Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Spregovorimo odkrito o depresiji

piše: Doug Levine
18. april 2016    2503 ogledov

Veliko ljudi živi dvojno življenje: življenje, ki ga vidijo njihovi prijatelji, sodelavci, družina, in tisto drugo, skrivno, pristno, ki se dogaja le njim. Tisto, ki se ga bojijo deliti, ker jih je strah, da jih drugi ne bodo razumeli, sprejeli.

Zadnjih deset let sem živel dve življenji, začne svojo pripoved mlad Irec Doug Leddine, čigar odkrit videoposnetek o depresiji je bil v zadnjih dneh več kot 20.000-krat deljen na družabnem omrežju Facebook. 

Svojo pripoved nadaljuje:

Če vprašate mojo družino, sem srečen, pozitiven, delaven in samozavesten fant. Ampak to je vse prej kot resnica. V bistvu je debela laž.

Živim povsem običajno življenje človeka z depresijo, temačno, povsem drugačno življenje, o katerem je izjemno težko govoriti s komerkoli. In nisem edini.

Ta občutek teme je čez leta postal tako normalen, da sem začel misliti, da je to normalno. Ampak ni. 

Težko je sprejeti in živeti z depresijo ali katerimkoli drugim stanjem, mentalnim ali fizičnim, kaj šele deliti ga z drugimi, čeprav je velikokrat prav to, da lahko nekomu poveš, zaupaš, da čutiš, da te sprejme tudi s tem stanjem, ključ do tega, da se sprejmeš sam in končno lažje zadihaš.

Depresija ni kot ošpice, ki jih dobiš enkrat v življenju in se ti ni treba z njimi nikoli več spopasti. Ali kot zlom roke, ki ti jo v bolnišnici zravnajo.

Za depresijo trpi vsak dan več in več ljudi, je eno izmed najbolj dokumentiranih in naraščajočih mentalnih stanj v sodobni družbi, vendar nas je strah o tem govoriti. Ampak težava nastopi prav tukaj; če jo potisnemo stran, ne bomo rešili problema.

Spregovoriti, se odpreti. Preseči predstavo o nesprejemanju, o strahu, o izgubi najbližjih, znancev, morda celo službe. To je močan korak, ki spremeni življenje.

Kako bomo našli odgovor, če se bojimo vprašanja? Če se bojimo stanja, v katerem smo? 

Naj te ne bo strah, če se spopadaš s tem tudi ti. Nisi sam, okoli tebe je veliko ljudi, ki te bodo podprli in ti pomagali.

Tudi če tega ne doživljaš, te vabimo k ogledu spodnjega videa. Mogoče ti bo dal vpogled v življenje, ki ga nekdo živi, mogoče celo kdo od tvojih bližnjih, a tega ne veš. Mogoče boš nekoč tudi ti to doživljal.

Video je pripravil Doug Leddin, ki že leta živi z depresijo.

Srčno vabljeni k ogledu in deljenju posnetka! Doug naproša vse, da video čim večkrat delimo, in če pomagamo vsaj enemu posamezniku, bomo naredili ogromno spremembo!

Spregovorimo in dajmo ljudem vedet, naj jih ne bo strah. Da smo z njimi, vedno in povsod. Vsi smo eno.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=ez179mM5sbI
Kaj pa ti praviš? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Heidi
  komentiral 3 leto nazaj
Tudi sama se soočam z depresijo, tako da ga 100% razumem...Ob takšnih besedah, bi ga najraje osebno spoznala, objela in dala vedet, da je unikaten tudi v tej "pomanjkljivosti"...kot vsi!
* Izbrisan
  komentiral 6 leto nazaj
Hvala ti
Nalagam...