Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Čist in pospravljen prostor ima pomemben vpliv na posameznikov duhovni razvoj

piše: Uredništvo
12. april 2018    2829 ogledov

Če želimo karkoli odpreti višjim možnostim, moramo to najprej očistiti. Brez očiščenja ne moremo ničesar izboljšati. – Sadhguru

Čisto in pospravljeno bivalno in delovno okolje ima velik vpliv na naš duhovni in osebnostni razvoj. Ko boste začeli čistiti prostor, boste sprožili zdravilne procese na vseh ravneh svojega življenja.

Shaucha oziroma čistost je pomemben del posameznikovega duhovnega razvoja. Čistost se ne nanaša le na čistost telesa, uma in duha, temveč tudi na čistost naše okolice. Vse, kar zaznavamo skozi naše zaznavne organe, lahko v nas ustvarja umazanijo ali čistost.

Kakšne prostore ustvarjamo in kako jih vzdržujemo, ima izjemen vpliv na vse, kar smo.

 

 

Če naša okolica ni čista, se slika, ki jo ustvarjamo v svojem umu, in projekcija, ki jo ustvarimo na podlagi te zaznave in izkušnje, obrne v neprijetno – čeprav se tega mogoče ne zavedamo. Ko znotraj sebe ustvarjamo takšno neprijetnost, je zelo težko zavestno kreirati naravo naše izkušnje. Duhovni proces pa v osnovi pomeni, da vse, kar smo, vse, kar se nam dogaja, ustvarjamo zavestno. Zakaj bi si to oteževali? – Sadhguru

Vse je energija – kako imamo pospravljeno in v kakšnem prostoru bivamo, vpliva na nas. Čist in pospravljen prostor spodbuja čistost v nas, umazan (fizično in energetsko) in kaotičen pa ravno nasprotno.

Kot si postelješ posteljo, tako boš spal in živel

Če smo malo bolj zavestni in namenimo pozornost čistosti doma, temu, kako skrbimo zase in kako vzdržujemo stvari okoli sebe, si olajšamo duhovni proces, saj se bo ta zgodil hitreje. Enako kot če se želiš premakniti iz točke A v B: lahko se voziš skozi kaos ali ustvariš razmere, da je cesta primerno pripravljena. Tako prideš na cilj lažje in hitreje. – Sadhguru

Kako se lotiti čiščenja prostorov?

Čiščenja se vedno loti tako, kot tebi ustreza – prilagodi ga sebi in se poslušaj. Večje čiščenje (spomladansko čiščenje) je terapevtski proces, ki zahteva, da mu daš prostor in čas.

Kot pravi Petra Cvek v svojem članku Spomladansko čiščenje, to deluje terapevtsko:

Vedno se mi je zdelo, da ko se lotim spomladanskega čiščenja, moram narediti vse naenkrat. In misel na večdnevno celodnevno čiščenje me je odvrnila, da bi se dela sploh lotila. Dokler se nisem vprašala, ali res obstaja samo en pravi način, kako se čiščenja lotiti, in ugotovila, da je to daleč od resnice. Danes se ga lotim po korakih in se ne priganjam. Tudi če v enem tednu pospravim le en prostor oz. eno sobo ali pa le dve omari, je to popolnoma v redu. Nikjer ne piše, da mora biti spomladansko čiščenje končano v enem tednu. Lahko je tudi v dveh mesecih. A ne glede na to, kako dolgo poteka, je dejstvo, da deluje terapevtsko. - Petra Cvek, Spomladansko čiščenje

Ni treba vsega opraviti naenkrat – le bodi pozoren/-na na vse elemente čistega prostora:

 • prostor je treba dobro očistiti – idealno z naravnimi čistili,
 • prostor je treba pospraviti in se znebiti odvečne navlake ter
 • prostor je treba tudi energetsko očistiti.

Čiščenje navlake

Čiščenje vsega nepotrebnega in nekoristnega iz svoje okolice pa tudi iz svojega notranjega prostora je proces, ki ga številni danes označujejo za sodoben način alkimije. Je namreč ena izmed najhitrejših poti, da preoblikujete svoje življenje. Predmeti in stvari so prežeti s simbolizmom, spomini in čustvi. Ko praznite svoje predale, omare, kleti in podstrešje, neposredno vplivate na svojo podzavest. Ko menjate energije prostora, vplivate na svoje notranje energije.Najpogostejši razlog za kopičenje stvari je, da nam stvari dajejo občutek varnosti. Kopičenje stvari vam lahko preide v navado. S stvarmi se istovetite in ustvarjate lažno samozavest, občutke, da ste vredni.

