Teja Melinc

Živeti 'veliko' življenje!

piše: Teja Melinc
14. december 2015    519 ogledov

Trenutno živimo v poplavi informacij. Na vsakem koraku lahko najdemo tečaje, delavnice, seminarje ipd., ki ponujajo ogromno različnih stvari. Za ponudbami stojijo različni ljudje, z različnimi zgodbami in svojim osebnim razumevanjem, s svojimi življenjskimi zgodbami. V preteklih letih sem osebno spoznala ogromno ljudi, tako v Sloveniji kot v tujini, ki delijo svoje znanje in življenjske modrosti z drugimi. Med njimi sem odkrila nekaj takih, ki so me resnično navdihnili. Ti so postali moji učitelji. Pa vendar to niso bili ljudje, ki so bili morda na zunaj videti kaj posebnega. Morda niso imeli najbolj prodajanih knjig, največje prepoznavnosti na trgu in podobnega (ali pač) ... Pri teh ljudeh morda tudi nisem nujno sedela na tečajih ali delavnicah. Ti ljudje namreč niso bili nujno učitelji v formalnem pomenu besede, čeprav so nekateri izmed v resnici to tudi bili. Ti ljudje so me navdihnili s svojim življenjem, s svojo zgodbo, svojo izjemno duhovno ponižnostjo in pripravljenostjo verjeti v nemogoče. Delati tisto, česar si drugi ne upajo. Premagati tisto, kar je za druge nepremagljivo. Verjeti vase tudi takrat, ko nihče ne verjame vate. Moji največji učitelji so od nekdaj bili in še vedno so ljudje, ki živijo 'veliko' življenje.

Živeti 'veliko' življenje?

Živeti veliko življenje ni nič posebnega. No, vsaj na zunaj ne. Ni nujno, da nam sledi tisoče ljudi, da nas obožujejo in se z nami strinjajo. Velika življenja so velikokrat živeta neopazno, z veliko predanosti, osredotočenosti in predvsem duhovne prakse. Ljudje, ki živijo 'veliko' življenje, so navadno preprosti, a izjemno modri. Odsevajo avro neke posebne prisotnosti, velikokat bolj poslušajo in opazujejo svet, kako se vrti v svoji smeri. Njihova modrost je brezčasna in z nami jo bodo delili, če bomo pripravljeni umiriti svoj um in preprosto prisluhniti. Verjamem, da ste že bili v prisotnosti takšne osebe, ki vas je s svojo globino preprosto prevzela in vam odprla vrata v povsem nov svet.

Zame so ljudje, ki živijo 'veliko' življenje, preprosto ljudje z velikim srcem in posebnim duhovnim razumevanjem. Teh ljudi je v tem svetu, ne boste verjeli, resnično ogromno. Morda jih ne opazimo, ker se velikokrat neradi izpostavljajo. V dolgoletnem delu predavateljice in svetovalke sem se srečala z ogromno izjemnimi zgodbami, za katerimi so stali še izjemnejši posamezniki. To so bili ljudje, ki so bili v življenju soočeni z navidezno nepremagljivim, a je bila njihova notranja svetloba veliko močnejša. Zasenčila je vse življenjske situacije in pokazala pot iz še tako brezizhodnih situacij. Velikokrat sem imela čast delati s takšnimi ljudmi, ki so mi pokazali, kaj je duhovnost v praksi. Med vso poplavo informacij, delavnic, tečajev in vsega možnega so prav ti ljudje tisti, ki po mojem mnenju preprosto izstopajo. So resnični učitelji nove dobe, saj učijo s svojim primerom, s svojo zgodbo.

Čas teorije in čudežnih tehnik je minil. Ljudje smo dojeli, da nešteto delavnic ne pomaga, če ne znamo znanja preslikati v prakso. Lahko meditiramo neskončne ure, hodimo na vse možne delavnice, a fizični svet bo še vedno tu in naš test duhovne teorije nas vedno znova pričaka, ko se vrnemo v domače okolje, službo in odnose z bližnjimi. Zatorej sama vidim, da je še kako pomembno, da ljudje, od katerih prejmemo znanje, to znanje tudi živijo. Če nekdo zna teorijo živeti, potem bo to teorijo predajal na 'neteoretičen' način. Kdor teorije ne živi, bo velikokrat predajal neskončno število informacij, a njegovo vsakdanje življenje bo dokaz, da stvari preprosto ne razume. Svetujem torej, da iščemo odgovore pri ljudeh z resničnimi življenjskimi izkušnjami!

Pa resnično potrebujemo nekoga zunaj nas, da nam poda odgovore?

Ne. :) Vsekakor ne. Pa vendar smo ljudje ne glede na našo potrebo po individualizmu družabna bitja. Prek nevidnih vezi smo povezani v široko zemeljsko družino in naš namen je, da drug drugemu pomagamo na poti. Obdobje tekmovalnosti in primerjanja je mimo. Vse bolj spoznavamo, da smo lahko resnično srečni in izpolnjeni le, ko pomagamo drug drugemu. Seveda mora biti ta pomoč usmerjena predvsem na širjenje znanja, zavesti in razumevanja.

Pomoč, ki je usmerjena na prenašanje odgovornosti na druge, na reševanje drugih in 'usmiljenje', je stvar preteklosti in nikoli ne bo prinesla rezultatov.

