Shamballino popotovanje med Vzhodom in Zahodom več kot uspelo

9. februar 2016    182 ogledov

V nedeljo, 31. januarja se je v že pred nekaj tedni razprodani Štihovi dvorani Cankarjevega doma odvijalo čisto pravo glasbeno popotovanje. Glasbena zasedba Shamballa, ki je poznana po tem, da združuje ljudi v glasbi in meditaciji, je za obiskovalce dogodka pripravila pravo glasbeno-meditacijsko poslastico, ki jo je začinila s odlično izbranimi gosti. Posebna mistika, čudovito petje udeležencev in srčnost so tri ključne besede s katerimi lahko označimo nedeljski dogodek.

 

Po koncertu smo se pogovarjali z Matejem in Rokom, vodjema zasedbe Shamballa.

 

Kakšni so občutki neposredno po koncertu?

 

Rok: Fantastični. Pravzaprav v SSKJ-u ne obstaja beseda, ki bi opisala vse to, kar se je danes dogajalo v dvorani. Verjamemo, da bo vse prišlo za nami in da bomo vtise še dolgo zbirali, a lahko brez težav trdimo, da je dogodek presegel vsa naša pričakovanja. Ob tej priložnosti bi se zahvalili vsem, ki so verjeli v našo zgodbo in prišli podpreti idejo druženja ob glasbi in meditaciji v Hramu kulture. V teh časih se nam zdi to še posebej spodbudno.

 

Matej: Sreča, sreča, sreča...predvsem pa se z besedami ne da opisati mojega trenutnega stanja. Živimo svoje sanje. Ko se je pred osmimi leti rodila Shamballa si tudi v najlepših sanjah nismo mogli predstavljati, da bomo kdajkoli imeli koncert v Cankarjevem domu z gostjo Tinkaro Kovač. Kajti osnovna ideja banda je bila glasbena podlaga za manjšo meditacijsko skupino.

 

 

Od kje ideja za glasbeno popotovanje med Vzhodom in Zahodom?

 

Matej: Shamballa združuje svetove. Vzhod z zahodom, materialno z duhovnim...predvsem želimo naredit mostove med dvema različnima poloma in zadevo spraviti v ravnotežje. V življenju tudi vedno iščemo ravnotežje. Takšen je svet dualnosti...dokler ne spoznamo, da je vse eno.

 

Rok: Najprej smo želeli dogodek izvesti v Linhartovi dvorani, vendar, ko smo vstopili na oder Štihove dvorane (ob ekskurziji po dvoranah Cankarjevega doma), smo vedeli, da je to manjkajoči delček naše enačbe. Pri našem delovanju je publika ključnega pomena in kaj je lepšega, da ima glasbenik organski hi-fi, da je obdan s pevci iz vseh možnih strani. Ok, če bi peli pod in nad nami bi bilo pa že kičasto (smeh). Štihova dvorana je kljub manjši kapaciteti nudila to, kar smo v tistem trenutku iskali. In izkazalo se je, da je bilo vredno poslušati intuicijo.

 

Po kakšnem ključu ste izbirali goste?

 

Matej: Pravzaprav so pesmi izbirale goste, tako na CD-ju, kot na koncertu. Delujemo do te meje, ko vemo, da bo od tam naprej Univerzum poskrbel, da se bo zgodilo točno tako, kot se mora...in rezultat je vedno fantastičen.

 

Kako so potekale priprave na dogodek?

 

Rok: S pripravami smo pričeli lansko leto zgodaj jeseni. Veliko časa smo posvetili ideji, kako zapeljati našo glasbeno popotovanje, saj smo želeli, da bi dogodek vsem udeležencem še dolgo ostal v spominu. Po vseh kombinacijah scenarijev smo se odločili, da bo najbolje, če čim manj „šravfamo“. Tako smo večino idej pospravili v predal in se osredotočili na to, da ostanemo mi, saj je to edino za čemer stojimo in v kar verjamemo ter po čemer nas naši prijatelji tudi poznajo.

 

Kako ste doživljali koncert?

 

Matej: Na začetku je bila trema, priznam. Potem pa s pesmi v pesem vse večja lagodnost, povezanost s publiko in na koncu eksplozija energije in čista nirvana. Shamballa se je spustila na Zemljo :)

 

Rok: Počutil sem se kot v dnevni sobi, kot da bi na obisk povabil 250 prijateljev in se ne bi rabil obremenjevat s kuhanjem in pomivanjem ter pospravljanjem (smeh). Pa še sezuti se niso rabili. Skratka, bilo je zelo sproščeno in uživali smo vsak trenutek.

 

 

Kakšni so odzivi obiskovalcev koncerta?

 

Matej: Več kot fantastični. Še tisti ki nas že dolgo poznajo so bili presenečeni. Vse povedo besede:Eksplozija energije, val ljubezni, mravljinci po telesu, balzam za dušo, uvauuuuu, čarobno, božanski glas, vsak ton odzvanja v celicah telesa…

 

Rok: Taki odzivi so odlična spodbuda za naprej. Nadaljujemo z delom in ustvarjanjem.

 

Predstavlja za vas dogodek nekakšno prelomnico?

 

Rok: Na nek način zagotovo, je pa res, da smo dodobra izkusili, da so edina stalnica v življenju spremembe, te pa so vedno tudi nekakšne prelomnice. Z dogodkom smo zaokrožili neko obdobje delovanja, ki se je pričelo z izidom projekta Shamballa oktobra 2014. Z nastopi sicer nadaljujemo, vendar pa se ravno v teh dneh odpravljamo v studio, kjer bomo pričeli s pripravami na snemanje nove plošče. Tega se osebno zelo veselim, saj pri ustvarjanju še posebej uživam.

 

Kakšno ploščo lahko pričakujemo?

 

Matej: Za razliko od prve na kateri smo gostili znane pevce in pevke bo ta bolj "naša". Naši glasovi, naši instrumenti. Tisto, kar ljudje slišijo na naših nastopih. To energijo bomo poskusili ujeti in jo zapeči na CD.

 

Rok: Morda bomo podobno kot pri tem koncertu k sodelovanju povabili kar naše prijatelje, obiskovalce naših srečanj. Nikoli se ne ve.

 

Imate v načrtu še kakšen podoben dogodek, kot je bil ta v Cankarjevem domu?

 

Matej: Seveda. Ampak zaenkrat naj to ostane skrivnost.

 

Kakšni so Shamballini načrti za prihodnost?

 

Matej: Ustvarjati s srcem in deliti glasbo s čim večjim številom ljudi.

 

Foto: Aljaž Munda

Vir: http://www.shamballa.si/sl
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...