Jernej Zupin

Z masažo v sedanji trenutek

piše: Jernej Zupin
5. oktober 2015    325 ogledov

Masaža je v širšem pomenu manipulacija površinskih in globljih plasti mišic ter vezivnega tkiva z uporabo različnih tehnik, ki pomagajo pri procesu zdravljenja. Masaža spada v sam vrh velnes storitev in se uporablja za ustvarjanje zdravega ravnovesja uma, telesa in duha. 

 

Zakaj se odločimo za masažo?

Za masažo se večina ljudi odloči zaradi želje po sprostitvi ali zaradi določenih bolečin. 

Pri sprostitvi gre večinoma za željo po ugodju in dobrem počutju po napornem in velikokrat tudi stresnem dnevu. Človek večinoma skozi dan ne najde oz. si ne vzame časa zase, za umiritev, meditacijo ... Čas ga tako rekoč prehiti. Zaradi tega se v umu kopičijo negativna čustvena energija, stres, anksioznost ...

Vse to neposredno vpliva na telo, ki postane vse bolj togo, utrujeno, hitreje se stara, v različnih predelih telesa se kopiči neozaveščena čustvena energija, ki se lahko izraža v obliki bolečine in togosti mišic. Pogosto privede tudi do različnih bolezni in človek se običajno ustavi šele takrat. 

Kako lahko masaža pomaga?

Masaža lahko ob hitrem tempu življenja precej pripomore, in sicer na dva načina. Najprej bi omenil psihološki vidik, ki omogoča, da se spet vrnemo v sedanji trenutek, da se umirimo, zadihamo, povežemo sami s seboj in spet začutimo sebe  svojo bit.

 

Če želimo živeti srečno in v notranjem miru, je živeti v tem trenutku bistvenega pomena. To pomeni, da z mislimi ne blodimo v preteklosti in prihodnosti, ki ne obstajata, ampak v tem trenutku, ki je edini resničen. S takim načinom življenja izgine večina težav v našem življenju. 

Z masažo lahko zdravimo tudi čustvene rane in travmatične dogodke, ki so se nam zgodili v preteklosti in jih še nismo ozavestili in spustili. Zaradi takšnega zadrževanja oz. oklepanja preteklosti se namreč ta blokada velikokrat prenese na telo. V določenih delih telesa se pojavijo različne bolečine, ki imajo lahko psihološki izvor. Ob masaži takega predela se lahko ob sprostitvi bolečine pojavijo tudi psihološki simptomi – začutimo žalost, jezo, nemir ...

 

To se zgodi, ko iz nezavednega dela našega uma na dan privrejo različna čustva, ki nas lahko spominjajo na določeno situacijo ali travmatičen dogodek. S tem ko ta negativna čustvena prtljaga pride v zavedni del uma, imamo možnost, da se tega osvobodimo. S preprosto neobsojajočo pozornostjo oz. zavedanjem dogajanja lahko skupaj z bolečino izgine tudi čustveno breme.  

 

Drugi učinek je fiziološki, pri katerem sprostimo telo  mišice, ki se zaradi stresnega načina življenja zakrčijo, kar lahko privede do bolečine. Pri masaži velikokrat šele opazimo, kako togo in v stalni napetosti je naše telo. Ves čas smo pripravljeni na boj ali beg. Telo dolgo časa ne more zdržati stalne napetosti in stresa, ki mu ga pošiljamo. Začne se braniti z boleznijo, ki nas prisili, da se ustavimo. 

 

Masaža je učinkovita tudi po športnih aktivnostih, kjer se obremenjujejo mišice in sklepne vezi. S tem preprečujemo poškodbe, sprostimo utrujene mišice, pomagamo vzdrževati raztegljivost mišic in zmanjšamo možnost pojava krčev. Ob tem izboljšamo tudi krvni in limfni obtok, kar omogoča boljšo presnovo stranskih produktov in hitrejšo regeneracijo mišic.

 

Če povzamemo, nam masaža lahko pomaga na več ravneh. Kot terapija z dotikom nam ne omogoča le zadovoljstva in sprostitve, ampak tudi fiziološko in psihično zdravljenje, umirimo lahko um in se ponovo povežemo sami s seboj. 

Prisrčno vabljeni na sproščujočo masažo! :) 
 

Naročite se lahko naročite po tel. št.: 041 39 39 79 ali prek e-naslova: jernej.zupin@gmail.com

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...