Tina Pipan

Božanstva - deve prostora v vastuju, 3. del

piše: Tina Pipan
21. september 2015    305 ogledov

VARUNA

Varuna je božanstvo zahoda. Največkrat se povezuje z nasprotnikom Indre, ki je božanstvo vzhoda.

Varuna je božanstvo temnih in nepoznanih prostorov – tako zunaj nas kot znotraj nas. Medtem ko je Indra tisti, ki nosi svetlobo, nas Varuna spozna z drugim delom nas – skritim, skrivnostnim, temnim in neznanim. 

 

Vendar se na Varuno ne sme gledati negativno, kajti on daje tudi umirjenost in odmor od pretirane fizične in psihične izčrpanosti. Hkrati lahko prinese občutek celote, ravnotežja in notranji mir ne glede na zunanje težave – vse to pripada Varuni.

 

Medtem ko Indra predstavlja levo stran možganov, je Varuna desna stran – intuitivna. Indra predstavlja začetek, Varuna (skupaj z Jamo) predstavlja konec. Od njega moramo sprejeti pomembno življenjsko modrost – da ne samo da se stvari začenjajo, rojevajo (Indra), vse stvari se nekoč tudi končajo. In to je pomembna lekcija zahodnega področja. Težava lahko nastane, če tega nismo sposobni sprejeti.

 

Varuna je prav tako povezan s skrivnimi, starimi, globokimi znanji. On vse vidi, vse ve in vse zna. Pozna preteklost, sedanjost in prihodnost. Povezan je z našo podzavestjo.

 

Varuna je tudi bog oceanov in velikih voda. Njegovo vozilo je riba-krokodil, njegova barva je zelena. Vse to podpira tudi zahodno področje kateregakoli prostora.

 

VAJU

Vaju je bog vetra in njegova osebnost je nemirna, spremenljiva in vznemirjena. Domuje in vlada na severovzhodu. Hiter je in usmerjen na aktivnosti, na hitre prihode in odhode. Je kot veter, ki ga je nemogoče uloviti ali ustaviti.

Prav tako je ljubitelj cvetja, saj nosi njegovo seme naokrog. Je božanstvo ptic in vseh rastlin, je zaščitnik narave. Prav tako je tudi nebeški glasbenik.

 

Vaju potrebuje prostor, svobodo in aktivnost. Njegova barva je zelena in ta barva zelo podpira severozahodno področje prostora. Prav tako ga tudi zelo podprejo rastline v prostoru.

 

Vendar se nanj ne moremo zanesti, saj je njegova narava nestanovitna, spremenljiva, nemirna in hitra.

 

Njegovo vozilo oz. vahana je antilopa, simbol je zastava – simbol gibanja v vetru.

 

Vse to lahko podpre severozahodno področje v prostoru, vendar na tem delu ne sme biti nič, kar potrebuje stabilnost in trajnost.

 

SOMA/KUBERA

Soma in Kubera sta dve božanstvi, ki upravljata in domujeta na severu.

 

Kubera je bog obilja in je največkrat prikazan kot debelušen človek, ki ima na sebi različne vrste nakita – kot simbol bogastva. V eni roki drži vrečo, polno zlata, in v drugi žival, ki je podobna hrčku. 

 

Na severu ga podpiramo tako, da v ta del stanovanja postavimo stvari, ki imajo večjo vrednost in nam predstavljajo bogastvo, obilje. 

 

Soma prav tako upravlja severno področje prostora. Soma je drugo ime za Čandro – Luno. A Soma na severu se nanaša na božanski nektar nesmrtnosti, ki so ga bogovi skupaj z demoni iztisnili iz prvobitnega oceana. Soma daje nesmrtnost in popolno zdravje. Pomaga nam prečistiti telo vseh strupov in škodljivih snovi. 

Somin simbol je polmesec, sedi pa na kočiji v obliki lotosa. Zato je tudi lotos povezan z njo in močno podpira severno področje.

 

Soma je tudi produkt naših žlez z notranjim izločanjem v stanju višjih zavesti in predstavlja tekočino zdravja in nesmrtnosti, ki jo sami proizvajamo, ko smo povezani z izvorom.

 

Tina Pipan,

www.eroja.si

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...