Nastja Spasojević

Louise Hay in TKM: celulit nastane zaradi …?

10. maj 2018    3 komentarjev    6072 ogledov

Bliža se sezona kopalk, kratkih hlačk, mini krilc in oblekic. Čas, ko razkrijemo svoje telo. In tudi čas, ko se želimo še bolj kot kdaj prej znebiti celulita, če ga seveda imamo. V večini ga ima 95 odstotkov žensk po 30. letu starosti. Tudi moški ga imajo, le da imajo to srečo (ali nesrečo), da ni tako viden.

Zakaj nesrečo? Celulit je skupek odpadnih snovi, ki se je zadržal v telesu. In če se nam koš napolni z odpadki, ga načelno izpraznimo, kajne? Če seveda vidimo, da je poln … Zato smo ženske v prednosti!

V nasprotju s splošnim prepričanjem nam Louise Hay in tradicionalna kitajska medicina ponujata drugačen pogled na to sodobno 'tegobo'. Mogoče pa je vendarle blagoslov, sporočilo telesa, ki nas vabi, da pogledamo globlje kot zgolj na površje kože.

Vsaka ženska je lepa – s celulitom ali brez njega. Sprejeti sebe in svoje telo ne pomeni nič narediti. Ni poanta, da se na vrat na nos znebimo celulita. Treba je razumeti, zakaj je nastal, in uporabiti zdravo kmečko pamet.

Louise Hay: celulit je posledica potlačene jeze in samokaznovanja

Po teoriji Louise Hay celulit nastane kot odgovor telesa na preveliko količino čustev, predvsem jeze, ki je nismo bili zmožni izraziti že od ranega otroštva.

Mogoče se nismo počutili dovolj varni, da bi jo lahko izrazili. Mogoče smo bili kaznovani, ko smo jo izrazili – saj jo je naša okolica interpretirala kot negativno, destruktivno čustvo.

Mogoče tudi sami še vedno mislimo, da je jeza slaba, in si je ne dovolimo čutiti? Mogoče nas je strah, da potem ne bomo dovolj pozitivni, duhovni ...

Jeza je zelo konstruktivno čustvo, pomaga nam do preboja. Do spremembe. Seveda ni treba jeze usmerjati na druge, a pomembno je, da si jo dovolimo začutiti. Jeza je čustvo, ki ga je treba čutiti in izraziti. Stiskajte brisačo, boksajte v vzglavnik, če tako začutite. Naj steče … Čustva morajo steči, vsa čustva – tako tista prijetna kot tista manj prijetna. A da lahko stečejo, jih je treba začutiti in jim (si) dati varen prostor.

Vredno je tudi posvetiti luč na svoj odnos do sebe in svojih dejanj – kako se odzovem na to, kar storim, kar se mi dogaja? Velikokrat kaznujem samo sebe in ali sem zmožna sprejeti življenje, ki se dogaja?

Louise v svoji knjigi Življenje je tvoje navaja tudi naslednje vzroke za nastanek celulita:

Obtičali ste v bolečini svojega zgodnjega otroštva. Oklepate se udarcev in težav preteklosti. S težavo napredujete. Bojite se izbrati svojo smer.

Predlaga nam uporabo naslednjih afirmacij:

Vsem odpuščam. Odpuščam si. Odpuščam vsemu, kar se mi je zgodilo. Svobodna sem.

TKM: celulit nastane zaradi nepretočnosti življenjske energije oz. čija

Po tradicionalni kitajski medicini je celulit povezan z metabolizmom vode – ko je prisotna stagnacija čija, ni možen pravilen prenos tekočin in odpadnih sestavin, ki nastanejo kot stranski produkt metabolizma, iz vezivnega tkiva po limfnem sistemu iz telesa, zaradi česar nastane celulit.

Glavni razlogi za nastanek celulita po TKM so torej:

 • stagnacija in nepretočnost čija,
 • pomankanje čija v vranici,
 • pomankanje čija v ledvicah.

V TKM si zato pomagajo z akupunkturo za spodbujanje čija predvsem v vranici in ledvicah. Priporočajo pa tudi masažo celotnega telesa – ki spodbuja limfo, da se odstranijo odpadki, ki so se nabrali v vezivnem tkivu.

Celulit je zdravstvena, ne le kozmetična težava

Kot pravi TKM, celulit ni maščoba, temveč so to odpadne snovi, ki se zaradi fizičnih blokad (v limfnih vozlih) ali psihičnih blokad niso mogle odstraniti iz telesa.

Čustvene blokade ustvarimo vsakič, ko se zakrčimo, in vsakič, ko nas je strah, da bi se v polnosti izrazili.

Fizično blokado limfnega sistema pa ustvarjamo vsakodnevno, temu se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa jo omilimo. Že prekrižane noge ustvarijo blokado limfnega sistema. Tudi ko spimo in obremenimo določen del telesa, na primer zaspimo na roki, to ustvarja blokado limfnega sistema na tem predelu. Prekomerno sedenje ustvarja zastoj pretočnosti in v sodobnem svetu, kjer večinoma sedimo, ni čudno, da je veliko celulita predvsem na ritkah.

Zanimivo je vedeti tudi, da čeprav gibanje in šport spodbujata delovanje metabolizma, limfnega sistema in izločanja odpadnih snovi, imata lahko tudi nasproten učinek pri ustvarjanju celulita, če ne upoštevamo tako imenovanega izteka in se po fizični aktivnosti takoj usedemo, namesto da bi vsaj deset minut po teku ali kolesarjenju hodili.

Kako odstraniti celulit?

Že nastali celulit lahko v večini na telesni ravni odstranimo samo z masažo, ki spodbuja limfo k odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa.

Pri preprečevanju nastajanja novega celulita in omilitvi nastalega celulita pa si lahko pomagamo z naslednjim:

 • suhim krtačenjem,
 • infrardečo savno,
 • tuširanjem z mrzlo in toplo vodo,
 • masiranjem, ki spodbuja limfo, in usmerjanjem celulita proti limfnim vozličkom,
 • poskakovanjem z ene noge na drugo,
 • poskakovanjem s kolebnico,
 • pitjem zelenega čaja na tešče,
 • pitjem koprivnega čaja,
 • zadostno količino spanja,
 • sprostitvijo in zmanjšanjem stresa,
 • čutenjem čustev,
 • zmanjševanjem toksičnih dejavnikov: alkohola, sladkorja, predelane hrane itd.,
 • zmanjševanjem predolgega sedenja,
 • opuščanjem križanja nog pri sedenju,
 • zadostno rekreacijo,
 • pitjem zadostne količine vode,
 • razstrupljanjem telesa.

 

Komentarji (3)

  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (velja le za tvoj prvi komentar)!
Ljubica Keršič
  komentiral 6 mesec nazaj
Hvala za vse napisano. Vsi nasveti za odpravljanje celulita so dobrodošli. Lep pozdrav

Ljubica
SONJA
  komentiral 10 mesec nazaj
Hvala, Nastja za poučno razlago o celulitu.
  komentiral 10 mesec nazaj
Hvala. Zelo lepo in jasno povedano. Potrebno se je držati kot rečeno in pravilno delovati pa bo celulit izginil, pa še dobro se bomo počutili.
Vesna

Facebook komentarji

Nalagam...