 

 

Vprašajte se: Zakaj to stvar hranim? Zaradi lepih spominov? Ker bom to nekoč še potrebovala? Ali to ustreza temu, k čemur stremim?

 

 

Če ste pristaš življenja v sedanjosti, potem ne ... In najverjetneje ne želite hraniti stvari iz bojazni, da boste nekoč živeli v pomanjkanju. Verjamite, da boste vedno imeli vse, kar potrebujete.

 

Čiščenje navlake je lahko zelo poduhovljen proces. Na simbolni ravni pomeni, da se osvobajate vseh tistih delov sebe, ki vam ne služijo več. Ko zaupate Kreatorju vsega, kar je, da vam bo zagotovljeno popolnoma vse, kar potrebujete in boste potrebovali v prihodnosti, se boste z lahkoto poslovili od balasta in stvari, ki jih v resnici ne potrebujete več.

Dali boste prostor stvarem, ki so tukaj in zdaj prave za vas. Strah, ki vam govori, da se morate oklepati starega, vam preprečuje, da bi v svoje življenje sprejeli čudovite darove. Seveda vam ni treba zavreči prav vsega iz svoje preteklosti ali zanemariti misli na prihodnost. Naredite pa toliko svobodnega prostora, da se bo vaša energija lahko pretakala v 'tukaj in zdaj' in da ne boste vpeti v razočaranja iz preteklosti in skrbi o prihodnosti. - Marjana Bloch

Preberi celoten članek z naslovom Čiščenje navlake – proces, ki zdravi , v katerem Marjana Bloch govori o navlaki in namigih, kako jo odstraniti.

Čiščenje prostorov z naravnimi domačimi čistili

Za čist dom in svež vonj po čiščenju uporabite naravna in doma pripravljena čistila, ki bodo zagotovo opravila prav tako učinkovito delo kot vsa druga čistila na nakupovalnih policah.

Z izdelavo domačih čistil boste poskrbeli zase in za svojo družino, dom odeli v bleščeč sijaj in prijeten vonj pa še prihranili boste.

Za to potrebujete le:

 • limono oziroma limonin sok,
 • alkoholni kis,
 • oljčno olje,
 • sodo bikarbono,
 • sol.

Iz teh sestavin lahko izdelate:

 • naravno univerzalno čistilo,
 • naravno čistilo za prah,
 • naravno čistilo za okna,
 • naravno čistilo za pečico,
 • naravno čistilo za WC-školjko,
 • naravno čistilo za zamašene odtoke,
 • naravno čistilo za preproge,
 • naravno čistilo za rjo,
 • naravno čistilo za kuhinjske deske,
 • naravno čistilo za ploščice,
 • naravno čistilo za lesene površine …

Vse recepte za domača čistila najdete tukaj. »

Energetsko čiščenje prostora

Ko v svojem domu prečistimo omare, predale, police …, se lahko lotimo čiščenja tudi na energetski ravni.

Energetsko lahko prostor očistimo:

 • z ognjem – prižgemo oljno svečko,
 • z zrakom – vsakodnevno redno prezračimo celoten prostor,
 • z zvokom – s pomočjo tibetanske sklede, petjem ali poslušanjem manter*,
 • s soljo,
 • s kadili –  čudoviti za čiščenje prostora so žajbelj, rožmarin ter lovor, ki v prostor vnaša tudi energijo moči.

Več o energijskem čiščenju preberi tukaj. »

Tukaj pa najdeš tudi 24-urni ritual za čiščenje prostora. »

*Poskusiš lahko s to mantro, ki je namenjena odstranjevanju negativnih energij iz prostora: 

Kot rečeno, vse je energija – kako imamo pospravljeno in v kakšnem prostoru bivamo, vpliva na nas. Čist in pospravljen prostor spodbuja čistost v nas, umazan (fizično in energetsko) in kaotičen pa ravno nasprotno. Kaj boš izbral/-a zase?

Vir: http://isha.sadhguru.org/blog/yoga-meditation/demystifying-yoga/the-significance-of-cleanliness/, https://www.youtube.com/watch?v=GRRvMPSDveU
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...