Taja Albolena

Četrto vodilo v partnerstvu: Zate gre

7. marec 2016    459 ogledov

Si že doživel/-a situacijo, v kateri si se zaljubil/-a do ušes in si imel/-a občutek izjemnega udobja, kot da osebo poznaš že sto let? Vse je potekalo s tako lahkotnostjo, pogovor je stekel, in ne da bi se kaj veliko pogovarjala, sta imela občutek, da drug o drugem vesta vse! Poznano?

 

Ja, poznam metuljčke v trebuhu in občutek, da je vse popolno. Občutek, ko letiš nekaj metrov nad tlemi in si vzhičen/-a, ker si končno, končno dočakal/-a osebo, ki je tvoja 'duša dvojčica'. Ujemanje je bilo na vseh nivojih in občutek, da se poznava od nekdaj, je bil vrhunski. Verjela sem, da se poznava še iz prejšnjega življenja. Bil je 'eden in edini'. Ja, bil je. Kajti s tako silovitostjo, kot sem vzletela, sem tudi pristala, na obrazu, na asfaltu in bolelo je, zelo. Dokler sem plavala med oblaki, je bilo sanjsko, takoj ko sem pristala na tleh, pa sem se prebudila v 'kruto' realnost.

 

V zadnjih letih je popularno iskanje duše dvojčice, ki nas požene na lov za 'edinim pravim' moškim. Vendar se tako iskanje lahko vedno znova konča v velikih bolečinah in občutku izdaje. Mit romantične ljubezni temelji na tem prepričanju, da moraš najti svojo drugo polovico, nekoga, ki te bo dopolnil in ti bo omogočil to, kar si želiš v fizični realnosti. 

 

Družba, v kateri živimo, obožuje mit romantične ljubezni, kajti mit obljublja, da bomo po tem, ko bomo našli ljubezen svojega življenja, živeli srečno do konca svojih dni. V šali rada rečem, da potem ko princesa najde svojega princa, nikoli ne pokažejo, kako sta resnično živela, ker je realnost običajno vse prej kot pravljična. 

'Zaljubljenost' in občutek, da osebo na drugi strani poznaš do obisti, sta pravzaprav resnična, vendar ne izhajata iz drugega življenja, temveč kar iz tega. Oseba, ki je bila na začetku tako magična, popolna in sploh v vseh ozirih 'edina', oseba, ki ti daje vse, kar si želiš na začetku, oseba, s katero si obljubljaš edino in večno ljubezen, se kasneje spremeni v osebo, ki si je tudi slučajno ne želiš. Običajno močno spominja na tvoje starše. Romantična zaljubljenost se žal vedno znova zaključi v tem, da ne dobiš ljubezni, ki si je želiš. Zakaj? Ker je romantična ljubezen nekaj, kar je vtisnjeno v tvojo podzavest in se je oblikovalo skozi tvoje otroštvo.

 

Šokirana? Jaz sem bila zelo, ko sem prvič naletela na pojem projekcije. Kajti v fazi zaljubljenosti izbereš osebo, na katero projiciraš vse svoje skrite želje in pričakovanja, ki jih nobena normalna oseba ne more izpolniti. Iščeš nekoga, ki je 'poseben, edinstven, edini pravi'. Vendar taka oseba obstaja le v tvoji notranjosti, kajti v skladu s svojimi otroškimi ranjenostmi in neizpolnjenimi željami si ustvarimo 'princa svojih sanj', ki nas bo rešil.

 

Zakaj iščem princa svojih sanj, ki naj me bi rešil?

Tvoj nezavedni um projicira misli, ideje, talente, obnašanje, ki se jih ne zaveda, na nekoga zunaj tebe, kajti to je edini način, da to prepoznaš in ozavestiš. Ko to vidiš v osebi zunaj sebe, to lahko uvidiš, slišiš, spoznaš in dojameš s svojim zavestnim umom. To nam omogoči, da spremenimo, preobrazimo vzorce v sebi, usvojimo nova znanja, ki se jih pred tem preprosto nismo zavedale. Nezavedno ustvarja zavedno skozi projekcijo. Pogosto se zataknemo v tem, da verjamemo v svoje projekcije, namesto da prepoznamo, da je edini način, da sebe jasno vidimo, ta, da sebe vidimo v drugi osebi.

 

 

Osebe, ki nas romantično osvojijo, so ljudje, ki utelešajo kvalitete, dobre in slabe, naših staršev. Eno od ogledal v partnerstvu, v katero se moramo pogledati, je ogledalo odnosa do avtoritete, beri očeta ali mame. Kadar nam starši ne dajo dovolj ljubezni, pozornosti, pohvale, svobode, dotikov, daril, je to točno tisto, česar od svojega romantičnega partnerja preprosto ne moremo pričakovati.

 

Občutek, da svojega romantičnega izbranca poznamo od nekdaj, izhaja iz podobnosti, ki izvirajo iz naše percepcije staršev, ki je vtisnjena v našo podzavest. Žal je tako, da se je treba soočiti s svojim notranjim otrokom in njegovimi ranjenostmi, če želimo v svojem življenju preseči svoje hrepenenje po popolnem, idealnem partnerju, ki nas bo dopolnil. 

