IDA ROŽMAN

Tudi ti si angel - Pesem srca - Izjemna 4. knjiga vsestranskega umetnika Janeza Štrosa

piše: IDA ROŽMAN
27. november 2019    63 ogledov

Vse skupaj vas prav prisrčno pozdravljam. Poslušala sem svoje srce, ker želim z vami podeliti  moje osebno  razmišljanje o tej knjigi/njenem namenu in pomenu. Z energetsko medicino  se bomo srečali v naslednji "Sredini novički".

Dodajam vam najprej povezavo do prisrčnega povabila na ta dobrodelni koncert in razstavo.

S kolegico sva se  odločili,  da greva skupaj na to dobrodelno prireditev.

Ko sva prišli v zunanjo okolico Prešernovega gledališča v Kranju, sva začutili, da je nekaj posebnega "v zraku". Čeprav smo se nekateri videli prvič v množici obiskovalcev, se je še kako globoko čutila nota srčne dobrote, nota sočutja, nota empatije. Udeleženci te dobrodelne prireditve so bile vse generacije. Prava srčna dobrota ne pozna meja, ne razlikuje let med ljudmi. S kolegico pokloniva v dobrodelen namen določen znesek, v zameno prejmeva čudovito knjigo, knjigo, ki je pisana s srcem za pot od srca k srcu v dobrodelen namen za otroke s posebnimi potrebami. Po izjemni prireditvi, po skupnem druženju po njej in odhodom domov, jo še isti večer vzamem v roke in jo začnem brati.

Ustavim se najprej pri uvodu. Začutila sem  posebno srčno melodiko izražanja umetnostne zgodovinarke ter likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn. V zadnjem delu spremne besede  bralcu sporoča sledeče:

"Če s slikami Janeza Štrosa  vzpostaviš vizualni  kontakt, lahko na nivoju asociativnega in prividnega uzreš marsikaj. Lahko pa le nežno zapreš oči in v globini duše začutiš svoje življenje. Tako se slikarjeva platna preselijo v tvojo dušo, njegova zgodba v svoj odsev ujame tudi tvoje življenje. Tako se slikarjeva platna preselijo v tvojo dušo, njegova zgodba v svoj odsev ujame tudi tvoje življenje. In njegove slike v globini tvoje duše odprejo luči. To so namreč enkratne in neponovljive izpovedi, ki imajo resnico in premorejo lepoto za vse nas. Janez, ti si Angel! Človek, tudi ti si (lahko) angel."

Želim vam predstaviti tudi insert spremne besede ruskega kiparja, umetnika Nikolaja Mašukova. Kako resničen in realističen v besedah je prikazan današnji človek, družba, v kateri živimo. Predstavljam  vam zadnji del Mašukovih  spremnih besed, preden se s knjigo v roki podamo na branje posebnih misli in ogledu Štrosovih  barvnih mojstrovin. Takole nam opisuje Nikolaj Mašukov:  

"Ali smo res odprli vrata in prestopili črto, za katero bo mrzli ogenj samote prežgal toplino naših duš, in bomo postali samo še živi roboti?Je apokalipsa realna? Ali smo že tam? Mogoče med tem ko smo se zabavali  in požirali vse okrog sebe, preprosto nismo opazili, da igramo zaključni akt predstave z imenom " Človek kot božanska stvaritev." Tu ni mišljen samo človek kot Homo sapiens, ampak človek z dušo. Ni dovolj, spoštovani, biti razumen, da bi se imeli za človeka, potrebno je tudi imeti dušo, ki rodi občutek sočutja. Sočutje naredi človeka.

Iz sočutja in ljubezni človekovih duš bo zgrajen mehanizem ravnotežja tega sveta. Kot tiha molitev sočutja se  sliši trditev: Tudi ti si angel".  V teh besedah se sočasno slišijo vprašanje in poziv, prošnja in molitev. Ko to govorimo, kot prvo nagovarjamo sebe, svoj notranji mir, svojo dušo. Dotikamo se strune sočutja in čutimo, kako se znotraj, nekje pri srcu rodi toplina, ki kot čarobno zdravilo pozdravi naše duše in prežene osamljenost in hlad. Veste, za ta sladek občutek, za te iskrice topline, ki so se vnele v naših dušah, si želim stisniti roko avtorja projekta in mu reči;" Dragi Janez, tudi ti si angel..." 

