20
junij

QIGONG za ohranjanje in krepitev življenjske energije

Organizira: Klepet ob kavi
Kdaj: 20. junija ob 9:00 do
20. junija 2020 ob 14:00
Kje:
Prispevek:50,00€
Organizira:Klepet ob kavi
Kontakt:02 6200 230 ali dogodki@klepetobkavi.si

23 ogledov

Qigong je zelo splošen in širok pojem, ki zajema gibalne vaje za ohranjanje in krepitev zdravja.

PISMENKA JE SESTAVLJENA IZ DVEH DELOV:


QI = to je oblika energije, s katero je prežeto vesolje in vsako živo bitje, zato je najpogostejši prevod »vitalna energija«.

GONG = kot sestavni del besede Qigong ga lahko razumemo predvsem kot vadbo, vključuje pa tudi pomene iz terminov Gong Di (temelj, osnova), Gong Li (fizična moč) in Gong Fu ali Kung Fu (moč in sposobnost oz. veščino, ki jih pridobimo z vztrajnim in trdim delom).

Iz omenjenega lahko zaključimo, da je Qigong veščina za ohranjanje in krepitev življenjske energije. »pripomoček« Njena posebnost v primerjavi z drugimi gibalnimi, fizičnimi vajami je, da  krepimo svojo notranjo (duhovno, psihično, mentalno) energijo, kakor tudi fizično moč in sicer z ustvarjanjem ravnovesja v sebi in ravnovesja z naravo, katere sestavni del smo. Veščina temelji na predpostavkah tradicionalne kitajske medicine, ki dojema človeka kot sestavni del narave, ki deluje po istih temeljnih zakonih – zakonih ravnovesja. Težava, ki se kaže kot bolezen, je rezultat porušenega celotnega ravnovesja, zato je tudi pristop celosten.

Pod imenom Qigong danes razumemo splete vaj, imenovane forme, ki celostno vplivajo na zdravje in sposobnosti človeka, saj z njimi urimo telo in um ter povečujemo sposobnost samoobvladovanja in samouravnave.

Deluje po treh principih: uravnava telesa, uravnava diha in uravnava uma.

Ob tem pa regulira delovanje centralnega živčnega sistema.

 Pozitivno vpliva tudi na psihološko stanje človeka. Obudi notranjo moč in nas spodbudi k temu, da jo bolje uporabimo. Ob tem se povečata naša telesna prilagodljivost in obrambna moč pred vplivi okolja.

Vadba Qigonga zajema tri elemente, ki morajo delovati v skladju:

  • formo oz. položaj,
  • držo telesa (Xing),
  • zavedanje (Yi),
  • vitalno energijo (Qi).


Naučili se bomo sliko daoistične forme za spodbujanje zdravjetvornosti, ki se skozi neprestan generacijski prenos že stoletja ohranja med daoističnimi meniškimi skupnostmi na gorovju Wudangshan. Učili se bomo sliko po imenu Wudang Qigong petih elementov.

KDAJ: 20. 6. 2020 od 9:00-14:00
 

PRISPEVEK: 50,00€ 
 

Saj je število udeležencev omejeno na manjšo skupino, pričakujemo ponovno razprodan dogodek. Zato si hitro zagotovite svoje mesto! 

PRIJAVA: 02 6200 230 ali dogodki@klepetobkavi.si

VEČ INFO: https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/qi-gong-za-ohranjanje-in-krepitev-zivljenjske-energije.html

DOGODEK JE ŽE PRETEKEL!

ORGANIZATOR

Naravna lepota, življenje v sožitju z naravo, zdrava prehrana, ustvarjalnost, iznajdljivost, uspeh, medsebojni odnosi, smeh in dobro počutje, so področja, ki jih na edinstven način raziskujemo z izbranimi...


Nalagam...