Maja R. Mihovec

Zelenjavne začinke

11. september 2016    316 ogledov

Zdajle je pravi čas, da si nasušimo zelenjave za kasnejšo uporabo. Zelenjava je prav tako zdravilna, kot so številne cvetlice in druge rastline. Seveda to velja le za tisto, ki si jo pridelamo sami, kajti le za to zelenjavo vemo s čim ni bila vzgojena.

Torej obilje zelenjave lahko porabimo tudi tako, da si zelenjavo posušimo in nato v nadaljevanju pripravimo okusne začinke (varianta »vegete«). Uporabimo lahko čebulo, česen, gomoljno in stebelno zeleno, kolerabo, peteršilj s korenino, korenje … Svežo zelenjavo narežemo, korenje lahko naribamo in posušimo v sušilnici (tudi tista za sušenje sadja je odlična) ali v ventilatorski pečici. Sušimo pri temperaturi ca. 50 stopinj oz. če imamo samo liste na manj, za korenje ali korenino peteršilja pa bomo potrebovali malce višjo temperaturo. Zelenjava vsebuje veliko vode, zato se kar dolgo suši.

Posušeno zelenjavo shranimo in uporabimo za juhe, omake, prikuhe. Lahko pa jo tudi zmeljemo na manjše dele. Če želimo si lahko pripravimo prave začimbne mešanice. Fino mleto zelenjavo zmešamo s soljo (1/3 soli) ter shranimo, ter uporabimo kot začimba, ter za dodajanje okusa jedem.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...