju (priporočljivo kuhanje na drva) je ajurvedski način, ki pripomore k lažji prebavi in vsrkavanju hranilnih snovi. Hranilne snovi tako lahko podprejo gradnjo zdravih tkiv in obnovo telesa. 

Kaj pa presni sokovi?

Presna hrana je res polna hranilnih snovi, vlaknin, mineralov, vitaminov, esencialnih aminokislin, ogljikovih hidratov in še številnih drugih neodkritih snovi, ki nam jih ponuja narava. Največji izziv pa je presnova in vskrkavanje teh hranilnih snovi, da bi nam najbolje služile za obnovo in gradnjo zdravih tkiv in kosti v telesu. Zunanja plast sadja in zelenjave sestoji največ iz celuloze. Da bi naše telo razgradilo to celulozno plast, potrebuje veliko število encimov oziroma moramo hrano kuhati, narediti sok, jo zelo dobro zgristi ali pa narediti smoothie. Presni sokovi, sadni in zelenjavni, so zato najboljše, kar lahko dobimo od presne hrane.

Brez kuhanja se zmanjša element ognja, s hladno, suho, lahko ali težko surovo hrano pa lahko neravnovesje elementov še poslabšamo. Kako torej zmanjšamo te učinke in povečamo našo sposobnost, da ustvarimo optimalno zdravje?

Ajurvedska načela in modrost lahko prinesejo več ravnovesja (dr. Mark Vinick):

  1.  Izogibajte se mrzli hrani in mrzlim pijačam. Ko vzamete hrano oz. pijačo iz hladilnika, ji pustite, da se ogreje na sobno temperature, preden jo užijete.
  2. Pijte toplo vodo med obrokom in med dvema obrokoma. To prinaša toploto. Če dodate vodi še ingver, bo pijača povečala agni, kar izboljša prebavo in asimilacijo hrane.
  3. Uporabljajte blender, da zmiksate hrano. Tako bo hrana izgubila lastnosti sušenja. 
  4. Hrani dodajte limonin sok, ki prav tako poveča agni.
  5. Uporabite več oljčnega olja, ki bo na solatah zmanjšalo hladno energijo vata. Z olji boste vnesli tudi potrebne maščobne kisline. 
  6. Pazite, da bo vsak obrok vseboval šest okusov: slano, sladko, kislo, grenko, trpko in pekoče. Tako bo telo lažje vsrkalo hranilne snovi, kar je predpogoj za dobro počutje, zadovoljstvo in ravnovesje, ki posledično obrodi zdravje. 
  7. Po obroku počujte vsaj 10 minut in ne hitite takoj z delom.
  8.  Vsakodnevno se masirajte in vtirajte sezamovo olje v telo. Tako preprečite pretirano neravnovesje doše vata.

Napitek iz breskve in rožne vode s kardamomom

SESTAVINE:

  • 2 ščepca mletega kardamoma
  • 1 žlička medu
  • 1 breskev
  • pest olupljenih in mletih pistacij za okras in okus
  • 1/3 skodelice rožne vode (dobi se v Hare Krishna centru v Ljubljani)
  • 1/3 skodelice vode
  • 1/3 skodelice mandeljevega mleka


PRIPRAVA

Vse sestavine dajte v blender in zmešajte do gladkega. Okrasite z mletimi pistacijami.

Vir: http://www.bisernica.si/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...