IDA ROŽMAN

"Naučimo se meditacije s pomočjo barv"

piše: IDA ROŽMAN
25. september 2019    158 ogledov

Spoštovani bralci in bralke moje "Sredine brezplačne novičke",  lepo pozdravljeni. Upam, da ste preživeli lep in kreativen teden. Če se za nekaj trenutkov zazrete v res izjemno sliko slikarja Janeza Štrosa, kaj je ob tem pogledu vaša prva misel, morda kako vaše telo občuti barve te slike?  Meni je osebno prvi stik s to sliko  povedal sledeče: "Čutim ples barv, občutim notranji mir in posebno radost, vidim podobe, čutim svobodo". 

Kot ponavadi, tudi danes vzamem v roke knjigo dobrodelnika, slikarja in pisatelja Janeza Štrosa z naslovom: "Tudi ti si angel". Prav zanima me, na kateri misli se mi bo danes odprla v teh trenutkih knjiga, ko je tema o zdravilni barvni meditaciji. V življenju ni naključij, je vse na ključ. Pa poglejmo.

Knjiga se mi je odprla na sledeči misli: " Duša pozna zgodbe, ki jih težko razumemo. Ko spustimo to nekaj v dušo, v srce, je to kot da poslušamo pesem, ki odgovarja na naše sanje. Tam obstaja mir, tam se povežejo srce, um in duša. V tej globini brezkončnega prostora vse obmiruje. Obstaja čas med vdihom in izdihom, pogled iz kota očesa. Pogled na tišino jezera, niti sapica vetra ga ne zmoti. Potem, ena sama kapljica, ki pade na sredino jezera, niti sapica vetra ga ne zmoti. Potem , ena sama kapljica, ki pade na sredino jezera, rodi val, ki počasi potuje in se razširi do kroga ob obali. Le trenutek, majcena kapljica spremeni mir, tišino v kaos.  

Ste morda začutili v napisnem tekstu, kakšna paleta občutij in čustev je podana v njej? Vse to občutimo na drugi ravni našega avričnega polja. 

Predpriprava na barvno dihalno meditacijo

Pri tej dihalni meditaciji lahko uporabite katerekoli barve. Moj osebni predlog pa je sledeč, da poskusite s sledečimi barvami: rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro, indigo modro, škrlatno, svetlovijolično in rožnato. Morda si želite dodati še zlato, srebrno, belo in črno barvo.  Potrebno je, da si priskrbite vzorec vsake želene barve. Lahko je to kos blaga ali papirja, lahko kos plastike ali stekla. Lahko uporabljate tudi mavrične barve, ki se ustvarijo s prodiranjem sončne svetlobe skozi svinčevo steklo na vašem oknu. 

Posebej vas opozarjam,da ne smete samo misliti na neko določeno barvo. V tem primeru boste aktivirali tretjo raven avričnega polja, kjer je vaš razum. Potrebno je, da občutite posamezno barvo.  Poskušajte si predstavljati, da ste vi barva (rdeča, oranžna.....). Morate vstopiti v stanje čutenja rdeče, oranžne, zelene....... barve.

Začetek barvne dihalne meditacije

  1. Najprej primite vašo izbrano barvo v roko, jo občutite in jo glejte.
  2. To barvo potem vdihnite. Vse svoje telo si potem napolnite s to izbrano barvo. 
  3. Vi  postanite barva.
  4. Izdihnite to barvo.
  5. Ponovno jo vdihnite. Tokrat napolnite z njo celotno svoje avrično polje. Obvezno si predstavljajte, da ste vi ta vaša izbrana barva. 
  6. Dovolite si občutiti, kako je, če ste vi kot barva.
  7. To barvo potem izdihnite. 
  8. Vse skupaj je dobro, da večkrat ponovite z isto barvo.
  9. Potem si izberite naslednjo barvo in ponovite postopek od 1. do 8. točke. 

Ko boste to nekaj časa delali, boste lahko opazili, kako različne barve vplivajo na različne načine na vaše osebno počutje. Vsaka barva je seveda povezana z določenimi načeli oziroma lastnostmi. 

Barvna meditacija vam bo lahko pomagala, če imate težave  z določenim energetskim centrom:

Spisek barv in energetskih centrov, ki hranijo določene dele telesa:

1. energetski center - rdeča: hrani spodnji del telesa, nadledvične žleze, trtico;

2. energetski center- oranžna: hrani spodnji del medenice, spolne organe, imunski sistem;

3. energetski center - rumena: hrani območje sončnega pleteža, vranico, jetra, želodec, trebušno slinavko, ledvica;

4. energetski center - zelena: hrani območje srca in obtočil;

5. energetski center - modra: hrani grlo, ušesa in pljuča;

6. energetski center- indigo: hrani oči, glavo, spodnji del možganov;

7. energetski center - bela: hrani zgornji del možganov in oči.

Naslednjič se bomo naučili drugačno barvno meditacijo. 

Želim vam vse dobro v vsem  in čez teden dni  vas vabim na branje naslednje "Sredine brezplačne novičke," da se naučimo še kaj novega. 

Vaša Ida

 

Vir: dr. Barbara Ann Brennan - Prebujajoča svetloba, Janez Štros-Tudi ti si angel
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...