Meti  Brus

Ljubiti sebe ali umetnost samo-sprejemanja

piše: Meti Brus
13. september 2019    41 ogledov

Ljubiti sebe pomeni sprejeti sebe takšne, kot ste in se sprijazniti s tistimi aspekti sebe, ki jih ne morete spremeniti.

Pomeni imeti samospoštovanje, pozitivno samopodobo in brezpogojno samo-sprejemanje.

Ni treba posebej poudarjati, da to ne pomeni, da ste arogantni, zamišljeni ali mislite, da ste boljši od vseh drugih. Pomeni, da imate zdrav odnos do sebe, saj veste, da ste vreden človek.

Pomembno je, da se spomnimo, da nihče ni popoln.

Vsi imamo prednosti in slabosti in zagotovo imamo vire, da lahko izboljšamo sebe.

Vsak od nas je edinstven in ima svoje posebne talente in sposobnosti. Vsi smo tu, po besedah pesnika Walta Whitmana, "da prispevamo verz". Če želite ceniti sebe, je od vas odvisno, da odkrijete, kaj vas dela edinstvene in razvijate te talente. Sami ste odgovorni za to. Ne morete sedeti in čakati na odobritev drugih. Delajte na sprejemanju sebe. Vi ste edini "vi", ki ga imate. Dokler ne vzljubite sebe, ne boste mogli ljubiti nikogar drugega. Drugega imaš lahko rad le do te mere, kot se imaš rad sam.

Kako ljubiti sebe?
To storite tako, da vlagate v svojo osebnostno rast, razvoj in delate na tem, da ste najboljša verzija samega sebe. Razumete, da ste človek, vendar priznavate, da imate potencial in duhovno sposobnost, da se dvignete nad vse pogoje in ovire, ki so vam postavljene na pot. Ko imate radi sebe, si prizadevate skrbeti zase fizično, duševno in čustveno. Skrbite za to, da se čutite in počutite najbolje, ko negujete svoje telo, um in duha. Če pa se ne ljubite dovolj, začnite skrbeti za svoje telo, um in duha. Ne boste samo postali bolj samozavestni, ustvarili boste tudi občutke vrednosti in dosežkov.
 
Vaše telo
Za svoje telo skrbite tako, da se dobro prehranjujete, telovadite in imate dovolj počitka. Na voljo je veliko čudovitih knjig, s pomočjo katerih se boste naučili, katere vrste hrane in vadbe so dobre za vas in vaš določen tip telesa. Ne pozabite svojemu telesu občasno privoščiti tudi masaže, ki bo pozitivno vplivala tudi na vaš um in duha. Med drugim so pozitivni učinki masaže:

- omili ali odpravi bolečine v mišicah, sklepih in vezivnem tkivu

- pozitiven vpliv na razpoloženje (lajšanje depresivnih in anksioznih simptomov)

- hitrejša regeneracija in razstrupljanje telesa

–  pozitiven vpliv na presnovo in imunski sistem

– pomirja in krepi samozavest

– ugoden vpliv na krvno sliko (zniža utrip, krvni pritisk in krvni sladkor), limfni obtok in vegetativni živčni sistem

– izboljšuje spanec

– zmanjša vnetne procese itd.

 

Vaš um

Vaš um potrebuje tudi prehrano in telovadbo. Ne jemljite ga za samoumevnega. Spodbudite ga tako, da spoznavate nove in zanimive stvari – berite, izobražujte se, obiščite nov, zanimiv tečaj.... Ohranjanje uma deluje pri preprečevanju nekaterih starostnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca. Ohranjanje nevronskih povezav vašim možganom pomaga ohranjati spomin in možganske funkcije na optimalni ravni.

Vaš Duh

Če boste skrbeli za svoj um in telo, vendar zanemarjali duha, vam bo primanjkovalo ravnovesja in v vas se bo naselil občutek, da vam v življenju nekaj manjka. Skrb za vašega duha vas pomlajuje in vam pomaga pri soočanju z vsakodnevnimi stresi in izzivi v vsakdanjem življenju. Za svojega duha lahko skrbite s pomočjo meditacije, molitve, branja duhovnih knjig, udeleževanju duhovnih predavanj, seminarjev…

Ko imate radi sebe, vlagate v svojo osebnostno rast in razvoj. Prizadevajte si biti najboljše, kar ste lahko, in si prizadevajte doseči svoj polni potencial.

Če potrebujete strokovno pomoč pri osebnostni rasti, premagovanju življenjskih izzivov ali pa bi potrebovali le dobro masažo, sem tukaj za vas – vabljeni v salon Pearl, Meti Brus s.p. (z delovanjem v Ljubljani začnem 1. oktobra 2019).

Vir: Z. Hereford (https://www.essentiallifeskills.net/loveyourself.html)
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...