Tina Ananda

Kako veš, kdaj si zacelil čustvene rane? Je to sploh mogoče?

piše: Tina Ananda
19. junij 2015    498 ogledov

Tokrat odgovarjam na vprašanje bralke Fani, ki mi piše: »Kako veš, Tina, kdaj si zacelil čustvene rane? Je to sploh mogoče? Nekje sem prebrala, da nekatere rane ostanejo kot brazgotine in se jih ne da zaceliti. Le znova in znova se naredi nova krasta. Pa kako veš, da si kaj do konca ozdravil?« Zelo dobro vprašanje, pa pojdimo lepo po vrsti.

Kaj je sploh čustvena rana? Bolj podrobno smo o tem govorili na sinhronizacijski delavnici, tukaj le na kratko. Čustvena rana je čustveni incident ali travma, ko smo bili (hote ali nehote) prizadeti, pa tega nismo znali 'predelati'. Zakaj tega nismo znali predelati in kako bi lahko to predelali, pa je tema še za nekaj strani članka.

Prve rane so seveda nastale v otroštvu, kajti danes samo še poustvarjamo ISTE čustvene situacije, samo z drugimi ljudmi, ki menjajo obraze in frizuro. Zakaj? Ker prav ta naša podzavestna čustvena realnost (bolečinska točka/rana) pomeni točko privlaka in odboja v sedanjosti.

Če dam konkreten primer: to je tako, kot da hodimo po svetu z zlomljenim palcem, pa tega sploh ne vemo, dokler se nekdo ob njega ne zadene ali podrsa. In potem se zaderemo: »Aaaavvv, glej, kaj si mi naredil! Ti si kriv!«, ampak ta človek nam ni zlomil palca, samo pokazal nam je, da je že zlomljen. Kot bi lahko tudi rekli, ta človek nam ni 'inštaliral' bolečinske točke, ampak nam je pomagal ozavestiti, da jo imamo. Kajti če bi bil naš palec zdrav in bi se nekdo ob njega podrsal, nas to sploh ne bi bolelo, kajne?

In kako torej pozdravimo takšen palec oziroma čustveno rano, kot sprašuje Fani? Ali je to sploh možno? Seveda je! Vse pa je odvisno od NAŠEGA odnosa do tega palca/rane. Če jo stalno odpiramo, lupimo krasto in kukamo pod njo, ali je že zaceljena, jo bomo samo še bolj razdražili. Ta rana torej potrebuje nežno celjenje in ljubečo skrb. To pomeni, da si prizadevamo za osebnostno in duhovno rast in postavljamo meje drugim ljudem, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne – to pa je možno samo na podlagi zelo dobrega poznavanja samega sebe. Poglejmo si nekaj najučinkovitejših načinov, kako poceliti svoje čustvene rane:

1. Delo z notranjim otrokom: najprej moramo predvsem razumeti, da je naš notranji otrok tisti, ki je v resnici ranjen. Zato mu moramo prisluhniti, ga potolažiti in mu dati občutek varnosti. Sploh vam ne morem dovolj poudariti, kako je to delo z notranjim otrokom pomembno! Na soulwork seansah moji klienti dnevno doživljajo močne čustvene transformacije na ta način, kajti na ljubezni do notranjega otroka sloni naslednja točka …

2. Ljubezen do sebe: bolj ko izkazujemo ljubezen, spoštovanje in nežnost SEBI, hitreje se bo rana celila.

3. Razumevanje do sebe: s samoobtoževanjem, okrivljanjem in kritiziranjem sebe samo še poglabljamo rano in si prizadejemo isto bolečino, kot nam je bila prizadejana. Dati si moramo prav razumevanje, da smo bili prizadeti in da je okej, če smo žalostni, jezni ali polni zamer – kar vodi k naslednji točki, to je …

4. Prečutimo svoja čustva skozi telo: nehati se moramo torej boriti z neprijetnimi čustvi, ampak jim moramo dovoliti, da se izrazijo. Neprijetna čustva se želijo izraziti prav tako kot prijetna. Ali kot rada rečem: kar je šlo noter, mora tudi ven. Torej z zadrževanjem in tlačenjem kopičimo čustva v svojem telesu, kar je podobno, kot da bi zadrževali dih, potem pa samo še eksplodiramo prav takrat, ko je najmanj primerno (potem nas je pa še sram)! Tako dobesedno spraskamo svojo krasto in rana začne znova krvaveti, mi pa podoživljamo primarno travmo iz otroštva.

To je samo nekaj najučinkovitejših načinov, obstaja pa jih še precej, kar pa presega ta članek.

Kako pa vemo, da je čustvena rana pozdravljena? Ko ni več koncepta o njej. Ko to področje postane popolnoma nevtralno, kakor da nikoli ni obstajalo. Ko nekaj odpade, pa sploh ne veste, kaj in kdaj, in šele čez nekaj let presenečeno ugotovite: »Uau, tale xy zadeva se pa že dolgo ni zgodila!« in v istem trenutku spet pozabite, da je sploh kdaj obstajala.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Moj dojenček je dozivel novo rojstvo to je otrok srece obilja ljubezni prave varnosti zaščite vere pozitivne misli nasploh vsega
Nalagam...