Tina Ananda

»Utihni!«

piše: Tina Ananda
14. oktober 2014    384 ogledov

Če ne bi prebrali tega članka, sploh ne bi verjeli, da je kaj takega možno!

K meni je na soulwork seanso tokrat prišla Ksenija, 35-letna podjetnica, samska, živi na svojem. Ko sva se dogovorili za seanso, je bila zdrava in je želela predelati neki vzorec v partnerstvu, na srečanje pa je prišla popolnoma hripava in s pekočim grlom. Pa sva pogledali kar ta njen problem, ker je bil najbolj aktualen. Na soulwork seansi se vedno lotimo tistega področja, ki je najbolj prednostno ali pomembno za vas, da se čim prej uredi, in za Ksenijo je bilo to v tistem trenutku boleče grlo, saj jo je oviralo pri delu za svoje podjetje, ker se ni mogla pogovarjati in sklepati poslov.

Vprašala sem jo, kakšen občutek ji daje to stanje bolečega grla. Odgovorila je: »Občutek mi daje, da ne smem govoriti. Da moram biti tiho,« in dodala, da je grlo že dolgo ni tako močno bolelo. Vprašala sem jo, ali jo je kdaj prej bolj pogosto bolelo, in Ksenija je planila v jok: »Ojoj, slišim svojega očeta, kako se dere name: Utihni! ali Tiho bodi, smrklja!, ker sem vedno nasprotovala njegovi volji, ker je stalno vpil na nas, družino. In v otroštvu sem imela stalno vneto grlo, da sem morala jesti antibiotike.« Pri Kseniji se je tako sprožil proces zdravljenja in prvič tudi zavedanje, kaj boleče grlo zanjo pomeni. Namreč, če je očetu odgovarjala nazaj, je postal še bolj jezen, zato ji je podzavestni obrambni mehanizem to preprečil s stalno vnetim grlom, s katerim naj ne bi mogla govoriti. Tako naj bi bil večkrat mir. Pa je bil res večkrat mir zaradi tega? Ksenija je odgovorila, da ne. Enako je bilo. Oče se je še vedno drl, ne glede na (ne)ugovarjanje – vedno je nekaj našel, da je lahko vpil.

Naši obrambni mehanizmi imajo torej dober namen, vendar žal velikokrat ne delujejo. Podobno je s perfekcionizmom, s katerim se želimo obraniti pred kritikami staršev, vendar starši še vedno najdejo nekaj za kritizirati, tudi če svoje delo opravimo 150-odstotno, ker pač nikoli ni dovolj dobro. Perfekcionizem pa se prenese še v odraslo dobo.

Tudi v Ksenijinem primeru se je boleče grlo ponovilo, ko je prišla na seanso, in (tokrat) ji je njen ego zapovedal: Utihni! Ne povej vsega! Naš ego se namreč prestraši takšnih seans osebne rasti, ker bi raje ostal v svoji coni udobja, kjer ima nadzor.

Kaj pa vam sporoča vaše (ne)zdravje? In kateri so še drugi vzorci, ki so se vam izoblikovali v otroštvu in danes ne delujejo več? Kateri morda že v otroštvu niso delovali? Zdaj je popoln čas za njihovo prevetritev.

Vir: www.loving-wisdom.com
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...