Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

VIDEO: Sadhguru: 5 minut za zdravje

piše: Sadhguru
29. februar 2016    1282 ogledov

Da bi ohranili zdravo telo, si je treba vzeti le pet minut na dan in poskrbeti za tri osnovne stvari: hrano, aktivnost in počitek.

Hrana

Pri hrani je treba biti pozoren na svoje telo. Katera hrana se hitro prebavi in postane del vas? Hrana, ki se v telesu prebavlja več kot tri ure, ni dobra za vaše telo. Tej hrani se izogibajte ali pa jo v svoje telo vnašajte le v majhni količini.

Da bi dali telesu dovolj časa, da hrano dobro prebavi in da se očisti, moramo narediti vsaj 5- do 6-urni razmik med obroki.

Pozor! Po 30. letu sta popolnoma dovolj dva polnovredna obroka na dan.

Prav tako naj ne bi jedli vsaj tri do štiri ure pred spanjem. Večerno rutino lahko izpopolnimo z nežno aktivnostjo, lahko hojo ali preprosto jogo, ki naj traja 20–30 minut, tako da se naše telo razgiba in hkrati umiri.

Aktivnost

Naše telo se je sposobno gibati v šest smeri: levo, desno, naprej, nazaj, gor in dol.

Če želimo telo ohranjati vitalno, mu moramo vsak dan nameniti pozornost ter mu omogočiti to gibanje za zagotavljanje pretočnosti in dobro delovanje živčnega sistema.

Najbolje, da to storimo kar takoj, ko vstanemo. Lahko izberete svoje vaje ali pa se preprosto pretegnete v vse te smeri, zasukate na levo in desno ter počepnete. Ogromno čudovitih vaj najdemo tudi v jogi, osnovna je pozdrav soncu, idealna je hatha joga …

Počitek

Količina počitka je odvisna od vsakega posameznika, od njegovega načina življenja, hrane, ki jo uživa. Če jeste težko hrano, vaše telo potrebuje veliko počitka.

Če meditirate več ur dnevno in jeste lahko hrano, potrebujete le nekaj uric počitka. Opazujte se in videli boste. Nekatera hrana vas bo popolnoma uničila (npr. po nedeljskem obilnem kosilu se morate takoj odpočiti), druga pa vas bo poživila.

Telo potrebuje počitek, ne samo spanja. Zato si večkrat na dan vzemite čas za počitek, čas, ko se sprostite in preprosto ste.

Prisluhnite Sadhguruju v spodnjem videju: 

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Samo
  komentiral 4 leto nazaj
Nalagam...