Nastja Spasojević

Recepti za jesensko kosilo: kostanjev pire s pečenimi bučami hokaido + jesenska juha in solata!

3. oktober 2013    942 ogledov

Ste za eno supernaravno kosilo, po katerem boste pokali od zdravja? Pozabite na supermarket in pojdite z otroki po glavne sestavine v najbližji gozd in na najbližjo njivo! Jesen nam namreč ponuja raznobarvno paleto hranljivih sestavin, ki so videti čudovito na krožniku. Barvito!

Superjesensko kosilce je sestavljeno iz gobove juhe, kostanjevega pireja, pečenih buč hokaido, jesenske solate in jogurtovega peciva.

Gobova juha

Jurčke najdete predvsem v listnatih in mešanih gozdovih, predvsem v gozdovih s hrasti, bukvijo, evropskim pravim kostanjem, lipami, navadnim belim gabrom in lesko. V lov za jurčki je najbolje iti po dežju. Vedno pa se držimo zlatega pravila, da ne oropamo gozda vseh jurčkov in da gobo ščistimo tam, kjer jo najdemo.

  • 2 srednje velika jurčka
  • rdeča čebula
  • 3 korenčki, pest peteršilja, timijan, lovorov list, himalajska sol, kajenski poper
  • kisla smetana
  • krompir

Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo. Dodamo narezane jurčke in jih dušimo. Vmes narežemo krompir in korenček na kocke. Dodamo narezano zelenjavo in zalijemo z dvema litroma vode. Solimo in dodamo ščep timijana, lovorov list in kajenski poper. Juho kuhamo eno uro, nato jo odstavimo, vanjo umešamo dve žlici kisle smetane in dosolimo po okusu.

Jesenska solata:

  • večja skleda rukole
  • 5 korenčkov
  • ingver (cm velik košček)
  • sol
  • sok pol limone
  • oljčno olje


Solato pripravimo pol ure pred kosilom, da se navzame vseh okusov. Rukolo operemo, korenček in ingver naribamo. Dodamo sol, sok ožete limone in oljčno olje. In solata je pripravljena!

Glavna jed: kostanjev pire s pečenimi bučami hokaido

Kostanjev pire:

  • 25 dag kostanja
  • 1 kg krompirja
  • 2 dcl mandljevega mleka/kravjega mleka
  • 40 g masla
  • ščep himalajske soli in muškatnega oreščka

Pečene buče hokaido:

  • 2 buči hokaido
  • česen
  • himalajska sol, kajenski poper
  • oljčno olje


Kostanj skuhamo in olupimo. Priporočljivo ga je skuhati in olupiti že dan prej, sicer porabimo veliko časa za pripravo priloge.

Posebej skuhamo tudi olupljen in narezan krompir (kot za pire). Ko je kuhan, ga pretlačimo. Segrejemo pečico.

Medtem operemo in razpolovimo buče hokaido. Odstranimo semena in buče narežemo na kolobarje. Kolobarje postavimo na pekač in jih posolimo. Narežemo česen na majhne rezine in ga položimo na bučne kolobarje. Bučo pokapljamo z oljčnim oljem in pekač položimo v predhodno ogreto pečico. Pečemo pol ure na 180 stopinjah.

Na štedilnik postavimo kozico z mandljevim mlekom, ki smo mu dodali ščepec muškatnega oreščka in kajenskega popra ter maslo. V mleko stresemo skuhan in olupljen kostanj. Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo in kostanj pustimo vreti 2 minuti. Nato kozico odstavimo z ognja in s paličnim mešalnikom zmešamo sestavine v gladko zmes. Čim bolj vročo zmes dodamo pretlačenemu krompirju. Vse skupaj še enkrat pretlačimo, potresemo z drobnjakom in postrežemo še vroče.

Sladica: jogurtovo pecivo z jabolki 

  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 2 jogurtova lončka pirine moke
  • 2 jajci
  • 1 jogurtov lonček kokosovega sladkorja
  • polovica jogurtovega lončka kokosovega ali oljčnega olja
  • 1 pecilni prašek
  • 4 jabolka

Ločimo jajca. Iz beljakov stepemo sneg.

V rumenjake penasto vmešamo jajci, kokosovo ali oljčno olje in kokosov sladkor. Dodamo jogurt. Nato primešamo pirino moko in pecilni prašek. Premešamo. Previdno začnemo dodajati sneg in rahlo mešamo. Ko je masa pripravljena, jo vlijemo v že prej namaščen pekač. Jabolka narežemo na kolobarje in jih razporedimo po testu ter jih nežno potisnemo vanj. Pečemo v pečici približno 40 minut pri 180 stopinjah.

Pustimo, da se ohladi, in narežemo na kocke. Postrežemo z domačo marmelado ali sladko smetano. ;-)

Dober tek!

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Marijana
  komentiral 4 leto nazaj
Mmmmm, že ko sem brala so se mi pocedile sline. Vsekakor velja poizkusiti. Hvala
Nalagam...