Bindu, društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

Ples in hrbtenica

6. julij 2015    731 ogledov

Hrbtenica, ki jo sestavlja 33 vretenc, je pokončni steber vsakega človeškega telesa. V prvem izvornem vretencu na dnu naše hrbtenice, v trtici, je izvor življenjskega ognja, ki kot nevidni plamen odzvanja svoj prvotni zvok narave – glasbo življenja.  

Človek, skozi katerega odzvanja čista sila (življenjska sila ali ogenj), je stabilen, strasten in kreativen. Počne to, kar je njegov potencial. Biti v prisotnosti takšnega človeka je prijetno, saj skozenj žarita mir in lepota. Biva z nasmehom na obrazu in ob njem imamo občutek, da miruje, ker je njegovo stanje stabilno. Kljub kaosu in vplivom iz okolja je pokončen, ker je našel stabilnost sredi divjega vrtinca.

 

Ko mirujemo in sprostimo dihanje (ga ne zadržujemo), lahko občutimo, da se skozi našo hrbtenico nekaj pretaka. To lahko poimenujemo življenjska sila, vibracija, ogenj. Ko hodimo, plešemo ali počnemo karkoli, naša hrbtenica drži telo pokonci.

Da bi hrbtenico resnično lahko spoznali, je potrebna neposredna izkušnja. Pogledamo jo od znotraj:

Zaprite oči in poskusite začutiti hrbtenico. Kje leži, kakšna je, kako in v kolikšni meri jo čutite? Morda enkrat ne bo dovolj, a ko boste to nekajkrat poskusili, boste lahko začutili njeno kačasto obliko, njeno stabilnost, prožnost, začutite lahko svoja vretenca. Čutili boste, da se skoznjo res nekaj pretaka.

Zgradba hrbtenice in njeno gibanje

Hrbtenico sestavlja 33 vretenc: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križnih in 3 trtična. Povezana je z naslednjimi deli skeleta: z lobanjo, ki jo s hrbtenico povezuje zatilna kost, rebri in medenico, ki jo s hrbtenico povezuje črevnica (del medenice). Ima obliko kače ali črke S.

Gibanje hrbtenice je podobno zvijanju kače ali reki, ki teče skozi nas. Ko skozi nas teče čista reka, čutimo skladnost v gibanju svojega telesa.

Ko hodimo, sedimo, plešemo ali ležimo sproščeno in brez napetosti, lahko začutimo sladkost, mehkobo in eleganco svoje hrbtenice. Če pa je naše telo trdo, se to pozna na vsakem delčku našega telesa, tudi na hrbtenici. Če smo denimo grobi, jezni ali nevoščljivi, smo neharmonični in glasba, ki odzvanja skozi našo hrbtenico, je prav taka.

Zato je pomembno, da sprva zaznamo trdote, ki jih nosi naše telo. Trdota nastaja tudi zaradi neprijetnih čustev, stresa, strahu, prevelikih obremenitev. Zmehčati je treba vse od okostja, mišic, sklepov, organov, počistiti slabe misli in slaba čustva, ki nam avtomatsko zaprejo dih in posledično tudi dotok zraka v naše telo, kar povzroča otopelost, trdoto, žalost. S pravilnim dihanjem telo prečistimo, skozi nas se pretaka sveža življenjska sila, naše telo postaja mehkejše in dovajamo mu dovolj energije za njegovo nemoteno delovanje.

 

Vir: https://www.facebook.com/ishmech/notes
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...