Leoni Art Glass
Umetnost taljenega stekla

Leoni Art Glass - Umetnost taljenega stekla

Uraničeva 18
1000 Ljubljana

1 zahval     414 ogledov

Lepota stekla v energiji barv in simbolov za vsak prostor, ki ga želite povzdigniti

Leonida Justinek – umetnica in virtuozinja  fuzijskega stekla

(Leoni Art Glass,  www.leoni.si, Tel. 031 759 590)

Umetnica Leonida Justinek se 'zliva' s stekleno fuzijo kremena in steklenih kristalov že dolga leta. Njena raziskovanja in iskanja tega starodavnega elementarnega sopotnika človeških civilizacij ji vedno znova odkrivajo možnosti novih in novih eksperimentov in tehnik preizkušanja materiala, s katerim rokuje kar se da intuitivno in celostno. Gre za nekakšno prelivanje med navidezno ali stvarno kemijo materiala in oblikovalkino tankočutnostjo, ki se na virtuozen način prelivajo v steklene umetnine pretanjenih oblik in barv, vezano na namen in obseg steklenega dela. Raziskovanje, eksperimentiranja in izkušnje so jo pripeljale do izjemne oblikovalke steklenih struktur in predmetov, znotraj katerih je v vsakem delčku zapisano sporočilo večnosti ali univerzalne širine umetniškega mojstra, ter izpiljeno-tehnično znanje avtorice. Leonida Justinek je oblikovna virtuozinja in umetnica, kiparka steklenih mas, površin, predmetov in struktur. Nenehna raziskovalka novih tehnoloških izzivov in kemičnih procesov pri različnih temperaturnih taljenjih  in eksperimentiranju z barvami, simboli, raznovrstnimi strukturalnimi nanosi in steklenimi delci, stekleno pasto ali steklenim prahom.

 Vse te bogate izkušnje in znanje plemenitijo tudi avlo Kristalne palače novega trgovsko-arhitekturnega in poslovnega dosežka BTC-ja v Ljubljani. Avlo poslovnega dela krasi projekt Orfej in Evridika z monumentalnim stebrom z njunima reliefoma, ki je v celoti oblečen v steklene plošče različnih oblik v navdihujoče rdečih barvah ognja in zlato-okrasti barvi zemlje. V prostoru arhitekture deluje kot njena dopolnitev in hkrati kot samostojna celota, ki naglaša vse frekvenčne tokove reprezentativnega prostora, namenjenega velikim poslovnim priložnostim in hkrati posameznikovi globoki človeški intimi, umiritvi in toplini.

V trgovskem delu Kristalne palače pa stoji  mojstrsko delo Leonide Justinek – Reka poje mi. Večplastnost arhitekture ustvarja prostor srečevanj, navdiha in počitka; prostor pretoka, dinamike in umiritve. Kakor reka, negibna v svoji gibnosti živega materiala kremena, materije zemlje, ki se je skozi ogenj fuzije prerodila v rečno spiralo, ki naglaša dinamiko Prešernove balade Urška in Povodni mož.

Voda naglaša spomin in praspomin, voda je elementarna nosilka čustva narave, ljudi, okolja skozi katerega teče, sveta po katerem se giblje. Umetnica Leonida Justinek, je reko, je vodo zapisala v Kristalni palači skozi ogenj fuzije, taljenja steklenih plošč pri izjemno visokih temperaturah, več kakor 800*C, da bi prelivajoče modro-zeleni  površini vtisnila zapis pradavne zgodbe, zapisane v enem najpomembnejšem znanstvenem delu o Sloveniji oz. takratni Kranjski. Reka prinaša sporočilo mita, sporočilo o prevzetnosti in plačilu kazni zanjo.

Njen življenjski moto: “Sem, ker ustvarjam; živim, ker ljubim čudež prebujenja; vem, ker se napajam iz globokih spoznanj večnosti”, je sporočilo, ki se skozi njeno inovativno ustvarjalnost odraža na njenih unikatnih umetniških kreacijah, ki si vztrajno utirajo pot do vseh  poznavalcev in ljubiteljev estetike in umetnosti. 

Razstave in projekti:

2007 Modna revija moškega nakita, Modra hiša, Ljubljana

2008 Steklene skulpture, Slovenian Open, Mednarodni plesni dogodek, Izola

2009 Razstava Studio Artiko, Ljubljana

2010 Projekt barvitost stekla, Kongres Energetika, Portorož

2010 Razstava Sobivanje, Galerija Rakov Škocjan, Cerknica

2011 Projekt Steklena reka, Kristalna palača BTC, Ljubljana

2011 Projekt Orfej in Evridika, Ognjeni Had, Kristalna palača leta 2011

2012 Razstava 12 moči, Ars Vitraria, Grad Podsreda, Kozjanski park

2013 Razstava Ples steklenih oblik, Ljubljanski grad, Ljubljana

2013 Ustvarjalne delavnice fuzijsko taljeno steklo, Ljubljana

2014 Projekt Ustvarjajmo skupaj v steklu, Center kreativnosti Eureka, Ljubljana

2015 Razstava Spoznanje, Center kreativnosti Eureka, Ljubljana

2016 Izobraževalne delavnice taljenega stekla skupine, šole, fakultete, Leoni Art Glass,  Ljubljana

2017 Razstava Bumerang 7, Praga, Češka

2017 Razstava Art & B, Hotel Cubo, Ljubljana

2017 Razstava Art Expo, Ljubljana

Nam želiš kaj sporočiti? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!

Pošlji sporočilo  |  Leoni Art Glass - Umetnost taljenega stekla

  Registrirani uporabniki s poslanim sporočilom prejmejo 10 žarkov. Registriraj ali prijavi se!
V kolikor znaki niso berljivi, klikni nanje za zamenjavo.
Nalagam...