Nastja Mohorko

Kaj imata skupnega meditacija in zobna ščetka?

13. april 2018    105 ogledov

Ob besedi meditacija se pri nekaterih še vedno pojavi odpor ali predsodki češ meditacija je za guruje ali pa nimam časa za meditacijo itn. Skozi leta dela na sebi in obiskovanja najrazličnejših delavnic, predavanj, seminarjev, branja literature in izobraževanja, sem ugotovila nekaj neprecenljivega. Najprej, da je meditacija ključ do spoznanja lepih in manj lepih dejstev o sebi. In za to je potreben pogum. Mnogo je bilo sicer že napisanega o meditaciji, kaj to je in zakaj vse je dobra. Jaz sem ugotovila, da je meditacija pravzaprav eno od orodij. Gre za orodje ali pa pripomoček, ki ga uporabimo glede na to, kaj želimo doseči in kako se počutimo. Čisto preprosto, je meditacija lahko pripomoček, kot so to npr. izdelki za nego zob. Če želimo svoje zobe ohranjati čiste in zdrave, uporabljamo izdelke namenjene čiščenju zob. In če se želimo počutiti veselo in zadovoljno, se poslužujemo pripomočka, ki se mu reče meditacija.

Obstaja več vrst meditacij, ki jih lahko razdelimo na pasivne, ki temeljijo na mirovanju ali pa aktivne, ki temeljijo na premikanju. Izberemo jo lahko glede na trenutno počutje. Ko smo jezni, nam sedenje v lotosovem položaju verjetno ne bo pomagalo. Takrat je boljše, če se lotimo fizične aktivnosti kot je tek, hitra hoja ali pa boksanje v boksarko vrečo. Tudi vrtnarjenje ali pa vožnja motorja lahko nekomu pomeni meditacijo. Skratka, ko čutimo presežek energije, pa naj bo to pozitivna ali negativna, je boljša aktivna meditacija.

Na drugi strani pa lahko čutimo, da nam energije primanjkuje. Takrat se bomo lažje odločili za pasivno meditacijo, ki temelji na mirovanju. Če se počutimo izžete, izčrpane, nejevoljne itd. bo za nas boljše, da si poiščemo miren kotiček, kjer smo lahko sami s seboj. Meditacija je lahko poslušanje pomirjujoče glasbe, umetniško ustvarjanje ali pa sedenje v tišini in spremljanje lastnega dihanja.

Torej če se vrnem k primeru izdelkov za nego zob, kjer lahko izbiramo med različnimi izdelki kot so zobna ščetka, zobna pasta, nitka, ustna voda itd., lahko tudi pri meditaciji izbiramo med različnimi vrstami glede na to, kaj potrebujemo ali pa kaj želimo doseči v tistem trenutku. Glavni namen meditacije pa je izboljšanje lastnega počutja.

Meditacija za prebujanje ljubezni do sebe je namenjena tistim, ki se želijo sprostiti in si vzeti čas zase. Predvsem je namenjena tistim, ki želijo odložiti breme iz svojih ramen. Velikokrat se naša ramena povesijo zaradi težkih misli, ki se konstantno ponavljajo v naših glavah. Na meditaciji bomo najprej odložili to težo z ramen in poskušali občutiti, kaj pomeni ljubiti samega sebe. Vsak si bo pri sebi lahko zastavil vprašanja, na katera želi pridobiti odgovore tekom meditacije.

Večina ljudi, ki jim je ena od vrednot, da se počutijo veselo in zadovoljno v življenju, obiskuje vodene skupinske meditacije. Saj se zavedajo, da ob podpori isto mislečih ljudi lahko v življenju dosežejo več. In tako kot nam je večini samoumevno, da je potrebno za svoje zobe redno skrbeti in uporabljati različne pripomočke, tako sem prepričana, da nas je vse več takih, ki nam je samoumevno, da je za dobro počutje potrebna redna meditacija.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...