Neja Zupan

Ajurvedski recept: čaj za umiritev VATA

piše: Neja Zupan
25. januar 2016    432 ogledov

VATA je energija gibanja in ima značilnosti zraka. Povezana je z našo vitalno energijo, gibanje energije pa je nujno za bivanje, saj omogoča prenos informacij. Na primer na ravni celic je prenos informacij med celicami nujen, da lahko usklajeno medsebojno delujejo, da prenašajo zaznane informacije živčnemu sistemu, ta pa informacije razporeja, kjer je potrebno.

Zato energija VATA ureja gibanje v telesu, in sicer tako gibanje telesa kot gibanje misli in čustev, dihanje, gibanje krvi, gibanje vseh notranjih struktur, mežikanje z očmi, delovanje živčnega sistema.

Kadar je energija VATA v ravnovesju, ima človek občutek lahkotnosti, veselja, svežine in vedrosti. Ko pa je v neravnovesju, je človek depresiven, bojazljiv, živčen, nepotrpežljiv. Telo je zategnjeno, morda se pojavljajo spazmi in krči v mišicah, deli telesa postanejo manj gibljivi in boleči. Kadar zaznate katero izmed zgoraj naštetih težav, je čas za čaj za umiritev VATA.

SESTAVINE

1/4 žličke drobno narezanega ingverja

1/4  žličke zdrobljenega kardamoma

1/4  žličke cimeta v koščkih

1/4  žličke ajwaina

1 skodelica vode

PRIPRAVA čaja za umiritev VATA

Zavrite vodo z vsemi sestavinami. Ko zavre, odstavite z ognja in pustite stati pokrito nekaj minut. Po okusu sladkajte z naravnim sladkorjem.

NA NOTRANJI MIR!

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...