 

In iz lastne izkušnje povem, da ni bližnjic. S toliko ženskami sem že delala v svojem življenju, da vem, da dokler ne prepoznamo in objamemo svoje ranjenosti v sebi, jo poskušamo zdraviti z osebo zunaj sebe. Vedno znova smo prepričane, da je to tisti moški, ki mi bo dal točno to, kar potrebujem, vendar je kruta resnica ta, da si moraš vse to, po čemer hrepeniš, najprej dati sama sebi. Ključno je, da zmoreš poskrbeti zase in za svoje potrebe, ki izhajajo iz tvojih otroških ranjenosti. Negovanje sebe je ključno, da sploh lahko vidiš osebo na drugi strani tako, kot je.

 

Resnica je, da se vse v življenju dogaja zate, in ne tebi. Tvoj odnos je tukaj zate. V resnici se v vsakem odnosu skrivata dva odnosa, tvoj odnos z osebo na drugi strani in njegov odnos do tebe. Ti si odgovorna za svoj odnos. In v tem odnosu so skrite tvoje percepcije, tvoja čustva, tvoje izkušnje, tvoje strasti in pričakovanja. Oseba na drugi strani ima verjetno popolnoma drugačen, svoj, edinstven pogled na odnos s teboj, ki razkriva njene percepcije, čustva, izkušnje in strasti.

 

V romantični zvezi vidimo partnerja kot posebnega, ker na nezavedni ravni upamo, da bomo lahko nadaljevali svoj odnos iz otroštva in končno dobili vse tisto, po čemer smo kot otroci tako zelo hrepeneli. To, kar je hrepenenje, je občutek izpolnjenosti, ki naj bi ga ustvarila oseba na drugi strani. In ker nezavedno izbiramo starša v partnerju, smo izbrali odnos, ki smo ga imeli v otroštvu, kar pomeni, da ne bomo dobili tega, kar upamo, da bomo dobili na enak način, kot nam tega niso dali naši starši.

Zato je pomembno, da objameš Sebe in prepoznaš svoje mehanizme notranjega otroka in kako si poskušala dobiti ljubezen od svojih staršev. Ključnega pomena je, da resnično spoznaš sebe.

 

Tri pomembne stvari, ki ti lahko pomagajo:

1. Ti si odgovoren/-na za svoj odnos 

Nobene moči nimaš nad osebo na drugi strani. Tvoje reakcije vedno pripadajo tebi. Tvoje ideje o osebi na drugi strani so odsev tvojih nezavednih idej o sebi. Ker je romantična zaljubljenost osnovana na kvalitetah v partnerju, ki jih poznaš še iz otroštva, bo izkušnja tako izpolnjujoča ali neizpolnjujoča od tvojega partnerja, kot je bila od tvojih staršev.

2. Normalno je, da projiciramo svoje obnašanje na osebo na drugi strani 

To je edini način, da lahko prepoznamo, vidimo tiste dele sebe, ki so skriti v notranjosti. Vendar je projekcija uporabna le, če jo prepoznaš in lahko vidiš sebe v osebi na drugi strani. Če vidiš osebo na drugi strani kot ignorantsko in odmaknjeno, je pomembno pogledati pri sebi: Kaj pa, če sem jaz odmaknjena in ignorantska? In če je odgovor: NE! Jaz sem vendar odprta in prijazna, je treba pogledati: Kako bi bilo videti, če jaz ne bi bila odprta? Ne pozabi; nezavedno ustvarja zavedno skozi projekcijo.

 

3. Drug drugemu smo vedno najpopolnejše ogledalo

Takoj ko se vzhičenost zaljubljenosti ohladi, je videti, kot da je partner na drugi strani izbran z namenom, da nam zadaja iste bolečine, ki smo jih bile deležne v otroštvu: izdajo, nesprejetost, zlorabo, zapuščenost, ločenost. Oseba na drugi strani je sposobna pritisniti točno na tiste gumbe, ki najbolj bolijo, čeprav ne nalašč. Oseba, ki je pred nekaj meseci iz tebe izvabila najlepše in najboljše, zdaj iz tebe izvablja najslabše dele tebe samo s tem, ko je to, kar je. In seveda se isto dogaja tudi na drugo stran. 

 

Alkimija Ljubezni je proces duhovne preobrazbe, v kateri spoznamo sebe, svoje ovire, svoje omejitve, ovire, ki jih nosimo v sebi in nam preprečujejo, da bi zaživeli partnerstvo, kot si ga od nekdaj želimo. Zate gre. Ti moraš spoznati sebe, ugledati sebe, objeti sebe točno takšno, kot si. Bistvo življenja je v celovitosti, ki jo ustvarjamo skozi prepoznavanje delčkov sebe in njihovo povezovanje v Celoto Biti.

 

Bodi Sijajno!

Taja Albolena

 

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...