Monika  Pekošak

Ko ni ljubezni, telo (z)boli

16. oktober 2018    276 ogledov

»Kadar srce boli, britve režejo …« prepeva priznana slovenska glasbena skupina. Čustvene bolečine oziroma bolečine srca v resnici vodijo v fizične bolezni.

Ste že kdaj občutili bolečino v predelu srca, v predelu srčne čakre?

Žalost, nezaupanje, kritičnost vplivajo na predel srčne čakre, kar lahko sproži celo vrsto neželenih učinkov. Neravnovesje v tej čakri se lahko izkazuje kot bolečina srca, občutek oteženega srca, lahko pa se pojavljajo tudi težave z dihanjem. Bolezni srca in ožilja, motnje srčnega ritma, aritmija so le nekatere od fizičnih manifestacij neravnovesja v telesu. Bolezensko stanje se lahko manifestira tudi v pljučih, kar se izkazuje kot astma, kronični bronhitis, pljučnica itd. Motnje v pretoku energije v timusu pa lahko ovirajo delovanje imunskega sistema.

Neprepoznavanje in zatiranje svojih čustev

Neprepoznavanje svojih čustev in postavljanje drugih čustvenih stanj pred svoje je eno najbolj strupenih in hkrati pogostih delovanj moderne družbe. S tem delovanjem tako rekoč zatiramo sami sebe. Vse to se največkrat dogaja na nezavedni ravni, vse dokler se ne prebudimo.

Če se preveč razdajamo, zanemarimo sebe. Praktično živimo sebe skozi druge, vendar z občutkom nezadovoljstva. Ne zmoremo reči ne ali da, ko je potrebno. Delujemo zaradi tega, ker je nekaj prav in se od nas pričakuje, ne zaradi ljubezni, zato padamo v vlogo žrtve. Postajamo vedno bolj kritični do sebe in drugih, lastimo si ljudi ali dovoljujemo, da si nekdo lasti nas, pogojujemo ljubezen ali pristajamo na pogojno ljubezen, obsojamo druge ali dovolimo, da obsojajo nas, jezni smo, ljubosumni, muhasti, egocentrični … V telesu se ustvarja pritisk. Pričakujemo potrditve od drugih, ne zmoremo uveljaviti lastne volje, dvomimo o sebi, menimo, da nismo vredni ljubezni, koprnimo po ljubezni, a hkrati nismo sposobni sočutja do sebe. Nenehno nas je strah, smo nesamostojni, ne znamo se sprostiti in se bojimo, da bomo prizadeti.

Kaj nas vodi v tovrstno delovanje?

Vzgoja doma, v šoli, izkušnje v službah in v odnosih nas vodijo v vzpostavitev nadzora. Naš um uporablja določene programe, kako se mora obnašati in reagirati v določenih situacijah, tako nam daje občutek varnosti. Ker smo 'dobro' vzgojeni in 'prilagojeni', velikokrat namesto NE izrečemo DA. Razlog za tovrstno ravnanje leži v starih prepričanjih, izkušnjah, kar pomeni, da temelji na STRAHU. Zelo pomembno je očistiti vse stare miselne vzorce, vse strahove, vse predstave, sodbe, norme, vrednote, misli.

Z vadbo joge se naučimo delovati z energijo in boleča čustvena stanja ozavestimo, predihamo ter tako prevzamemo nadzor nad svojim zdravjem in dobrim počutjem. To lahko imenujemo tudi energijska medicina. Jogijska znanja spreminjajo tok življenja.

Z ozaveščanjem vzorcev zavestno vzpostavimo v stik s seboj, ustvarjamo globlji občutek sreče, zadovoljstva, povečamo kreativnost, pozornost in ustvarjalnost. V telesu se vzpostavijo ravnovesje, zdravje, harmonija in dobro počutje. Ko se ozdravimo negativnih čustvenih stanj, začnemo občutiti srečo in si tako dvigujemo kakovost življenja ter podaljšamo življenje.

Tako krepimo zavedanje, da ljubezen prihaja iz dveh glavnih virov – iz glavnega vira (izvorna energija) in iz ljubezni do sebe. Občutenje tovrstne ljubezni ima na telo močan zdravilni učinek.

Sočutje do sebe, ljubezen do sebe in odpuščanje sebi in drugim je bistveno za zdravljenje srca in blokad srčne čakre. Zamere iz preteklosti so strupene in povzročajo bolezni, z ozaveščanjem, ki ga prinašata joga in karmična diagnostika, pa se naučimo videti lekcije v bolečih izkušnjah. Opustitev jeze, pritoževanja, maščevalnosti, ljubosumja … pa ima izredne zdravilne učinke.

Ključnega pomena za zdravje sta tudi vadba samozavesti in samospoštovanja. Ko se posvetimo duhovnemu delu sebe, prepoznamo svoje bistvo, svojo dušo, s čimer prepoznamo ljubezen do sebe. Prav z negovanjem ljubezni do sebe in izražanjem hvaležnosti zase razvijamo jedro ljubezni, ki žari iz srčne čakre in pripomore k miru in uravnoteženosti v življenju.

S prebuditvijo se naučimo prevzemati odgovornost za svoje odločitve. Ozavestimo, da se vedno odločamo zgolj in samo med dvema izbirama: ali delujemo iz ljubezni ali pa iz ega. Delovanje iz ljubezni prinaša mir in radost, delovanje iz ega pa seje strah in dvom. To je edina resnična odločitev, ki jo kadarkoli sprejmemo.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...