Heidi

Iz zeliščnega sveta - aromatične zelišče vodice oziroma hidrolati

piše: Heidi
10. februar 2018    24 ogledov

Pozdrav vsem, ki prebirate moj prispevek, kot ljubitelji zelišč in zeliščarskega sveta, ki nas navdihuje vedno z nečem novim, drugačnim in boljšim za svoje vsakodnevno počutje in zdravje na sploh.

O tem je že veliko napisanega, sama pa se bom osredotočila na svoj zeliščni vrt in končne pripravke, imenovane aromatične zeliščne vodice oziroma hidrolate (strokovno rečeno). Zakaj aromatične zeliščne vodice? Preprosto, ker vsako zelišče posebej ima in oddaja svojo aromo in čarobni vonj. To zaznajo predvsem tisti, ki kot jaz, se radi v simfoniji in globoki povezavi z naravo. Vsako zelišče ima svojo barvo, vonj in okus ter na vse zadnje tudi zdravilne lastnosti: te lahko "začutimo" v obliki poparka kot napitka, tinkture, macerata ali aromatične zeliščne vodice, pridobljene s parno destilacijo posameznega zelišča.

V tem primeru gre za hidrolate, ki so marsikomu še nepoznani, zato Vam želim o njih nekaj več napisati: sama preizkušam zeliščne pripravke na sebi, med drugim tudi hidrolate. To je izvleček, pridobljen s parno destilacijo posameznega zelišča, ki v sebi snuje vse zdravilne lastnosti kot so aroma, esencialna eterična olja, kisline, hranljive snovi in pd. Preprosto: v parni destilator damo vodo in izbrano zelišče; počakamo, da voda zakuha na 90 stopinj Celzija in opazujemo, kako se ustvarja in priteka v drugo posodo t.i. aromatična zelišča vodica, skupaj z eteričnim oljem, ki priplava na površje. Res, prijetno in zanimivo, da ima narava tako veliko moč v sebi!

Osebno najraje izvajam destilacijo iz sedmih zelišč iz svojega vrta: poprova meta, melisa, lovor, žajbelj, sivka, rožmarin in koromač. Nedavno, se jim je pridružil tudi šetraj.

In kaj je najpomembnejše? Da so t.i. hidorlati vsestransko zelo uporabni in koristni. O tem več, v naslednjem prispevku.

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji

Nalagam...