Sara Jager

Korenine ženskih bolezni modernega časa

piše: Sara Jager
7. december 2015    305 ogledov

Čedalje več žensk se srečuje s težavami s ščitnico in spolnimi organi: jajčniki, maternico, rak dojk pa je med najbolj razširjenimi obolenji. Prehrana in stresni način življenja sta gotovo dva pomembna dejavnika, ki igrata veliko vlogo pri razvoju teh bolezni, vendar korenine segajo še globlje, na čustveno področje, in so povezane z našim izražanjem, dajanjem in sprejemanjem. Članek služi kot vpogled v širše razumevanje, zakaj se v današnjem času srečujemo s temi boleznimi v takšni razsežnosti.

Ščitnica – žleza, ki je odgovorna za delovanje celotnega hormonskega sistema, je na področju pete čakre, ki je povezana z izražanjem, sposobnostjo, da povemo, kaj mislimo, kaj čutimo, da govorimo svojo resnico, čeprav bo to morda kritika ali mnenje, ki drugim ne bo všeč. Kolikokrat se zalotite, da bi želeli nekaj povedati, vendar to iz nekega razloga raje 'pogoltnete'? Kolikokrat se zalotite, da med pogovorom, namesto da bi povedali svoje mnenje, požrete cmok, ki se vam nabira v grlu? Živeti v svoji resnici in imeti svobodo izražanja je nekaj, po čemer hrepeni vsak človek, pa vendar si to pravico kratimo sami s tem, da se ne upamo izraziti, kdo in kaj v resnici smo, saj smo obremenjeni z okvirji, ki nam jih postavlja družba. Pričakovanja, kakšni naj bi bili, kako naj bi se vedli, z napisanimi in nenapisanimi pravili, kaj je primerno in kaj ne. Vzgojeni smo bili, da se določene stvari ne spodobi delati, pokazati, govoriti. Izražanje čustev velikokrat ni sprejemljivo, sploh ne tistih, ki veljajo za negativna. Jok je za šibke, jezo je treba zatreti in je ne izražati, strah, ki se pokaže kot histerični napad, pa že velja za norost. Vendar sta prav izražanje čustev in zavedanje, kako ravnati z njimi, ključna za naše zdravje. Čustva s tem, ko jih ne izrazimo, namreč ne izginejo, temveč se samo preobrazijo. So energija, za katero velja, da se ne more izničiti, lahko se samo preobrazi. Neizražena čustva ustvarjajo energetske blokade v telesu, ki so odlična podlaga za razvoj bolezni.

Kaj pa pomeni za žensko živeti v svoji resnici? Ženska ima moč kreacije, rojevanja – proces, ki ni omejen na porod otroka, temveč prežema celotno njeno izkustvo. To v praksi pomeni, da ženska ustvarja življenje po svojih merilih, sledi svoji intuiciji in deluje iz svoje primarne, čiste ustvarjalne spolne energije. Predpogoj za to pa je, da se te energije zaveda. Vendar pa živimo v svetu, ki se je močno trudil, da bi to zavedanje zatrl in spolno energijo zaznamoval kot nekaj slabega, grešnega, grdega. Tako se danes v povezani s spolnostjo srečujemo z občutki sramu, krivde, strahu in se je lotevamo z zadržanostjo in nezaupanjem. Hkrati pa se sploh ne zavedamo, da z nepriznavanjem svoje resnične narave zatiramo svoje bistvo in svojo življenjsko energijo. Težave s ščitnico so le ena od bolezni, ki so (po mojem mnenju) posledica zatiranja svoje resnice. Drug velik problem, ki se pojavlja, je rak dojk. Ženska skozi svoje prsi daje hrano za življenje, čisto ljubezen. Naloga ženske je, da hrani in skrbi za svoje otroke, družino, skupnost. Vendar ženska lahko daje, ko je sama izpolnjena. Ženska, ki je v svoji resnici, prekipeva in želi dati, saj cveti in ima več, kot potrebuje zase. To pa je v nasprotju z žensko modernega časa. Morda se na prvi trenutek zdi, da tudi ona ves čas daje, vendar je v dajanju in razdajanju velika razlika. Razdajanje je kot črpanje vodnjaka, ki je že tako na pol prazen, do ljubečega dajanja pa avtomatično pride, ko je vodnjak poln. Kako poskrbite za polnjenje svojega vodnjaka? Da se lahko napolnimo, moramo biti sposobni sprejemati.

Težave s spolnimi organi (jajčniki, maternico, materničnim vratom) so povezane s področjem sprejemanja, saj ženska skozi ta del telesa sprejema. Težave se pojavijo na dveh ravneh: bodisi sprejemamo nekaj, kar ni po naši volji, ali pa si ne dovolimo sprejeti tistega, kar si resnično želimo. Kolikokrat sprejmete nekaj, česar v resnici ne želite? Delovno mesto, ki vam jemlje voljo do življenja, partnerja, ki vam ne ustreza, zato da ne bi bile same, kompromise v vsakdanjem življenju, ki vam prinašajo stvari, ki so pod vašim nivojem. Koliko negativnim vzorcem in lastnim negativnim mislim dovolite, da vstopajo v vaš prostor in vaše telo? V kolikšni meri si dovolite sprejemati – obilje, ljubezen, čas zase, nego, pohvalo? Koliko si dovolite sprejemati sebe, svoje občutke, svoje želje?

Vir: unsplash.com
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...