Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Čistilni encimi

7. marec 2016    497 ogledov

Domača čistila so zanimivo in zelo presenetljivo področje. V celoti si jih lahko izdelamo sami. V naravi najdemo precej koristnih rastlin za izdelavo čistil, doma imamo gotovo kis in sol, pridelamo si lahko svoj pepel ali pa preprosto uporabimo sveže biološke kuhinjske odpadke.

Torej čistilni encimi. Izdelamo jih iz svežih rastlinskih bioloških odpadkov. To je čistilo oz. koncentrat, ki ga lahko naredimo kadarkoli v letu. Je zelo učinkovito in vsestransko. Uporabimo ga za pranje perila in posode, za čiščenje tal, sanitarne keramike, za pomivanje oken ipd.

Koncept je razvila dr. Rosukon, ki je tudi sicer dejavna na področju širjenja tega zanimivega in nadvse uporabnega znanja.  

Kako  izdelamo čistilne encime?

Potrebujemo:

  • 5-litrsko prazno plastenko
  • 300 g melase (lahko tudi rjavi sladkor)
  • 900 g svežih bioloških odpadkov
  • 3 litre destilirane vode

Odpadke narežemo in stresemo v plastenko. Dodamo melaso in vodo. Premešamo, da se melasa raztopi. Plastenko dobro zapremo. Encimi se delajo vsaj tri mesece. V tem času moramo plastenko vsak dan odpreti (predvsem v prvih tednih), da se sprostijo plini. Občasno jo tudi pretresemo. Po treh mesecih vsebino plastenke precedimo. Dobljena tekočina so naši encimi, ki pa so koncentrirani, zato jih je treba pred uporabo razredčiti.

Kako uporabljamo čistilne encime?

Naš rezultat je temno rjava tekočina s sladkobno-kiselkastim vonjem. Je koncentrat, ki ga moramo pred uporabo razredčiti.

Uporaba v gospodinjstvu

  • Osvežitev zraka: zmešamo pol litra vode in 1 ml encima. Uporabimo za odpravljanje neprijetnih vonjav.
  • Če dodamo 5 ml encima na pol do enega litra praška ali šampona ali tekočega mila, s tem zmanjšamo učinek kemikalij v teh izdelkih.
  • Za sanitarno keramiko uporabimo nerazredčene encime. Poškropimo in obrišemo z vlažno krpo.
  • Če jih razredčimo z vodo v razmerju od 1 : 10 do 1 : 50, smo dobili univerzalno čistilo za prav vse površine v gospodinjstvu. To mešanico lahko uporabimo kot mehčalec, za čiščenje tal, oken, pohištva ipd.

Uporaba na vrtu

Encimi so odlično gnojilo za travo, zelenjavo in sadno drevje. Zemljo naredijo rodovitnejšo in pridelek ščitijo pred škodljivci. Vsekakor se splača poskusiti. Zmešamo 1 ml encima v enem litru vode in uporabimo za zalivanje. Deluje tudi kot insekticid, vendar pa se moramo izogibati prepogosti uporabi. 

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 7 mesec nazaj
Zelo zanimivo, hvala.
Nalagam...