Tina Ananda

Zakaj Vesolje deluje proti meni?

piše: Tina Ananda
13. julij 2015    2027 ogledov

Tokrat odgovarjam na vprašanje Sabine, ki mi je pisala prek Facebooka:

"Me pa bega eno vprašanje, če je možno, da mi odgovorite. Jaz trenutno sicer nimam službe, partner ima pa s. p., kjer se trenutno rešuje malo iz dolgov. Ampak ni mi jasno, kakšno bi bilo to prepričanje, da se nam kar naprej pokvarijo stvari: avto se je pokvaril, pa še zdaj ni v redu, partnerju so kombi rihtali že januarja, marca, zdaj se je spet pokvaril in to so kar veliki zneski za popravilo. Vmes je bil tovornjak pokvarjen, partner dela do večera, ni mi jasno, zakaj se to dogaja."

Vem, da Sabina ni edina, ki se s tem spopada, in velikokrat se nam zdi, da Vesolje oziroma življenje deluje proti nam in nam nagaja, ko nam je najtežje, namesto da bi nam pomagalo. Vendar ni tako. Poglejmo si, zakaj.

Če je kdo opazil, že samo Sabinino vprašanje vsebuje odgovor! :) Najdemo ga v stavku: »Ampak ni mi jasno, kakšno bi bilo to prepričanje, da se nam kar naprej pokvarijo stvari.« To je to! Prepričanje »Kar naprej se nam pokvarijo stvari« je tisto, ki deluje kot samouresničujoča se prerokba. In zdaj boste rekli: »Ne, to govorim iz lastnih izkušenj, res se kvarijo stvari, zato pa to govorim!« Kaj je bilo torej prej – kura ali jajce? V tem primeru je bilo prej prepričanje.

Naj pojasnim na konkretnem primeru, kako se to zgodi. Zamislite si, da se vam noro mudi na sestanek na drugi konec Ljubljane prav v prometni konici. Med vami in lokacijo srečanja je torej ogromno semaforjev in prometa. Zapeljete s svojega parkirišča in takoj na prvem semaforju – rdeča! Naslednji semafor – rdeča! In še dva semaforja – rdeča! In kaj potem stori vaš um? Takoj potegne zaključek in reče: »Joj, zdaj pa stalno rdeča in bom zamudil/-a!« Napaka! S tem prepričanjem si boste ravno skreirali vse rdeče semaforje in zamudo na sestanek.

Naš um je naravno nagnjen k temu, da sklepa na podlagi 'dokazov'.

 • Kaj pa primer, ko vas trije partnerji prevarajo in sklenete, da so vsi moški pra...?
 • Kaj pa, ko dobite zavrnjenih 10 prošenj za delo in vam um reče: »Grozno, kako težko je dobiti službo v teh časih«?
 • Kaj pa, ko vas dvakrat zaporedoma ustavi policaj za poplačilo kazni in vaš um sklene: »Joj, a zdaj me bodo pa policaji kar stalno ustavljali«?
 • Kaj pa, ko se vam pokvari nekaj tehnike (avtomobil, pralni stroj …) zaporedoma in potegnete zaključek: »Joj, kar naprej se nam pokvarijo stvari«?

Vam je zdaj jasno? Naš um poveže popolnoma nevtralne dogodke v neko katastrofo oziroma prepričanje, ki potem postane samouresničujoča se prerokba in privablja še več takšnih dogodkov v naše življenje. V Sabininem primeru je prepričanje še toliko močnejše, ker ga v globini krepi strah zaradi finančnih težav (ona nima službe, partner pa ima s. p. z dolgovi). Ta strah še bolj hranita to prepričanje in 'kvarjenje stvari', ki so za ta par veliko finančno breme (sam strah pred finančno izgubo pa je že posebna tema, ki presega ta članek).

Torej, kako zdaj 'odčarati' to prepričanje?

KORAK 1:

Treba se je vprašati zelo pomembno vprašanje, ki se glasi: Ali je to res? Ali lahko absolutno vem, da je to res, da se stalno kvarijo stvari ali da so vsi moški pra...? Ko se boste to vprašali, bo vaš odgovor avtomatsko NE in tako že preprečite, da um poveže skupaj nekaj, kar sploh ne spada skupaj.

KORAK 2

Naslednji vaš korak pa je, da najdete čim več 'dokazov', da stvari delujejo ali da so moški popolnoma v redu ljudje. Torej zelo pomembno je, da svoj fokus usmerite na tisto, kar vas podpira. Saj veste, kjer je vaša pozornost/fokus, to se povečuje.

Poglejmo si v Sabininem primeru nekaj obratnih dokazov od prepričanja »Kar naprej se nam pokvarijo stvari«. Torej, iščemo dokaze, da stvari delujejo (to so samo moji predlogi, Sabina pa bo sama našla svoje dokaze in vi svoje za svoje primere in prepričanja):

 • pralni stroj, pomivalni in sušilni stroj delujejo,
 • mobilni telefon deluje,
 • pečica deluje,
 • naš drugi avtomobil deluje,
 • štedilnik deluje,
 • bojler deluje,
 • vse pipe v stanovanju delujejo
 • itd.

Takole zapišemo 20 do 30 dokazov in s tem svojemu umu serviramo, kaj vse pa v resnici deluje, ter usmerimo svoja fokus in hvaležnost na delujoče stvari, ki nam lajšajo življenje vsak dan (do zdaj pa je bila naša pozornost na tem, kaj vse se kvari). Kajti če bi se pokvaril katerikoli od zgoraj naštetih strojev, bi bila prav tako lahko visoka investicija v popravilo ali v nakup novega stroja. In če bo naša pozornost na delujočih stvareh v našem življenju, bo še več stvari delovalo – tudi naši odnosi, to pa je potem že bonus! 

Torej Vesolje nas vedno stoodstotno podpira na podlagi tega, o čemer smo prepričani. Samo zamislite si, kakšno moč imamo v svojih rokah!

Katero prepričanje pa lahko vi spremenite že danes?

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 3 leto nazaj
Res je. Sami pritegnemo negativo v svoje življenje. A zanimivo je to, da vse negativno pride hitreje in pogosteje, kot pozitivno. Včasih se celo na glas trudim priklicati nekaj pozitivnega ali verjeti v nekaj, pa ne gre najbolje. Z upanjem pa me navdaja spoznanje, da čeprav ne vedno, pa vendar pozitivno zmaga. Res, potrebno je le verjeti.:)
Nalagam...