Eva Tomažič

Ljubezen na prvi pogled

19. marec 2019    113 ogledov

Zagledaš ga med množico ljudi. Izgleda prečudovit ... rjavi lasje, modre oči, visok in postaven. Ko se pogovarjaš z njim, imaš občutek, da ga poznaš že od nekdaj. Vajin smisel za humor se popolnoma ujema. Všeč so vama iste stvari, podobno mislita, gledata iste filme in bereta iste knjige ...

"To je to!" si misliš. Ljubezen na prvi pogled! Usojena sta si. Če pa sta si tako podobna! On je to, kar si iskala celo življenje! Nihče vaju ne bo ločil! Kje je poročni prstaaan?

 

Hmmmmmm.

Zdi se mi zanimivo, kako nas nekaj prepriča, ko začutimo instanto povezavo, iskrico, kemijo ali karkoli naj že temu rečemo. Te priložnosti pa ja ne bomo izpustili iz rok! To se zgodi le nekajkrat v življenju!Čeprav človeka še ne poznamo, mislimo, da smo si usojeni. Kar naenkrat začnemo o njem razmišljati in graditi idealne predstave. Ko pa se čez nekaj časa stvari ne odvijajo po našem načrtu, se te predstave začnejo podirati. Poskušamo še bolj ohranjati odnos, da bi ja dokazali, da smo si resnično usojeni.

Če te predstave o idealni osebi ohranjamo dlje časa, začnejo nastajati problemi. Ko človeka bolj in bolj spoznavamo, ugotovimo, da ni tak, kot smo sprva mislili. Lahko, da začnemo bežati od odnosa, ker vidimo, da človek ni tak kot smo si predstavljali, lahko pa ga začnemo spreminjati po svoji podobi ... da bo tak, kakršne so naše predstave o njem. Ko začnemo opažati, da je človek nekoliko drugačen od teh primarnih idealizacij, se skušamo vračati k te sliki, ko smo ga prvič spoznali. Svojih čustev do človeka sploh ne moremo izraziti, saj smo jih potlačili z nekimi nerealnimi predstavami.

Čeprav izgleda ljubezen na prvi pogled čudovita, je lahko za nekatere ljudi usodna. Saj ne rečem, da tega ne bi smelo biti. Super je, če nam je kdo instantno všeč! To je priložnost, da lažje navežemo stik in prebrodimo začetniške nerodnosti. 

Pomembno je, da se prevetrimo naša pričakovanja do človeka in se s tem izognemo morebitnim razočaranjem. Kako bi se počutili, če bi vedeli, da je nekdo skorajda bolestno obseden z idejo, kako popoln par bi bila, si že takoj predstavlja skupno prihodnost in v glavi načrtuje, kako bosta vzela kredit za hišo?

Verjetno bi zbežali stran. 

Nujno je, da se zavemo razlike med našim pogledom na človeka in njegovo resnično sliko. Ko se z dotičnim človekom dobimo, se poskušajmo neobsojajoče osredotočiti na njegova dejanja in besede.
Včasih nas ta termin "ljubezen na prvi pogled" popolnoma obsede in ne moremo trezno razmišljati. Jaz bi to stanje z drugo besedo poimenovala "instantna zaljubljenost." Lepo je, če sta oba človeka instantno zaljubljena, malo manj lepše pa je, če se to zgodi le enemu. 

Zdi se mi, da se večkrat v življenju kobacamo med umom in čustvi. Ravno ljubezen na prvi pogled naš um preplavi z vsemogočnimi čustvi veselja in zaljubljenosti. 

Vse enkrat mine, in pravijo, da kdor visoko leta, nizko pade.   :P

Ne pravim, da naj bi ta čustva kar potlačili, saj bi s tem zanikali samega sebe .... važno je, da ohranimo vsaj kanček treznosti, na katerega se bomo lahko opirali kasneje. 

:D

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...