Marta Okorn

Kako nam pospravljanje pomaga pri spoznavanju samega SEBE?

piše: Marta Okorn
8. oktober 2019    768 ogledov

Veliko ljudi si želi spremembe. Nekateri o njih samo govorijo, drugi so celo že uvedli kakšno spremembo v svoje življenje. V katero skupino spadaš TI? Si s tem zadovoljen/-na?

Zakaj je dobro, da spoznavamo samega sebe? Ko se vedno bolje in globlje spoznavamo, postajajo naše odločitve vsak dan hitrejše. Ko se poznamo, vemo, kaj želimo. Tako lahko v svoje življenje tudi veliko hitreje uvedemo spremembe. Naše življenje tako postaja vsak dan manj stresno. To je najbolj preprosta razlaga, ki jo lahko tudi zelo hitro preveriš v praksi.

Ali je tvoje življenje vsak dan manj stresno? Opaziš razliko, da se vsak dan hitreje in bolj mirno odločaš? No, če to ne drži, ni nič dramatičnega. Kaže samo eno stvar – da se izogibaš spoznavanju samega sebe. In tako tvoje življenje ni uravnovešeno s teboj in tvojim telesom, kar vpliva na tvoje zdravje, odnose in kreativnost.

Eden izmed pripomočkov, kako se lahko bolje spoznaš, je zagotovo pospravljanje. Vendar seveda ne vsako pospravljanje. Zakaj? Ker sploh ni pomembno, kako zelo pospravljeno ali nepospravljeno je tvoje stanovanje. Gre za tvoj občutek ob tem. Če občutiš mir, navdušenje, sproščenost, ko stopiš v svoje stanovanje in pogledaš naokoli, potem ta trenutek zagotovo ne potrebuješ pospravljanja za spoznavanje samega sebe. In lahko prenehaš brati ta članek in greš počet nekaj, kar te zdaj razveseljuje.

Če pa začutiš težo, občutke krivde, žalost ..., ko vstopiš v svoje stanovanje, je to najbolj super in popoln brezplačni pripomoček, da se hitro in učinkovito spoznaš.

Zakaj?

Ker imaš priložnost, da se moraš v kratkem času o nečem neštetokrat odločiti. Kako? Pospravljanja se ne lotiš po prostorih, ampak po kategorijah. In sicer tako, da vse, kar spada pod določeno kategorijo, najprej odneseš na eno mesto, najbolje najprej obleke, potem lahko čevlje, knjige, elektroniko, kopalnico oz. kozmetiko, kuhinjo, papirje ...

In potem vsako stvar posebej vzameš v roko in opazuješ svoje občutke – bolje se poznaš, laže se odločiš, kaj še potrebuješ in kaj ne. Cilj je seveda, da občutno zmanjšaš svoje stvari. Ker manj stvari lahko laže organiziraš in manj časa potrebuješ za pospravljanje.

Šele ko vzameš v roko prav vse stvari iz neke kategorije in se odločiš, katere od njih še potrebuješ, tiste, ki jih želiš obdržati, pospraviš nazaj v omaro. Najbolje je, da za vsako kategorijo določiš poseben prostor, da je vse na enem mestu. Sploh si ne moreš predstavljati, kako bo to poenostavilo tvoje pospravljanje in s tem tudi tvoje življenje.

Najpomembneje pri tem pa je, da se boš pri takem načinu pospravljanja tisočkrat ali večkrat učil/-a zaznavati svoje občutke. Bolj ko boš svojo odločitev sprejemal/-a na podlagi svojega občutka, ko boš stvar prijel/-a v roko, in ne na podlagi miselnih razlogov, zakaj nekaj potrebuješ, veliko več boš imel/-a od tega pospravljanja in na koncu boš sebe resnično poznal/-a veliko bolje. To ti bo močno koristilo tudi pri drugih odločitvah.

Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Brigita
  komentiral 3 mesec nazaj
Dober dan vsem nam naj je vsak dan posebej, hvala za idejo, kako naj začnem, s konkretnim pospravljanjem Nuša
Vesna
  komentiral 1 leto nazaj
Res je. Razmišljanje, ki pomaga bolje delovati
Nalagam...