Kaja Kosec

O srcu vere

piše: Kaja Kosec
22. december 2016    680 ogledov

Človek skozi celotno svojo zgodovino odkriva in kliče k sebi Presežno, tisto neopisljivo in nespoznatno besedo, ki prebiva med nami in celotnim stvarstvom. Vse svoje življenje raziskujemo presežno Resnico in kličemo k harmoniji in življenju, združenim s stvarstvom. Toda koliko v iskanju Presežnega odrivamo svoje srce in koliko kličemo Presežno v svoje ime?

Srce je tista sredina, kjer prebiva Presežno, tisto božje, ki se iskri v nas in nas vodi po poti skrivnostnega življenja. Srce je naše bistvo, božje stvarjenje, prostor, kjer domuje Duh neba. Skozi srce živimo božjo Resnico in skozi srce živimo nebeško življenje na zemlji. Srce ne pomeni neposredno našega organa, ampak prostor, kjer sta naše sebstvo in lastno ime – to, kar smo. V sodobnem času srce nima prednostnega mesta, raje častimo razum in se predajamo njegovim strastem. In bolj ko smo zavezani in podrejeni razumu, manj živi srce v naši sredini. Zato če želi človek živeti srce, ga mora očistiti, tako da se razbremeni razuma in odpre srce Presežnemu.

Odpreti srce Presežnemu pomeni podati se v neznano, kjer ni logičnega izračuna in predvidenega konca, ampak so 'le' globina stvarjenja, neskončnost in presežnost bivanja. Da bi se človek popolnoma prepustil Presežnosti, potrebuje zaupanje in vero v stvarjenje, božjo Resnico ter upanje, da ljubezen vse premaga in je toliko močna, da očisti srce vsakršne nesnage. Odpreti se Presežnemu pomeni klicati božje v svoje ime, obračati se v nebo s klicem po dotiku in razodetju Večnosti. Brez naše aktivnosti srce ne bo živelo. Pravijo, da je potrpljenje božja mast. In res, odpreti srce enkrat ni dovolj. Treba je klicati Presežno v svoje ime dnevno, dosledno in večkrat, za kar se moramo umiriti in spoznati s tišino. Presežno pride le v miru, kjer ni glasu razuma, ki nebrzdano divja v nas. Zato ne gre obupati, ko stvarstvo ob prvem klicu ne vstopi v naše ime. Verjeti je treba, da božje živi, in zaupati, da smo vredni in deležni božje ljubezni, ki žari v nas in svetli lepoto, ki se v vsej presežnosti podarja v nas.

 Odpri srce veri. Odpri se razumu stvarjenja in angelskega podarjenja. Zaupaj v razodetje, v obljubljeno božje ime. Iskrivo poglej v dušo in zjasnilo se ti bo božje srce. Ne skrivaj se pred lepoto stvarjenja, ki se zrcali v tebi, da po tebi božje živi. Tvoje bistvo je božje, lepota svetosti, ki te objema in v tvojem srcu tli. Pomiritev srca je v tebi, ko se zaviješ v božji objem, ko sprejmeš nebo v svoje srce«.

Srce vere pomeni živeti po Besedi, ki se razodeva v času za nas. To je udejanjanje neba v času, ko se Presežno zrcali in podarja stvarstvu, zgodovini, ki hodi po nas. Srce vere je živa participacija Presežnega v nas in med nami. Srce vere je ljubezen brez meja, presežna izkušnja Ljubezni neba. V globini našega srca se po veri zgodi Ljubezen, božji dotik, ki vnese Duha milosti in miru v našo sredino. V iskreni molitvi Presežno vstopi v naše srce, ko v nas ni napuha razuma, ko ni dvoma o Resnici in ko ne stopamo pred nebo pod pretvezo in pomilovanjem. Srce vere je odprto bistvo, popolna razgaljenost sebe, brez sramu in dvoma, v vsej svoji majhnosti in veličini. Srce vere je klic po blagoslovu, po podarjenosti miline in skromnega Duha.   

Ljubezen bo svet odrešila, kajti Ljubezen hodi med vami. Moli v zaupanju, kajti srce vere je tvoje odrešenje. Srce vere je tvoje hrepenenje. Srce vere je tvoje oznanjenje. V molitvi se predaj Resnici. Ne misli neba v razumu, ampak misli po čistem srcu. Tvoje bistvo je srce, ki te povrne v drevo življenja, kraljestvo stvarjenja. Prepusti se Duhu, ki se sveti v tebi, ki kristalno svetlobo in ljubezen na obraz nasmiha. Ne ustraši se mrzlice telesa, ki te oblije ob dotiku stvarjenja. Stvarjenje je vedno v času. Ne ustraši se božjega neba, ki ti kaže Resnico. Prisluhni in videl boš, odmakni se in obdarjen boš. Ko boš padal, boš vstal, kajti zgodovina je v času. Ko boš klečal, se boš zbal, in ko boš hropel, boš meso postal. Postal boš večno življenje v luči podarjenja. Vstal boš v luči očiščenja, ko boš dihal srce vere in daroval dih stvarjenja v sobratu«.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...