Ana  Kleut

Omejujoča prepričanja in kako jih spremenimo

piše: Ana Kleut
20. november 2020    58 ogledov

Samozavest in prepričanja začnemo graditi v zgodnjem otroštvu, niso nastala čez noč in so plod nastalih izkušenj iz naše preteklosti. Prepričanja velikokrat oblikujejo naše poglede na svet, a se žal tega niti ne zavedamo oz. ne vemo kako zelo močna so.

Med drugim in sedmim letom starosti prevzamemo prepričanja od staršev, učiteljev, širše družine in okolja s katerim smo obkroženi. Že kot otroka so nas prepričevali in v ta prepričanja smo začeli verjeti. Tudi stvari, ki so bile popolnoma iracionalne in nedostopne. Kar so nam povedali, nismo raziskovali, saj smo jim zaupali.

Primer: «Tako si štorast, da sploh ne vem, če bo kdaj kaj iz tebe. » Tako otrok dobi informacijo od osebe in prevzame za svoje prepričanje in trdno verjame besedam, ki jih je slišal.  Ker nima možnosti presoje, se poistoveti s slišanim. Oseba, ki je to povedala, se mogoče sploh ne zaveda teže svojih izgovorjenih besed, izgovorjenih v afektu. Na sogovornika pa močno vplivajo, saj negativna prepričanja prevzame za svoje in jim začne verjeti.

Sporočila, ki smo jih dobili v otroštvu, nam velikokrat onemogočajo oz. blokirajo pot, da bi določen cilj realizirali. Gre za zelo močna čustva, saj si z njimi kreiramo in ustvarjamo svojo prihodnost.

Da, moč naših misli kroji našo prihodnost. Prepričanja, ki so globoko v nas zasidrana, so kot afirmacije, ki si jih nenehno ponavljamo in vanje verjamemo.

Kako se lahko rešimo nečesa, kar ne ne služi več? Seveda lahko prepričanja opustimo. Najprej odkrijemo zakaj in kako je prišlo do določenega prepričanja, nato jih spremenimo z novimi prepričanji. Dobro razmislimo, katera prepričanja nas omejujejo pri naši kreaciji vsakdanjika. Vendar se jih ne bomo rešili čez noč, saj gre za proces. Pri opustitvi prepričanj si lahko pomagamo z afirmacijami in dobrimi mislimi. Te lahko napišemo ali izgovorimo. Vsako besedo začutimo, ob njej nas prevzamejo topli in ljubeči občutki.

Z visoko vibracijo lahko spremenimo omejujoča prepričanja. Bolj kot bomo vadili, bolj bomo opazili razliko, kako boljša je naša kvaliteta življenja. Fokusiramo se na lepe in pozitivne stvari. Pomembno je potrpljenje, vztrajnost in vaja. Z vsakim novim dnem, bomo opazili razliko, da se premikamo na bolje.

Ko sem se pred nekaj meseci pogovarjala z znanko, je nekoliko zaskrbljena in žalostno rekla, da ne more na določenem področju napredovati, ker je prestara. Skozi pogovor sem ji postavila vprašanje, zakaj ima takšno mnenje ter ali se ji ne zdi, da zaradi tega prepričanja stagnira na določeni točki življenja. Kaj bi se zgodilo, če bi spremenila prepričanje in se podala novim dogodivščinam, ki si jih srčno želi? Konec poletja se mi je oglasila in mi z veseljem povedala, da je omilila in spremenila nekatera prepričanja, ki jih s seboj nosi že celo življenje. Bil je prijeten izziv, ki ga je izpolnila. Njeno življenje je kvalitetnejše, počuti se odlično in uspešno kreira vsak dan. Vesela je, da je naredila korak naprej.

Ko spremenimo omejujoče prepričanje, spremenimo naš pogled na svet.

W. Somerset Maugham  je dejal: »Če ne spremeniš svojih prepričanj, bo tvoje življenje ostalo takšno kot je. Ali je to dobra novica?«

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...