Monika Pekošak

Kako zaščititi svoje otroke pred slabo samopodobo?

24. oktober 2018    468 ogledov

Zakaj je pomembno gojiti pozitiven odnos do lastnega telesa? Za to obstaja več vzrokov, eden izmed njih je zagotovo zdravje. Ko ne sprejmemo lastnega telesa in ga zanikamo, smo na poti k bolezenskim stanjem. Takrat smo dobesedno odklopljeni od sebe.

Način, kako komuniciramo z  lastnim telesom, postane še bolj pomemben, ko postanemo starši. Starši smo tisti, ki otroka naučimo spoštovanja sebe, svojega lastnega telesa in spoštovanja drugih ljudi. Čas je, da tudi kot družba spremenimo odnos do tega, kakšno telo je lepo. Predvsem v zahodnem svetu je izredno razširjen poniževalen odnos do teles, ki niso popolna, prav tako se razvija zelo poniževalen odnos do staranja.

Starši smo vzor svojemu otroku

Otroci prek staršev pridobivajo svojo resnico. Otroci poleg tega, da poslušajo, delujejo na čutenju. Torej tudi če nam je naš otrok zelo všeč in ga učimo, naj ima rad sebe, hkrati pa nimamo radi sebe in imamo neprimeren odnos do svojega telesa, bo otrok ponotranjil energijo staršev. Kar pomeni, da če otrok videva starše nenehno vzdihovati, kako grozno telo imajo, kako so se zredili, jih opazuje, da se tehtajo dvakrat dnevno in se nenehno obtožujejo, da so predebeli, bo to ponotranjil. To zanj postane resnica. Torej če otroci prepoznajo, da starši ne sprejemajo svojega telesa ali pa ga sprejemajo le pod določenimi pogoji, bodo tudi sami postali zelo kritični do svojega telesa.

Slaba telesna podoba pa povečuje možnosti za razvoj depresije, anksioznosti, motnje prehranjevanja in uporabo odvajal in različnih sredstev za hujšanje.

Kako zaščititi svoje otroke pred slabo samopodobo?

Tako, da se sami prenehamo samosabotirati in izboljšamo odnos s seboj. To storimo tako, da:

 • postanemo pozorni na to, kaj o sebi govorimo pred otroki,
 • smo pozorni, kako se vedemo in kako ravnamo s seboj v prisotnosti otrok,
 • se zaobljubimo, da se bomo trudili izboljšati odnos do svojega telesa in prenehali govoriti negativno o sebi,
 • prepovemo komurkoli v družini grdo govoriti o sebi (ali zaradi fizičnih lastnosti telesa ali česarkoli drugega),
 • se prenehamo nenehno tehtati in meriti svojo vrednost in lepoto s kilogrami in leti,
 • pokažemo otrokom, da smo zadovoljni v svojem telesu,
 • čim več sodelujmo v fizičnih aktivnostih z otroki,
 • otrokom ponudimo čim bolj raznovrstno hrano, da sami zaznajo, kakšna je razlika v telesu, če jemo hitro hrano ali pa zdravo hrano,
 • se vzdržimo neprimernih komentarjev o ljudeh, drugačnih od sebe, in razložimo otrokom, da smo ljudje različni, različnih velikosti, teže, barve kože, značilnosti.
   

Poskrbimo, da se bodo naši otroci dobro počutili v svojem telesu, ne glede na to, kakšne oblike je, in ne glede na to, koliko so težki. Seveda jim kot starši pomagamo vzpostaviti sistem zdravega prehranjevanja, vendar jih ne žalimo in jim ne govorimo, da so leni ali manj vredni, če so morda pretežki ali niso tako hitri kot drugi. Le tako jim bomo pomagali, da živijo zdravo, neobremenjeno in da svoje srce odprejo za vse ljudi, ne samo za tiste, ki se jim zdijo primerni. Dobra samopodoba daje občutek varnosti in umeščenosti.

Prav tako je čas, da tudi kot družba spregledamo, da nam vsiljujemo nerealne podobe žensk. Da nas z reklamami, kjer nastopajo 20-letne ženske za kreme 40-letnic, zavajajo, kaj v resnici je lepota, da ne nasedemo propagandi, da nismo dovolj.

Kot raziskovalka ajurvede razumem, da imamo ljudje različne tipe konstitucij in da nas ni treba biti sram, ker nismo takšni kot osebe iz reklam. Ozavestiti je treba, da nismo dovolj dobri le takrat, ko smo lepi in vitki. S tem, ko se sramujemo samih sebe ali občutimo krivdo, se le še bolj zakopljemo v svoj dom in morda v večerno hranjenje. Osredotočimo se raje na zdravje in dobro počutje.

Veliko ljudi se danes ne prehranjuje v javnosti, ker jih je sram, da jih bodo drugi ljudje ocenjevali. Hkrati so časopisi polni diet in prebiramo novice, da so v svetu znanih ekstremno lačni. Ali da ljudje zaradi tega, ker ne ustrezajo nekim standardom, težje dobijo službe. Veliko otrok, ki imajo težave s težo, vrstniki že v vrtcu izločijo iz družbe. Veliko deklet prek mamic ponotranji, da so dobre le takrat, ko so na dieti ali pa ko so urejene in vitke, ko ustrezajo standardom.

Zato je zelo pomembno, kakšen odnos imamo do svojega telesa. Ker s tem pokažemo otrokom in vsem okrog nas, da se spoštujemo, in tako nas spoštujejo tudi drugi.

Joga nam daje izredno podporo v tem procesu, zavedati pa se moramo, da do spremembe ne pride čez noč. Sploh če smo bili naučeni pretirane kritičnosti do samih sebe. Prav tako je treba sprejeti, da ima vsak od nas drugačno telo, ki se drugače odziva, in da so naše telesne lastnosti skupek genov in tudi preteklih življenj. Joga nam ponuja zavetje, da postanemo hvaležni in začnemo sijati s tistim, kar imamo, kar nam je bilo dano. Proces je počasen, postopen, je pa vreden.

Zato ... imejmo se radi, spoštujmo svoje telo in bodimo sočutni do sebe.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...