Kaja Kosec

Kaj je ljubezen?

piše: Kaja Kosec
12. september 2016    3487 ogledov

O ljubezni se ─Źlovek pogosto spra┼íuje, najve─Źkrat v povezavi s partnerjem in dru┼żino. Vpra┼íanje ljubezni je temeljno povezano z odnosom do sebe in do so─Źloveka. Ljubezen pogosto presega besede, saj jo tipi─Źno dojemamo kot ─Źustvo, ki nas prevzame, zato je opis ljubezni pogosto prese┼żen. Ljubezen je tisti del nas, brez katerega ne moremo, zanjo se┬ánam zdi vredno ┼żiveti ter je osnova in pogoj za zdrave odnose.

Ljubezen je vse preve─Źkrat povezana s trpljenjem, kot da ljubezen ni mogo─Źa brez bole─Źine in je posledica oziroma rezultat bole─Źine in trpljenja. Nikakor se ne morem strinjati, da trpljenje vodi v tako pozitivno in dobro, kot je ljubezen. Kar povzro─Źa trpljenje in bol, so┬á─Źlove┼íki ego, napihnjenost in nadutost razuma.

─îlove┼íki ego ne daje prostora so─Źloveku in zatira ljubezen.

Bole─Źino povzro─Źa konflikt egov, ko se nismo pripravljeni oddaljiti od svojega prav in vsak dra┼żljaj do┼żivljamo preve─Ź osebno, kot napad na osebnost. Dejstvo je, da ┼żivljenje je, da je v nenehnem spreminjanju in soo─Źanju z ljudmi in okolji, okoli┼í─Źinami. Mimo dogajanja ┼żivljenja ne moremo, lahko pa spremenimo svoj odnos do ┼żivljenja, do na─Źina bivanja.

Pogosto ujamem, da je ljubezen ┼żrtvovanje, razdajanje sebe in odmaknjenost od sveta. Spet v drugi skrajnosti ujamem, da brez sebe ne moremo ljubiti drugega, da je najpomembnej┼ía in prva ljubezen do sebe. Ne prvi ne drugi pristop nista Ljubezen. Kadar govorimo o Ljubezni z veliko za─Źetnico, tisti energiji in prese┼żnem, ki nas vse povezuje in nas dela ─Źlove┼íke, potem govorimo o Ljubezni, ki se vedno pojavlja v dvojini ali trojstvu. Ljubezen je vedno v odnosu, do sebe in drugega. Ljubezen pomeni biti ─îlovek, ki ljubi tako sebe in drugega, v enaki meri, v zmernosti. ─îe verjamete v stvarjenje, potem se Ljubezen zrcali v trojnem odnosu Prese┼żnega, jaza in drugega. V obeh primerih je Ljubezen ┼żivljenjska sila, prese┼żna energija, ki nas povezuje in zbli┼żuje.

Ljubezen je energija

Ljubezen ni abstrakcija oz. ideologija, oddaljena od nas, ampak energija, ki je prisotna v celem jazu ÔÇô┬átelesu, umu in du┼íi. Ljubezen je sestavni del ─Źloveka, ki jo prejema in izro─Źa, tako sebi kot drugemu. Vsak ─Źlovek ima lastno polje energije, ki ga hrani in se zrcali v drugih. Ljudje, ki ┼żivijo Ljubezen, so sr─Źni, mirni, sijo─Źi, v─Źasih celo misti─Źni. Na druge delujejo pomirjujo─Źe in pozitivno. Zraven njih je svet lep┼íi. Ljudje, ki ┼żivijo Ljubezen, so svobodni in znajo odpu┼í─Źati. So usmiljeni in vedno prisluhnejo so─Źloveku, mu namenijo ─Źas in dobro besedo. Drugi pa vedno to energijo Ljubezni zaznajo in jo opi┼íejo kot dobro po─Źutje in spokoj.

Ljubezen se pretaka v nas in skozi nas v druge. Ljubezen je v nas, del na┼íega zna─Źaja, kako ┼żivimo, kak┼íne odnose snujemo. Ljubezen se ne omejuje in ┼żivi za kateregakoli ─Źloveka, tako bli┼żnjega ali neznanca. Ljubiti pomeni vsakega, tudi tistega, ki ga osebno ne poznamo. Zagotovo je izziv ljubiti vsakogar, ┼íe posebej pa tistega, ki nam ni naklonjen ali je do nas celo sovra┼żen. A enak izziv je ljubiti sebe. To pa ne pomeni samoljubja in samoobo┼żevanja. Pomeni ljubiti svojo enkratnost, ─Źudovito edinstvenost, ki se odkriva v odnosu do sebe in drugega. Ta notranja ljubezen je tista energija, ki se pretaka v druge z vsakim sre─Źanjem, dotikom, besedo, mislijo in dejanjem.

Kadar ─Źlovek ljubi sebe, ljubi tudi drugega, in to drugi tudi vedno zazna. A ljubiti sebe ni dovolj. Da bi sploh ljubili sebe, moramo najprej spoznati Ljubezen in biti ljubljeni. Kot vsaka energija je tudi Ljubezen vzajemna energija, ki se pretaka in prepleta. Tako je Ljubezen vedno v odnosu jaz-ti-ti-jaz in prav ta vzajemni, vedno spreminjajo─Źi se odnos pogojuje njeno ┼żivljenje.

Ljubezen je

V ljubezni ni prostora za prera─Źunljivost, tudi ne za odrekanje za sre─Źo drugega. Ljubezen ne pozna pogojev (John Powell) in je naj─Źistej┼ía oblika bivanja.