Pomoč drug drugemu v novi dobi je pomoč, ki temelji na soustvarjanju. Je pomoč, ko v nekom prepoznamo skriti potencial in ga podpremo, da ta potencial uresniči. Je pomoč, ko z drugimi brezpogojno delimo svoje izkušnje, znanje in informacije.

Ali torej potrebujemo nekoga zunaj nas, da nam poda odgovore? Ponavljam: ne. Pa vendar če se naučimo pravilno sodelovati in soustvarjati po načelih nove dobe, bomo kmalu ugotovili, da odgovori v resnici ne prihajajo od zunaj. Morda je nekdo zunaj nas v obliki članka, knjige, tečaja, delavnice ali svetovanja nekaj ubesedil, s tem pa je le opozoril na tisto, kar smo globoko v sebi že vedeli.

Pomembno je živeti po načelu, da od drugih nismo odvisni in da imamo dovolj veliko mero samozavesti in samozadostnosti, a smo po drugi strani vedno odprti za mnenja, znanja in poglede drugih. Vesolje nam predaja znanje in usmeritve na številne načine, med drugim tudi prek drugih ljudi. Zakaj ne bi torej prisluhnili s pravo mero razumevanja? :)

Zaupati sebi - živeti 'veliko' življenje

Kaj torej potrebujemo za življenje v tem obdobju prehoda, ko so stvari tako na individualni kot globalni ravni videti tako zelo nestabilne? Bolj kot karkoli potrebujemo zaupanje vase. Zaupanje, da imamo odgovore znotraj sebe, in razumevanje različnih načinov, kako se dokopati do teh odgovorov. Pri tem, kako priti do teh odgovorov, nam lahko pomagajo prav najrazličnejše knjige, delavnice ali pa duhovno prebujeni in zreli posamezniki, ki nam s svojimi preprostimi življenjskimi nasveti lahko čudovito osvetlijo neko situacijo.

Dejstvo je, da nam zunanje situacije jasno kažejo, da stari načini delovanja in razumevanja ne delujejo več. Načela, po katerih so živeli naši predniki, so stvar preteklosti. Na nas je, da prebudimo novo zavest, da zgradimo novo, drugačno, duhovno razsvetljeno družbo.

Kje torej začeti?

Začnimo živeti 'veliko' življenje. Naj naše vsakdanje življenje postane naša duhovna praksa. Vsi naši odnosi, naše delo, vse oblike našega udejstvovanja lahko postanejo odličen poligon za sidranje višje duhovne resnice. Verjamem, da smo vsi prebrali nešteto knjig, se udeležili nešteto tečajev, kar je seveda čudovito! Zdaj pa je čas za prakso. Lotite se tistega, kar je neposredno pred vašimi očmi.

  • Če je treba, poiščite dodatno znanje, mentorje, učitelje ..., karkoli je potrebno, da bi spoznali, kako nekaj spraviti v prakso.
  • Če že desetletja živite v odnosu, ki vas ne izpolnuje, se končno lotite te lekcije in odkrijte, zakaj potrebujete ta odnos.
  • Če ste v službi, ki vas ne izpolnjuje, prav tako! Če so odnosi z vašimi otroki nestabilni in polni toksičnih dinamik, poiščite odgovore.

Ne bežite več pred tistim, kar potrebuje vašo pozornost.

Velikokrat namreč v duhovnih vodah zasledimo, da je od toksičnih situacij najbolje čim prej odkorakati. Pa je res? Smo se česa naučili? Smo prepoznali, zakaj smo bili v takšni situaciji? Razumemo, da smo soustvarjalci toksičnih situacij?

Je že res, da je lahko nekdo na zunaj negativno usmerjen do nas, vendar moramo hkrati prepoznati tudi, kako smo to situacijo sami soustvarili, da bi ta za vse večne čase zapustila naše življenje. Ko prepoznamo bisere modrosti v določeni situaciji, takšne vrste situacije ne potrebujemo več. Preprosto se raztopi, življenje pa nas premakne na naslednjo stopnico našega izkušanja.


Če želimo zaživeti svoje življenje tako, kot nam je bilo resnično namenjeno, bomo morali v sebi prepoznati to izjemno moč ustvarjanja. Ljudje smo veliko bolj veličastna bitja, kot si predstavljamo. Imamo izjemno moč, izjemne sposobnosti. Čas je, da jih uporabimo. In ne, nikogar zunaj nas ni, ki bi bil boljši od nas. Nekateri ljudje so na določenih področjih morda le bolj podučeni ali izkušeni. Prepoznajmo jih v poplavi vsega, naučimo se ločiti zrno od plevela in samozavestno stopimo na svojo novo pot.

Ta članek končujem z željo, da bi vsakdo izmed nas prepoznal, da mu je v resnici dano 'veliko' življenje in da omejitev ni. Naj duhovnost postane povsem praktična. Bodite pogumni, vrzite se med razburkane valove življenja in dovolite, da vas ponese tja, kjer je vaše pravo mesto. Ne držite se več tistega tako zelo dobro poznanega, udobnega.

Želim vam, da končno zaživite svoje 'veliko' življenje!

Teja

Vir: www.intuicija.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...