IDA ROŽMAN

"Mala pijana opica" in večni razlogi "zakaj ne" ali "zato, ker"

piše: IDA ROŽMAN
16. oktober 2019    63 ogledov

Morda ste že slišali za "malo pijano opico", kaj pravzaprav to pomeni? Če nas  spomnim na  katerokoli življenjsko področje, lahko  v njem vidimo določene rezultate ali pa iščemo razloge, zakaj do teh rezultaov ne pride oz. ni prišlo. 

Razlogi " zakaj se ni zgodilo oz. ni bilo tako" so zelo zvita zanikovanja, ki jih množično uporabljamo v življenjskem vsakdanu. Tako se nam dogaja, da nenehoma iščemo in kreiramo vedno nove izgovore, opravičila, racionalizacije ali celo zgodbe, s katerimi pojasnjujemo, zakaj nismo dosegli zastavljenih rezultatov. Žal na takšen način nikoli ne dobimo želenih rezultatov. Ko ugotavljamo razloge, zakaj se nekaj ni realiziralo, smo zelo iznajdljivi. Potem se znamo zraven še prepričati tako dobro, da so razlogi skoraj enako vredni kot bi bili doseženi rezultati. 

Razlogi, zakaj nam nekaj ni uspelo, nam služijo za ohranjevanje našega zanikovanja. Z njihovo pomočjo se namreč izognemo nečemu v sebi, nečemu, česar se v bistvu bojimo, nas je strah. V dani situaciji  bi lahko preprosto rekli, da tega pač nismo nameravali storiti, pa karkoli to že je.

Sedaj smo pa prišli do izraza"pijana opica". V vzhodni mistiki tisti del duševnosti, kjer nastajajo razlogi, zakaj se nekaj ni zgodilo, to imenujemo "pijana opica."  Oglejmo si na preprostem primeru v našem vsakdanu. Če se na primer ne držimo diete, ali ne telovadimo, kot smo si začrtali plan, pa se tega ne držimo, se podzavestno zatečemo k "mali pijani opici", da nam preskrbi dober izgovor ali celo kakšno dobro racionalizacijo. Le ta nam preskrbi vsemogoče razloge, samo da ne dosežemo zastavljenega cilja. Če pojemo košček čokolade, si zraven rečemo, da smo še vedno na dieti.   Podobno "mala pijana opica "  ponagaja kadilcem, ki si med prižiganjem cigarete zatrjujejo, da so že nehali kaditi.. Saj poznate tisti rek: " Nehal sem kaditi. Sedaj pokadim samo še škatlico na dan."  Ta "mala pijana opica" izjemno pomaga pri zanikovanju. 

Pa si poglejmo najbolj pogoste razloge, zakaj nečesa ne delamo ali ne dosežemo. Verjetno boste vmes našli tudi svoje, jaz se jih : "Nimam časa." "Če boš ti nehala, bom tudi jaz." "Briga me."  "Saj je vseeno." "Preveč dela imam." "Sploh ne vem, kako se naj lotim zadeve".  "Res sem preneumen." "Nisem vedel." V življenju si za sebe izberemo sebi nekaj najbolj primernih in jih potem uporabljamo v različnih življenjskih situacijah. Razlogi "zato, ker" namreč delujejo holografsko na vseh življenjskih področjih.  Vzemimo za primer, ko skrbimo zase, nimamo časa za telovadbo ali pri kuhi, ker nimamo časa, moramo jesti hitro pripravljeno hrano. Potem na primer nimamo časa za odogovore na določene klice, ker je potrebno zaključiti določen projekt. 

Tako se zanikovanje "zakaj" in "ker" preseli tudi na področje lastnega zdravja. Vzemimo za primer, da se že res nekaj časa ne počutimo dobro, pa nismo še nič ukrepali. Razlogi "zato" in "ker " so lahko sledeči: " Saj ni z menoj nič narobe." "Sam se bom pozdravil." "Če se ne bom menil zato, bo minilo samo od sebe." "Zdravniki vedno delajo iz muhe slona."  In tako se samozdravljenja ne lotimo, ker nimamo nikoli časa. 

Tako izogibanje kot zanikovanje nas namreč varujeta pred določenim strahom, ki ga nosimo v sebi. Strah in zanikovanje nam pomagata, da se izognemu svojemu notranjemu tigru. Tako se na žalost oddaljujemo od svojega ravnotežnega sistema in zbolimo. Če se namreč ponovno želimo povezati s svojim ravnotežnim sistemom, se pač moramo soočiti s strahom. Soočimo se s tigrom. 

Naslednjo  sredo pa se bomo srečali z določenimi vajami, ki nam bodo pomagale utišati našo "malo pijano opico."

 

Vir: dr. Barbara Ann Brennan - Prebujajoča svetloba
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...