Ljubezen je. To pomeni, da je prisotna sama po sebi in da nismo ljudje tisti, ki jo ustvarjamo v njenem bistvu. Kot pravi Martin Buber: ┬╗Ob─Źutke ─Źlovek ima, ljubezen se zgodi. Ob─Źutki ┼żivijo v ─Źloveku, vendar ─Źlovek prebiva v ljubezni┬ź.

Na nas je, da se za ljubezen odlo─Źimo ali ji obrnemo hrbet. Ljubezen je v dotiku in besedi, v celotni navzo─Źnosti ─Źloveka. Ljubezen ne kli─Źe zgolj po partnerskem in dru┼żinskem odnosu, ampak je vseobsegajo─Źa do celotnega vesolja in ┼íe posebej ─Źlove┼ítva. Ljubiti pomeni vsakogar in sebe. Pomeni ljubiti enako, v enaki zdravi meri, kjer ni samov┼íe─Źnosti ali altruizma. Ljubezen pomeni poznati sebe in poznati drugega. Za to pa je potrebno sre─Źevanje, nenehno spoznavanje, ki se odvija v besedi in dotiku. Ljubezen ┼żivi v med─Źlove┼íkem odnosu, medsebojnosti, ki poteka┬áv dialogu. Ljubezen ne ┼żivi brez dialoga, kot tudi dialog ne ┼żivi brez ljubezni.

V ljubezni na povr┼íje pridejo kreposti, kot so spo┼ítovanje, pravi─Źnost, skromnost in poni┼żnost, odkritosr─Źnost, iskrenost, zaupljivost in po┼ítenost. V ljubezni smo intimni, smo najbolj jaz in prosti ega.

Ljubezen z veliko za─Źetnico ni ─Źustveni dra┼żljaj, zaljubljenost ali kemi─Źna reakcija, temve─Ź zaupanje v┬á┼żivljenje, ─Źloveka in prese┼żno ter predanost vsemu na┼ítetemu.

Ljubezen v sebi ne nosi le telesne in ─Źustvene dimenzije, ampak neguje tudi duhovno razse┼żnost. Ta┬áje tista, ki dela Ljubezen dobro, skrivnostno in ─Źarobno ter odpira vrata sre─Źnemu ┼żivljenju.

Ljubezen je podarjanje

Da ljubezen podarjamo, jo moramo najprej spoznati. Ljubezen se nas mora dotakniti in celi Jaz mora sre─Źati Ljubezen. Ko je Ljubezen Jaz, ko je sestavni del mene, tedaj Ljubezen ┼żivimo in jo nesebi─Źno in v so─Źutju podarjamo. Seveda v podarjanju ne smemo izgubiti sebe in se odrekati sebi, saj tedaj to ni Ljubezen. Ljubezen je sobivanje in harmonija s seboj in drugimi.

Podarjati pomeni ni─Źesar pri─Źakovati v zameno. Podarjati pomeni dajati sebe v vsej svoji lepoti. Podarjanje je dar sebe so─Źloveku v naj─Źistej┼íi obliki ─Źlove┼íkosti. Podarjanje je brez pri─Źakovanj, brez hrepenenja po vrnitvi ljubezni in brez izsiljevanja. V podarjanju ni prostora za sebi─Źnost, za egoizem. Podarimo zato, ker ┼żelimo, ker je na┼í interes, notranji vzgib, da nas drugi spozna v vsem svojem veli─Źastju in enkratnosti. V zameno pa ne pri─Źakujemo ni─Źesar. Preprosto smo ÔÇô enkratni, lepi in dobri ÔÇô to je prava Ljubezen.

Da bi lahko podarjali sebe, se moramo dobro (s)poznati in se sprejeti v vsej veli─Źini kot tudi pomanjkljivosti. Odpustiti si moramo za pretekla nedejanja in se spoznati v svoji edinstvenosti in odli─Źnosti zna─Źaja. Tedaj ljubimo, sebe, druge in okolico. Tedaj se podarjamo in Ljubezen ┼żivi.

Ljubezen je na─Źin ┼żivljenja

Ljubezen smo mi, na┼í zna─Źaj in na┼íe vsakodnevno ved├¬nje. Ljubezen je na─Źin, kako ┼żivimo ┼żivljenje, v kateremkoli okolju in odnosu se znajdemo. Ljubezen je kot vpra┼íanje integritete ÔÇô ali jo imamo ali pa je nimamo; ali smo skladni s seboj ali pa nismo. Ali ljubimo vsakogar in smo Ljubezen ali pa ljubimo izbrane in nismo Ljubezen.

Ljubezen je najvi┼íje dobro, prese┼żnost in resni─Źnost v svojem bistvu. V ljubezen smo podarjeni. Ljubezen ┼żivimo, jo podarjamo in prejemamo. Ljubezen je odnos ─Źlovek s ─Źlovekom. Ljubezen je odnos ─Źlovek z vesoljem. Ljubiti sebe pomeni ljubiti svoje bistvo, ─Źisto srce, enkratno lepoto. Ljubiti drugega pomeni videti in sprejeti njegovo bistvo, ─Źisto srce in enkratno lepoto. Videti svoje najlep┼íe in najlep┼íe drugega je ┼żive─Źa Ljubezen, Ljubezen v podarjanju in sprejemanju. Ljubezen pomeni, da ─Źlovek preprosto Je.

┬╗Kadar smo Ljubezen, jo┬á┼żivimo z vsakim dihom┬ź.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...