Neja Zupan

Ajurvedski recept Basmati riž z limono in oreščki

piše: Neja Zupan
25. september 2015    413 ogledov

Jed okrepi življenjsko energijo. Še posebej je priporočljiva, kadar hočete hitro obnoviti energijo. Primerna je za večerjo ali pozno kosilo, ko se vrnete utrujeni z dela in potrebujete energijo za popoldanske aktivnosti.

Basmati riž je izmed vseh rižev najbolj satvičen in zelo lepo diši. Satvičen pomeni, da umirja telo, um in duha, kar v naša življenja prinaša več zdravilne energije, ki jo sicer z lenobnostjo ali pretirano aktivnostjo zgubljamo. Basmati riž je lahek za prebavo, zato telo potrebuje zelo malo napora, da jed prebavi. Tovrstni riž je zato priporočljiv tudi pri okrevanju po bolezni ali operaciji. Basmati riž ne dvigije ognja in je primeren za ljudi tipa Pitta, saj hladi.

Oreščki imajo veliko hranilnih snovi. Ker pa so težje prebavljivi, priporočamo da jih dodate malo. Še posebej, če imate slabšo prebavo. Vendar pa limona pomaga dvigniti težko energijo in da jedi prijeten okus.

Prečiščeno maslo iz telesa odstrani vse ostanke prebave, ki je za telo težka oz. je telo ne more prebaviti. Zato deluje kot katalizator v telesu. Zelo koristen je za osebe tipa Vata, ker maže telo znotraj. V vseh tipih Dosh pa krepi življenjsko energijo in ojača tkivo.

Gorčična semena pa omogočijo, da je jed primerna tudi za dosho Kapha, saj stimulirajo počasno energijo kapha.

SESTAVINE

  • 1 skodelica basmati riža
  • ½ žlice rimske kumine
  • ½ žličke gorčičnih semen
  • ½ žličke nasekljanega ingverja
  • ½ žlice kurkume
  • 5 žlic prečiščenega masla (ghee)
  • Sok ene stisnjene limone
  • Ščep Himalajske soli
  • Pest indijskih oreščkov

PRIPRAVA

V posodo nalij 4 žlice prečiščenega masla (ghee) in popeci kumino, gorčična semena, mleto kurkumo in ingver.Dodaj nasekljane in cele oreščke in jih prav tako na hitro popeci. Nato dodaj opran basmati riž in ga skupaj z ostalimi sestavinami popraži.

V pripravljene sestavine dolij vodo tako, da je riž pokrit za en prst. Pokrij s pokrovko.

Vodo potem raje dodaj, če jo je premalo. Če vodo na koncu odliješ, odliješ vse hranilne snovi, ki so se iz riža izlužile v vodo. Če pa riž vodo na koncu popije, potem vse hranilne snovi ostanejo v hrani za tvoje telo.

Ko je po cca 10 minutah riž mehak, odstavi riž z ognja in ga pusti še 10 minut stati, da popije preostanek vode. Riž tudi ne sme biti preveč suh, ker je težji za prebavo.

Na koncu zlij v riž še sok ene stisnjene limone. Če je limona ekološko pridelana, nastrgaj še malo limonine lupinice in jo dodaj rižu. Polijte še s preostalo žlico prečiščenega masla (ghee). Na rahlo premešaj, da riž ostane cel.

DOBER TEK!

Vir: http://www.bisernica.si/ajurvedski-recept-basmati-riz-z-limono-in-orescki/
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...