Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

O pepelu

22. januar 2016    347 ogledov

Za začetek – v mislim imamo seveda lesni pepel, pepel brez raznih primesi, kot je embalaža, karton, plastika, hrana ipd.  - torej čisti pepel iz drv:

  • Pepel ima zelo zanimivo sestavo, in sicer vsebuje kar 10 do 25% kalcija in 5 do 15% kalija, pa še kar nekaj magnezija in fosforja.
  • je bazičen, zato je potrebna ustrezna zaščita. Ravnamo podobno, kot če bi uporabljali belilo – rokavice, zaščitna očala, morda tudi maska za prah, če je pepel zelo droben. 
  • Najboljši pepel dobimo iz trdega lesa, saj vsebuje kar do 5x višji odstotek hranil kot pepel iz mehkega lesa.

Zaradi vsega tega je bil pepel v preteklosti priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko so pepel načrtno proizvajali. In kot zanimivost: patentira je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija. Za domačo uporabo pa pepel še vedno ostaja nadvse koristna sestavina – če ga seveda imamo.

Če imamo kamin, imamo tudi nadzor nad kvaliteto papela. Tako si lahko zagotovimo kvaliteten in čist lesni pepel in čez celotno obdobje kurilne sezone, se ga kar nabere. Škoda bi ga bilo metati stran,  saj ga lahko res koristno uporabimo.

Zimska uporaba pepela

Še vedno se pogosto vidi, da ljudje posipavajo zaledenele dovoze s pepelom. Pepel je bazičen zaradi česar se začne led topiti, še posebej, če je sončen dan. Pepel na poledeneli površini bo poskrbel tudi za boljši oprijem, pri čemer povsem ustrezno nadomesti sol ali pesek.

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
MARINA MARIJA
  komentiral 1 leto nazaj
Ja poznam
Nalagam...