Tina Pipan

Božanstva - deve prostora v vastuju, 2. del

piše: Tina Pipan
24. avgust 2015    321 ogledov

Nadaljujemo s podrobno predstavitvijo božanstev/dev prostora po vastuju. Te na najgloblji ravni podpirajo prostor in stanovalce – seveda, če je prostor vsaj malo urejen glede na naravne zakonitosti.

Deve/božanstva prostora niso nič nadnaravnega, temveč zgolj naravne zakonitosti, ki so jim ljudje nekoč nekje dali imena, da so stvari lažje razumeli in upoštevali.

Vse v naravi je namreč v popolni medsebojni povezanosti in v svojem naravnem, zdravem stanju je vsaka stvar na zemlji v popolni harmoniji z naravnimi ritmi, zakonitostmi in cikli. Enaki zakoni, ki delujejo pri gibanju planetov in sonca, so tudi v nas in tudi v prostoru, ki ga ustvarimo ali zgradimo. Nič ni ločeno, vse je povezano in živo in na vseh ravneh – od najmanjšega atoma do največje zgradbe – delujejo enaki naravni zakoni.

Če ponovimo:

Pri praktičnem delu vastuja je pomembnih devet božanstev prostora, ki vladajo devetim smerem neba:

štiri glavnim, štiri stranskim in centru.

To so:

ISA  vlada severovzhodu

INDRA  vlada vzhodu

AGNI  vlada jugovzhodu

JAMA  vlada jugu

PITRI – vlada jugozahodu

VARUNA  vlada zahodu

VAJU  vlada severozahodu

SOMA/KUBERA  vladata severu

BRAHMA  vlada središčnemu delu, brahmastanu

AGNI

Jugovzhodu vlada AGNI, bog ognja.

Agni odstranjuje temo in demone. Je življenjska iskra, ki je prisotna v vsakem živem bitju. Agni predstavlja bližino človeka in narave in hkrati predstavlja dajanje.

V našem telesu agni predstavlja prebavni ogenj, tako pomemben za absorpcijo hrane. Brez agnija ni sprememb.

Njegova barva je rdeča, vozilo (vahana) pa oven, oboje je močna podpora področju jugovzhoda, ki mu vlada Agni.

Agni v rokah drži knjigo Vede in sekiro kot orožje, glavo pa ima obrnjeno v vse smeri, ker vse vidi.

AGNIM je prva beseda, s katero se začnejo Vede, kjer M predstavlja simbol trajnosti vesolja – trajno in nenehno vibracijo zavesti, ki se izraža z mmmmmmm...

JAMA

Jama je vedski bog smrti. Ponekod se povezuje s Šanijem – Saturnom, saj prinaša težke naloge, a tudi nagrajuje vztrajnost in vzdržljivost.

Ob Jami je vedno Čitragupta, njegov 'sluga', božanstvo z glavo ptice, katerega naloga je zapomniti si 'dobra in slaba' dela vsakega živega bitja. Po smrti Čitragupta preda ta dela Jami, gospodarju Smrti, ki presodi o nadaljnji poti duše.

In čeprav se Jama prikazuje kot strog moški, ki jaha bika (ta je njegovo vozilo oz. vahana), pa je ena izmed njegovih rok vedno iztegnjena kot blagoslov, kar kaže na milostni drugi obraz Jame.

Legenda pravi, da Jama ni bil rojen kot božanstvo, temveč kot človek. Pravzaprav je bil prvi človek, ki je dosegel nesmrtnost. To je dosegel tako, da je šel čez sebičnost in strah pred smrtjo. Pozna človeško naravo in nam kaže pot, kako lahko dosežemo nesmrtnost.

A Jama ni samo bog smrti, je tudi simbol dharme, naše življenjske naloge, in kaže tudi na samorealiziranega človeka, ki je sledil svoji dharmi.

Brez smrti – zaključevanje starega in začetek novega – ni življenja in smrt je edina gotova stvar, ki čaka vse nas.

Simbol Jame je bik, v prostoru pa ga lahko na jugu podpremo tudi s sliko modreca ali nečim, kar nam predstavlja modrost.

PITRI

Jugozahodno področje v vastuju je pod vladavino božanstva, ki se imenuje PITRI. Pravzaprav je to božanstvo največkrat v skupini in se imenujejo PITRISI.

PITRISI so božanstvo prednikov. Predstavljajo naše umrle prednike, ki spremljajo in podpirajo žive potomce in naše obnašanje v svetu tukaj in zdaj.

Smrt, nepremičnost, teža in stabilnost – vse to pripada PITRISOM. Nekateri jugozahodno področje povezujejo tudi z NIRITI, boginjo uničenja, zato je k jugozahodu treba pristopiti s spoštovanjem in umirjenostjo ter hkrati bolj zapirati to področje.

Simbol, vozilo Pitrisov je lev, ki ščiti to področje. Kipec ali simbol leva je močna preventiva na jugozahodnem delu stanovanja, hiše …

Največ, kar smo dobili od svojih prednikov, je naše telo. Pravzaprav smo narejeni iz telesa svojih prednikov in spoštovanje je osnovna vrlina, ki jo moramo ozavestiti in razviti. Prav tako pa spomin nanje lahko počastimo tudi tako, da skrbimo za svoje telo.

Na jugozahodno področje se zelo priporoča postaviti nekaj, kar je povezano z našimi predniki (lahko skupnimi ali osebnimi).

Tina Pipan

www.eroja.si

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...