28
maj

Izlet Stari istrski gradovi - sobota, 28.5.2022

Organizira: Društvo za dušo
Kdaj: 28. maja ob 9:00 do
28. maja 2022 ob 18:00
Kje:
Prispevek:36,00 EUR
Organizira:Društvo za dušo
Kontakt:041 498049 ali potovanja@zaduso.si

22 ogledov

Enodnevni izlet – STARI ISTRSKI GRADOVI

sobota, 28.5.2022

Ste za nepozabno dogodivščino? Raziščite starodavne istrske trdnjave, ki skrivajo številne zanimicve zgodve. Sprehod po istrskih trdnjavah nas vrača v preteklost bitk, konjskega galopa, vitezov in njihovih iger. Zanimive trdnjave so zgrajene na strateških pozicijah, pogosto na vrhu skale z možnostjo nadzora prometa, v bližini potoka, reke ali izvira.  

Voden enodnevni izlet vključuje obisk 4 zanimivih trdnjav – Momjanski grad, Dvigrad, Pazinska trdnjava in restavriran dvorec Pietrapelosa v bližini Buzeta.

1. Grad v Momjanu
Izlet začenjamo v Momjanu, istrskem mestu v bližini slovenske meje. Grad se nahaja na 280 m visokem hribu, kar omogoča odličen nadzor nad plodno dolino reke Dragonje. Njegovo drugo ime je Rota – priimek znane bogate italijanske družine, ki je zadnja živela v njem in ga je nato v 19. stoletju zapustila.

2. Razvaline srednjeveškega Dvigrada
Dvigrad je nadziral starodavno rimsko pot iz Limskega kanala proti Pisinumu (Pazin), pomemno prometno stičišče od obale proti notranjosti Istre in naprej proti Panonski nižini. Mesto je bilo priča Keltom, Ilirom, Rimljanom, Bizantu, Akvileji, Benetkam in Avstriji. Ime Dvigrad pomeni „dva grada”,  saj sta tam bila dvorca Moncastello in Castel Parentino. Danes lahko vidimo ostanke Moncastella, Parentina žal ni ohranjen. Dvigrad je znan po legendi o angleškem gosarju Henry Morganu in njegovem zakopanem zakladu.

3. Pazinska trdnjava
Gre za največjo in najbolj ohranjeno srednjeveško trdnjavo v Istri. Od 10. stoletja pomni številne gospodarje, od Celjskih grofov, Habzburžanov do italijanskih plemičev. Znana je po pazinskih jamah, ki skrivajo številne zgodbe, med drugim tudi legendo o orjakih. Danes se v trdnjavi nahaja zanimiv Etnografski muzej Istre (doplačilo), čez jamo se lahko zapeljete z zip-linom. Za vstop v trdnjavo se plača vstopnica – doplačilo.

4. Dvorec Pietrapelosa
Čudovit dvorec je ime dobil po gostem mahu, ki je raste na njegovih kamnitih stenah. Slišali bomo zgodbe o njegovi zgodovini in si ga lahko pobližje ogledali ter s tem zaključili izlet. Vstopnina v dvorec je možna proti doplačilu.

Izlet vodi izkušen vodič – Andrej Djapić v hrvaškem jeziku z možnostjo prevoda v slovenski jezik.

Cena: 36,00 EUR

Doplačila za vstopnine: 7,5 eur po osebi

Cena vključuje vodenje in organizacijo izleta, brez prevoza in vstopnin, ki so navedene v programu.

Trajanje izleta: cca 9 h (2 h vožnje med gradovi + 7 h za oglede)

Začetek: 9.00 v Momjanu (v bližini mejnega prehoda Kaštel / Dragonja)

Konec: cca 18.00 – Pietrapelosa (Buzet – v bližini mejnega prehoda Sočerga)

Pavza za kosilo: Pazin ali Buzet – po želji. Med trdnjavami se prevažamo z lastnimi avtomobili.

Prijave zbiramo: e-mail: potovanja@zaduso.si ali telefon: 041 498049

Več na: https://zaduso.si/stari-istrski-gradovi/

DOGODEK JE ŽE PRETEKEL!

ORGANIZATOR

Društvo za Dušo je skupina ustvarjalnih in srčnih prostovoljcev s strokovnimi znanji iz izobraževanja ter turizma, ki želimo krepiti ter širiti večne medčloveške vrednote. Naše delovanje delimo na...

Nalagam...