 Dragi bralec, kako se počutiš ob branju teh uvodnih besed - ti je toplo pri srcu in lepo ? Odgovor čutiš v svojem prebujenem srcu. 

Odprem knjigo na določeni strani,  na  misli, ki je uzrla luč sveta  skozi čuteče srce in plemenito dušo srčnega Janeza Štrosa. Vzemite si čas, ko jo berete, naj vam gre vsaka prebrana beseda  skozi  vaše srce in dušo  v vsako vašo vidno in nevidno celico vašega telesa, v vsak najmanjši delec vašega telesa. Verjamem, da boste začutili marsikaj. Naj se proces dokončne ozdravitve vašega srca odvija tako, kot je najbolj prav za vsakega izmed vas, v vašem osebnem ritmu. Takole nam piše v eni izmed 40  misli Janez Štros:

" Vse se dogaja z razlogom. Danes nas pripravlja na jutri.  Pripravlja nas na večjo, svetlejšo prihodnost. Ni uspeha brez truda, ni bolečine brez poraza. Doživimo dogodke, na katere nimamo vpliva, niti jih ne pričakujemo, vendar obstaja razlog zanje. Da, težko je to razumeti, še težje pa sprejeti. Težko je razumeti, ko nekdo umre, ko nas  nekdo zapusti, ko se nam življenje podira....Zakaj? Bolečina za bolečino.

Počasi, pa vendar, ko se bolečina prelije, ko se premikamo v prihodnost, se na naši poti življenja odprejo vrata, ki se ne bi niti pojavila, če se ne bi srečali z bolečimi trenutki, kaj šele odprla."

Kako si dragi bralec doživel to misel, kaj si občutil ob njej, kaj si zaznal? Prepričana sem, da marsikaj.

Če sama povzamem vsebino celotne knjige z nekaj besedami, je to knjiga,  v kateri se na poseben način piše pod peresom Janeza Štrosa pesem srca... , na način, da me kot bralca prebuja, ozavešča, ozdravlja  tako spontano, tako preprosto, tako globoko in tako čuteče. 

Prihaja mesec december, ko bodo trgovine polne raznih decembrskih daril. Morda spremenite letošnji poklon v dober namen in istočasno čudovit dar vašemu obdarjencu. To je izjemna knjiga tudi za poslovni svet, saj če kdaj, je potrebno danes, da se zavemo vrednote človeka, vrednote svojega zaposlenega, bogastva čutečega, empatičnega srca. Vse materialno bo ostalo tukaj, se lahko razblinilo v nič, lahko že naslednji trenutek, a vsa naša  dejanja so zapisana v knjigi večnosti v nematerialni obliki. 

Naj vam ob tej poti omenim en zanimiv globok afriški pregovor, ki pravi takole: "Če hočeš hiteti, pojdi SAM, če hočeš priti daleč, pojdi v SKUPINI."   

Kdor želi donirati v dober namen ali pokloniti nekomu v dar knjigo, naj se obrne direktno na e-naslov Janeza Štrosa:  stros.gallery@gmail.com

Oglejte si en del, kaj se lahko zgodi, če finančno prispevamo  in stopimo skupaj. Oglejte si te srečne otroke. 

Naj uporabim zaključni del afriškega pregovora v prenesenem pomenu: Združimo srca, pomagajmo za lepši vsakdan otrok s posebnimi potrebami. Ko osrečimo njih, osrečimo tudi sebe... 

Želim vam vse dobro v vsem in do naslednjič srečno.

Vaša Ida

 

Vir: Janez Štros: Tudi ti si angel - Pesem srca
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...