Meti  Brus

Travma v otroštvu in njen vpliv na kasnejše življenje

piše: Meti Brus
16. september 2019    969 ogledov

Varni in stabilni odnosi v otroštvu so temelj za zdrav čustveni razvoj in za poznejše varne in stabilne odnose. Travmatične izkušnje (zlasti v otroštvu) spodkopavajo kakovost navezanosti, s čimer se ustvarja cikel za nadaljnjo travmo, intrapsihično stisko in odtujitev od virov podpore (Barker, 2016).

Travma se nanaša na stanje, v katerem posameznik doživlja skupek hudih negativnih učinkov, ki so posledica izjemno stresnega dogodka. Ti negativni učinki lahko vključujejo relacijske in vedenjske težave ter psihične motnje, kot so depresija, anksioznost, disociacija in posttravmatski stres (Barker, 2016).

Navezanost ima zato ključno vlogo pri travmi iz dveh razlogov (Barker, 2016):

  • (1) odnosi navezanosti v najkritičnejšem obdobju otrokovega razvoja so lahko vir znatne travme;
  • (2) odnosi navezanosti lahko obnovijo občutek varnosti, če je prišlo do travmatičnega dogodka.

Travmatični dogodki vključujejo objektivne izkušnje, kot je biti priča življenjsko nevarnim dogodkom, in subjektivne izkušnje, kot je občutek nemoči in prestrašenosti zaradi grožnje s smrtjo. Ali bo izpostavljenost potencialno travmatičnim dogodkom imela negativne posledice, je pogosto odvisno od tega, ali je žrtev zadostno čustveno strukturirana (konstantnost objekta). To je pomembno za sprejem dogodka v njeno miselno shemo (Barker, 2016).

Travmatični dogodki variirajo v razponu od enega samega incidenta (npr. prometna nesreča) do ponavljajočega se stresa (travma beguncev). Mogoče je razlikovati med tremi vrstami vpletenosti v potencialni travmatični dogodek: neosebna (na primer tornado), medosebna (npr. napad) in odnosna travma (to je travma v razmerjih navezanosti). Odnosna travma vključuje fizično, spolno in psihično zlorabo ter čustveno in fizično zanemarjanje, povezano z odnosi (Barker, 2016).

Odnosne travme v otroštvu so lahko še posebej problematične zaradi svojega vpliva na potek psihičnega, socialnega, čustvenega in fiziološkega razvoja skozi vse življenje. Vezi navezanosti, ki nastanejo med dojenčkom in njegovim primarnim skrbnikom, globoko vplivajo tako na strukturo kot na delovanje njegovih razvijajočih se možganov. Nezadostna navezanost, ki je posledica zlorabe, ki jo je povzročil skrbnik, zanemarjanja ali čustvene nedostopnosti, lahko negativno vpliva na možgansko strukturo in delovanje, kar povzroča razvojne ali relacijske travme. Travma v zgodnjem življenju vpliva na prihodnjo samopodobo, socialno zavest, sposobnost učenja in fizično zdravje. Ko je navezanost dobro vzpostavljena, se nevrološka integracija normalno razvija in odnos prinaša pričakovanje varnosti, spoštovanja, veselja in užitka. Če navezanost ni varno vzpostavljena in je travmatična, so nevrološka okvara in spomini na neuspešno razmerje postali osnova za pričakovanja v odraslosti (Barker, 2016).

Oseba z zgodovino odnosnih travm iz otroštva lahko dolgo deluje zelo dobro, vendar bodo relacijske napetosti v odraslosti pogosto izpostavljale naučene reakcije iz njenega otroštva in sprožile travmatsko stresno motnjo. Nevrološke okvare, ki jih prinašajo slabe izkušnje v maternici in ob rojstvu, so tudi travmatične in posegajo v navezanost. Ljudje, ki so doživeli odnosne travme, le redko obupajo nad navezanostjo. Kljub travmi je večina oseb zmožnih vzpostaviti nekatere odnose z relativno varno navezanostjo (Barker, 2016). K varni navezanosti lahko veliko pripomore kakovostna psihoterapija oziroma psihološko svetovanje, ki osebi priskrbi korektivno izkušnjo odnosa in zato oseba varno navezanostlažje vzpostavi tudi v drugih odnosih izven terapije.

Individualne celostne terapije z Meti Brus

Če se soočate z navidez nepremagljivimi izzivi, sem vam na voljo, da skupaj presekamo ta gordijski vozel. Prisluhnila vam bom z dušo in srcem. Verjamem, da kjer je volja, tam je pot in da so izzivi pred nas postavljeni zato, da nas izboljšajo in iz njih izidemo močnejši, kot zmagovalci.

Vir: Barker, G. (2016). The effects of Trauma on Attachment.
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!


Individualne celostne terapije

  Registrirani uporabniki s prijavo na dogodek prejmejo 10 žarkov. Registriraj ali prijavi se!
Nalagam...